Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület: “Szavazhatunk a szökőkútról”

mora muzeum

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület a Délmagyarország napilapban 2016. május 13-án megjelent cikkhez kapcsolódóan a következő reakciót tette közzé.

1. Először is számunkra ismeretlen, hogy a tervezésre volt-e kiírva pályázat, ahol az ország bármely tervezője, vagy tervezőiroda részt vehetett volna?

2. A megvalósuló terv alapján elkészülő létesítményt több évtizedig ha szép, ha nem, akkor is el kell viselnünk, s így egyetlen városlakónak sem lehet közömbös a szökőkút esztétikai megjelenése, működtetése nappal és éjjel egyaránt.

3. Értékrendünk szerint ilyen mértékű tervpályázat elbírálását nem a laikus városlakókra kellene bízni, akik a kertépítés és a szökőkút műépítészeti tervezéséhez nem értenek, hanem a nagyvilágból 3 hozzáértő neves tervezőt kellene felkérni, akik nem befolyásolhatók, akik a hírnevükkel és hozzáértésükkel garantáltan tudnák kiválasztani a legjobb pályázatot, amit utána a nagyközönség is véleményezhetne.

4. Nagyon szeglényes az a nézet, hogy a városlakók tudnak dönteni, mint azt tették a villamosok színének kiválasztásakor is. A kettő között óriási a különbség, hiszen ha kék színű lenne a villamos, akkor is kényelmes télen-nyáron egyaránt. Míg a szökőkút megjelenésében nem a szín dominál, hanem az építési és működtetési formák határozzák meg az esztétikai értékét. Ezt tanulni kell, a Műegyetemen a mérnöki diplomáért sok évig kell tanulni é ennek ellenére sem mondhatja el magáról egy építész, hogy ő a világ legjobb szökőkút tervezője.

5. Jó barátságban vagyok a bemutatott tervek tervezőivel, nem ellenük írom e sorokat, hiszen a megrendelő dönti el, hogy mit kér a pénzéért. Így készült el az Árpád téren megvalósult kagyló alakú mélyedés, ami a teret esztétikailag elcsúfította, és óriási baleseti lehetőségek rejlenek benne.

6. A közvéleményt érdekelte volna egy nyilvános tervismertetés, ahol a megrendelő és a tervező bemutatták volna az elképzelésüket, és a jelenlévők kinyilváníthatták volna a véleményüket.

7. A fentiekre szeretnék választ kapni, ezért május 25-én 14 órakor a Móra Ferenc Múzeum előtt sajtótájékoztatót tartunk (eső esetén a Belvárosi híd alatti vendéglátó helynél).

Tisztelettel kérem az érintetteket, szíveskedjenek a sajtótájékoztatón megjelenni, ahol lehetőségük lenne arra, hogy a fentiekre vonatkozó észrevételeiket a sajtó előtt kifejtsék. Arra is lehetőség lesz, hogy az érdeklődők véleményüket elmondják.

Vitéz Szilágyi Árpád

18 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  18. okosabbnálam
  2016. május 21., szombat, 20:49
  Válaszolok

  15. barna jani
  Valakinek szárnyalnia is kell, nem tapadhat mindenki bamba-barnán a papíron. Így aztán nekem a szárnyalás, neked ugyanez egy ékezettel kevesebbel.

 • '>
  17. okosabbnálam
  2016. május 21., szombat, 20:37
  Válaszolok

  Akkor most barna legyen a szökőkút, vagy ne? Végül is te vagy a jani.

 • '>
  16. szivárvány
  2016. május 21., szombat, 20:35
  Válaszolok

  Ne izélj már Janika! Most elveszítettem a fonalat! Fejezd be a mondatot, lécci!

 • '>
  15. barna jani
  2016. május 21., szombat, 20:29
  Válaszolok

  okosabbnálam elszálltál,mint a …

 • '>
  14. okosabbnálam
  2016. május 21., szombat, 13:26
  Válaszolok

  13. kocsmakomcsik
  Abban a pillanatban, amikor bemutatkozol a valódi neveden (:-) ) sorolom. Rendben?

 • '>
  13. kocsmakomcsik
  2016. május 21., szombat, 13:15
  Válaszolok

  Bűntársaim? Név szerint? 😀

 • '>
  12. okosabbnálam
  2016. május 21., szombat, 08:57
  Válaszolok

  11. kocsmakomcsik
  Te, és a bűntársaid.

 • '>
  11. kocsmakomcsik
  2016. május 21., szombat, 08:25
  Válaszolok

  9.: az a kérdés, ki az a ‘ti’, aki lopni akar? Én azt írtam ‘mi’, és a szegediekre gondoltam. A szegediek – gondolom én – nem akarnak ellopni maguktól semmit.

 • '>
  10. okosabbnálam
  2016. május 20., péntek, 20:31
  Válaszolok

  2. cinikus
  Aki vitéz, az mindenhez is ért. Legfeljebb egy másik vitéz vitatkozhat vele, de vitézek között az tiltott.
  Nem véletlen, hogy olyan hosszú idő után lesz valaki vitéz, hiszen ahhoz előbb el kell hunynia az előző vitéznek, mert a vitézek mennyisége determinált. De mire ide eljut, már mindent is tud.

 • '>
  9. okosabbnálam
  2016. május 20., péntek, 19:45
  Válaszolok

  2. kocsmakomcsik
  Ugye rohadtul fáj, hogy ezt már nem tudtátok ellopni? Tolvaj banda, hogy Kunczét idézzem.

 • '>
  8. okosabbnálam
  2016. május 20., péntek, 19:44
  Válaszolok

  4. szenteltvíz
  Szerintem te úszhatsz télen is a jég alatt – legalább nem jön ki a dögszag -, a többiek meg felül korcsolyáznak. Nem világváros az, ahol nincs egy vízihulla télire.

 • '>
  7. okosabbnálam
  2016. május 20., péntek, 19:42
  Válaszolok

  3. Barna Jani
  Nem is kérdezett senki a létrehozásról. Azt kérdezik, hogy barna legyen, vagy ne.

 • '>
  6. burgonya
  2016. május 20., péntek, 19:21
  Válaszolok

  Vitéz fideszfalvi Agyhali már megint beböfizett egyet. 🙂

 • '>
  5. szenteltvíz
  2016. május 20., péntek, 17:25
  Válaszolok

  Javaslatom!

  egy egyszerü medence,amiben úszóverseny rendezhetö,valamint a téli idöszakban jégpálya üzemel ezzel Szeged világváros lehetne. Minden nagy város szivében télen korizni lehet.

 • '>
  4. kocsmakomcsik
  2016. május 20., péntek, 15:11
  Válaszolok

  Botka remélhetőleg utolsó emlékművét készül magának fölállítani. Én azt mondom ússzuk is meg ennyivel, ha ronda, akkor se lesz rondább mint az eddigiek, az a 800 misi meg aprópénz ahhoz amit ezek eddig elszórtak látványos ócskaságokra.

 • '>
  3. Barna Jani
  2016. május 20., péntek, 14:42
  Válaszolok

  Kapcsolódva a kérdés felvetéshez: mikor és hol írtak ki pályázatot terv beadásra?Ki vagy kik bírálják el a benyújtott műveket? Egy köztéri létesítmény létrehozása nem népszavazás kérdése.Emlékszünk még a Stefánián felállított népies elnevezésével” a liba taposó nő” emlékműre? Valaki eldöntötte ,hogy közpénzből ez KELL a szegedi honpolgárnak és ott éktelenkedett jó ideig! A jelenlegi elképzelésre 800 millát költenének és ez is néhány évre határozza meg a Roosevelt tér hangulatát.Csak ennyit jegyeznék meg.Az első két megnyilatkozó a szellemi silányságáról tett tanulságot,ha csendben maradnak tán még okosak lettek volna.

 • '>
  2. cinikus
  2016. május 20., péntek, 13:55
  Válaszolok

  Ha valaki “vitéz” akkor már mindenbe beleszólhat? 🙁

 • '>
  1. szatyorszentelő
  2016. május 20., péntek, 11:28
  Válaszolok

  “2. A megvalósuló terv alapján elkészülő létesítményt több évtizedig ha szép, ha nem, akkor is el kell viselnünk, s így egyetlen városlakónak sem lehet közömbös a szökőkút esztétikai megjelenése, működtetése nappal és éjjel egyaránt.”

  E gondolat mentén akkor erről leginkább az Öntől jóval fiatalabbaknak kellene véleményt mondania, hiszen ők ezt – ne vegye rossz néven de az eddigi tapasztalatok ezt mutatják – sokkal tovább fogják nézni.