Lennének még tervek a Móra-múzeum szökőkútjának felújítására

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sajttaj_szokokut01_gsA Szegedi Hagyományőrző Városképvédő Egyesület tiltakozik az ellen, hogy a lakosság szavazza meg a Móra-park szökőkútjának sorsát, erről tartott sajtótájékoztatót szerdán V. Szilágyi Árpád. A városvédő úgy tudja, hogy az uniós projekt részeként megvalósuló beruházásról nem írtak ki pályázatot. Koszó József építész további terveket mutatott.

Elbontják az 1960-as évek maradványát, s a vízpazarló szökőkút helyére, a Móra-múzeum elé, egy modern vízi látványosságot tervez építeni a város. A szökőkút megújulását a lakosság három látványterv alapján véleményezheti, de mint ahogyan azt az egyesület szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében írta, ők nem értenek egyet a beruházással.

V. Szilágyi Árpád szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a mintegy 740 millió forintos, részben uniós forrásból biztosított Tisza-parti zöldterület-felújítás nem egyenlő a szökőkúti beruházással, szerinte a város nem erre kapta az összeget. “A Szegedi Hagyományőrző Városképvédő Egyesület átiratban fordul a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, hogy hivatalból vizsgálják felül a megalapozatlan, titokzatos terveket azzal, hogy az tartalmazza-e a szökőkút felújítását. Érdekessége az ügynek, hogy egyetlen hivatalos szerv sem véleményezte a látványterveket és a kivitelezési összeget sem közölték” – nehezményezte a városvédő.

Szerinte a lakosságot és a turistákat más látványosság illetné meg a Móra-parkban, méghozzá egy szökőkút a Tápai Antal tervezte Hálóvető szoborral, ami méltó jelképe lehetne a Tiszának. Ötletekből nincs hiány, a szerdai sajtótájékoztatóra Koszó József építész elhozott magával néhány látványtervet. Összesen négy vázlatot készített, amivel szerinte közel 30 millió forintot lehetne megtakarítani az eredeti árból. Az első verzió egy sétamólós szökőkút, körülötte palánkokkal, hogy a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető legyen a park; a második egy zenepavilonos díszmedence Balaton környéki mintára; a harmadik egy legalább 170 nézőt befogadó vízi színházi megoldás; míg a negyedik egy idegenforgalmi irodaként működő vízesésház, ami impozáns látványt nyújtana.

Koszó József a borfesztivál ideje alatt saját felmérést végzett, közel 100 embert kérdezett meg, szegedieket és turistákat vegyesen, melyik tervet látnák legszívesebben a közművelődési épülettel szemben. A negyedik terv elsöprő fölénnyel nyert. Az építész portálunk érdeklődésére elárulta, nem azért lobbizik, hogy az ő tervei valósuljanak meg a szavazásra bocsátott verziók helyett, csupán szerette volna bemutatni, mi minden más jöhet még szóba a múzeum elé tervezett egyszerűbb megoldásokon túl.

no images were found

Előző sztori

Bemutatták Dárdai Pál önéletrajzi könyvét

Következő sztori

Továbbra is a szegedi egyetem pénzügyeit firtatja a Fehérkéz Mozgalom (FRISSÍTVE)