Labdarúgás: nehéz zalai túra vár a Szeged-Grosicsra

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged_2011_balmazujvaros23_gs

Remek sikert követően egy újabb nehéz feladat előtt áll a Szeged 2011-Grosics Akadémia, amely ezúttal a feljutás egyik legnagyobb esélyeséhez, a Zalaegerszeghez látogat szombaton 19 órától.

Zsinórban három vereséget követően az elmúlt fordulóban egy fontos, a lelkeknek is sokat érő győzelmet aratott a Szeged 2011-Grosics Akadémia, amely azt a Balmazújvárost múlta felül a gyulai Grosics Akadémián, amelyik úgy érkezett erre a meccsre, hogy nyolc találkozó óta nem talált legyőzőre. Hasonlóan kemény feladat vár ezúttal is Szabó Péterékre, hiszen szombaton este ahhoz a Zalaegerszeghez látogatnak, amelyik a feljutás egyik nagy esélyese. A zalaiak otthonából eddig 11 mérkőzésen mindössze hárman tudtak pontokkal gazdagabban távozni, legutóbb például a négy fordulóval a bajnokság vége előtt biztos bajnoknak tekinthető Gyirmót is 3-0-ra kapitulált a ZTE vendégeként. A Szeged-Grosics az elmúlt héten remek csapatjátékkal győzték le a tavasszal remekelő Balmazújvárost, így megszilárdította helyét a középmezőnyben négy körrel a bajnokság zárása előtt. Az egy hete mutatott küzdőszellem ezúttal is sokat segíthet abban, hogy negyedik csapatként pontot csípjen el a ZTE Arénából a gárda, persze a feljutásért hajtó, és NB I-es licencet kapott zalai együttes minden bizonnyal azon lesz, hogy hátralévői meccsein, amelyeket egyaránt hazai pályán vívhat, ne hibázzon, így saját kezében maradjon a sorsa.

Online

Szombaton 19 órától folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a ZTE FC – Szeged 2011-Grosics Akadémia másodosztályú bajnoki mérkőzésről. Hajrá Szeged!

„Valóban megtettek egymásért mindent a fiúk az előző mérkőzésen, a védekezésből is mindenki kivette a részét. Hasonló meccsre számítok, mint amit az elmúlt héten játszottunk, a Zalaegerszeget nem kell senkinek sem bemutatni. Mindettől függetlenül őket is érték meglepetések hazai pályán, azon vagyunk, hogy mi is ezt az eredményt érjük el” – fogalmazott portálunknak a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzője, Klausz László.

Ami viszont a szegediek mellett szólhat, hogy a zalaiak mindhárom hazai veresége a közelmúltban történt, hiszen márciusban előbb a Mezőkövesd, majd a Vác, valamint április végén a Csákvár tudott nyerni a Zete vendégeként, így némileg megtorpanni látszik az addig menetelő zalai alakulat, amelynél edzőt is váltottak a Szolnokon elszenvedett 3-1-s vereséget követően, Csank János helyett immáron Mihalecz István vezetésével készülnek a zalai labdarúgók. „Az utóbbi időben nem nagyon remekeltek, nem véletlen volt edzőváltás náluk, megpróbáljuk ezt is kihasználni. Átelemeztük az utóbbi meccseket ebből a fél évből, mindig megpróbáltunk dominálni, támadást építeni és pozíciós játékot játszani. Mindig elcsúsztunk a meccsek végén, akár csak egy kontratámadás alkalmával. Közösen, átbeszélve a dolgokat arra jutottunk, picit visszább állunk, agresszív védekezés után megpróbáljuk kihasználni az adódó lehetőségeket. Ez most jól sikerült a Balmazújváros ellen, mert bár nem volt annyi helyzetünk, mint Vácon, vagy az előtte lévő meccseken, de ezekből most sikerült kihasználnunk kettőt. Ebben bízom, hogy a ZTE ellen is hasonlóan tudunk teljesíteni. Mindig is bíztam a csapatomban, büszke is voltam arra, hogy jó teljesítményt nyújtottak akár támadásban, akár védekezésben. Az már más kérdés, hogy a laikus joggal mondhatja, ezeken a meccseken nem nyertünk, ebben teljesen igaza van, de a Dunaújváros elleni meccset leszámítva, egyben a váci meccset is beleszámolva elégedett voltam a fiúkkal. Nagy önbizalom és becsvágy van a srácokban a hétvégi meccsel kapcsolatban” – tette hozzá a Szeged-Grosics mestere.

A szegediektől továbbra sem bevethető a régóta maródi Mészáros Márk, miképp a várhatóan hosszabb időre a partvonalon kívülre kényszerült Farkas Márk-Hegedűs Martin kettősre sem számíthat Klausz László szombaton este, a többiek viszont rendelkezésére állhatnak a Szeged-Grosics mesterének, és eltiltás miatt sem kell senkit sem nélkülöznie – Germán Tamás van egy sárgára attól, hogy ötödik lapja miatt ki kelljen hagynia egy bajnokit.

Így játszottak a csapatok az előző fordulóban

ZTE FC – Gyirmót FC-Győr 3-0 (1-0)
Zalaegerszeg, városi stadion. Vezette: Erdős József (Király Krisztián, Márton Zsolt)
ZTE: Szappanos – Forgács, Szakály (Gyagya, 82′), Koller (Wittrédi, 66′), Babati, Simonfalvi (Sundas, 68′), Króner, Patvaros, Daru, Bedi, Városi. Vezetőedző: Mihalecz István.
Gyirmót: Rusák – Nagy S., Balogh B., Simon Attila, Présinger, Szekeres, Simon András (Tóth N., 67′), Máté (Paku, 59′), Horváth A., Vass, Kiss M. (Madarász, 75′). Megbízott edző: Tőkés László.
Gól: Daru (41′), Wittrédi (70′), Babati (87′).

Szeged 2011-Grosics Akadémia – Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 2-1 (1-1)
Gyula, Grosics Akadémia, 200 néző. Vezette: Berke Balázs •(Vígh-Tarsonyi Gergő, Máyer Gábor).
Szeged: Molnár – Áchim, Tóth G., Balogh, Zabari, Szabó (Király 70′), Zelenyánszki (Coroian 74′), Oláh, Pászka, Germán, Andorka (Veselinov 66′). Vezetőedző: Klausz László.
Balmazújváros: Szécsi – Bokros, Papp, Kiss, Virág, Sigér, Kónya, Bor (Pintér – a szünetben), Zsiga, Belényesi (Vajda 70′), Kovács (Varga 66′). Vezetőedző: Feczkó Tamás.
Gólszerzők: Szabó (2′), Germán (55′), ill. Kovács (43′).
Sárga lap: Áchim (40′), Király (86′), ill. Sigér (77′).

Emlékeztetőül a két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzésén: (2015. október 31.)

Labdarúgó NB II, 12. forduló:

Szeged 2011-Grosics Akadémia – Zalaegerszegi TE 2-0 (1-0)
Gyula, Grosics Akadémia, 200 néző. Vezette: Nagy Róbert (Márkus Tamás, Demeter János).
Szeged: Szántai – Zabari, Tóth, Farkas, Áchim, Berde, Szabó (Kovács 90+1′), Oláh G. (Zelenyánszki 82′), Király, Geiger (Czirok 90+1′), Germán. Vezetőedző: Klausz László.
ZTE: Szappanos – Simonfalvi (Bailo – a szünetben), Forgács, Gyagya (Patvaros 67′), Szalkai (Szőllősi 67′), Bedi, Nagy, Babati, Szakály, Városi, Daru. Vezetőedző: Csank János.
Gólszerzők: Szabó (16′), Tóth (46′).
Sárga lap: Germán (42′), Berde (44′), Király (56′).

Ami a történelmet illeti

Még az őszi eredmények alapján sokan azt hittük: a tavaszi hajrában sorra kerülő Zalaegerszeg-Szeged párharc a feljutás szempontjából sorsdöntő lesz mindkét csapatra nézve… Tévedtünk. Szombaton este már csak a hazaiak harcolhatnak az NB I-be jutásért, míg a Szeged 2011-GA – ez sem kisebb feladat – a becsületéért küzdhet. – írja honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

Ami pedig a ZTE-Szeged futballhistóriát illeti, bőven lenne mit javítaniuk a vendég kék-feketéknek!

Az egerszegiek 1969-2015 között eddig 17 NB I-es ill. 7 NB II-es(NB I/B-s) bajnokit vívtak a mindenkori legjobb szegedi csapattal, s ezidáig elég jelentősre duzzadt a zalaiak előnye.

Legelőször az 1969.évi NB I/B-ben kerültek egymással szembe Szegeden, a Felső-Tisza-parti stadionban, s az akkor SZEOL SC néven játszó olajipari gárda Mészár Lajos ill. Pikó László góljaival 2-1-re győzött, míg az egerszegi visszavágón 1-1-re mérkőztek.

Az NB I-es premier viszont a “Zetének” hozott látványos sikert, 1972 őszén Zalaegerszegen – 20 ezer őrjöngő hazai fanatikus előtt – a zalai kék-fehérek diadalmaskodtak 4-0 arányban. Ezután is az egerszegiek szerepeltek eredményesebben, így a Szeged mindenkori legjobb együttese a ’69-es sikerrel együtt csupán fél tucat alkalommal tudott nyerni ellenük, ami a négy évtized alatt lejátszott 24 bajnoki meccsük függvényében elég kevésnek túnik…

Az első szegedi NB I-es bravúr 1974 tavaszára datálódik, s bizony, 40(!) esztendeje már, hogy az akkori Szegedi Egyetemi és Olajipari Sport Club (SZEOL SC) a legendás hírű csatárok, Antal Péter,valamint a későbbiekben népszerű szegedi orvos, Szeghalmi Zoltán mesteri találataival 2-0-ra megverték a ZTE együttesét!

Két évvel később, 1976 tavaszán sem adták kétgólos különbségnél alább Kozma Zoltánék: ezúttal 3-1-re győztek, s a hazai gólokat újabb szegedi “futball-legendák”, név szerint Jerney István, Szalai “Dzsínó” István ill. Birinyi István szerezték!

Szinte hihetetlen, de az ezt követő “zsinórban” lejátszott tíz(!) NB I-es meccsük egyikét sem tudták megnyerni az akkor már a SZEOL-SZAK fúziót követően SZEOL AK néven játszó, egyébként kitűnő játékerőt képviselő szegediek (4 döntetlen mellett 6 vereség volt a mérleg…).

Így a negyedik bajnoki sikerünkre nem kevesebb, mint 23(!) esztendőt kellett várni a közelmúltban elég sokat böjtölő helyi drukkereknek.

1999. szeptember 11-én – közel 16 éve… – már a Szeged LC néven játszó Nagylaki-féle gárda fogadhatta NB I-es meccsen a “Zetét”, s bizony, akkori ukrán idegenlégiósunk, Jeremejev Vjacseszláv gólja is kellett az újabb, sorrendben 4. bajnoki sikerünkhöz – 6 ezer helyi szimpatizáns önfeledt örömére. Ráadásul a Szeged LC NB I-es “becsődölése” miatt az egerszegi visszavágót bizony, le sem játszhatták 2000 tavaszán…

A két legutóbbi másodosztályú sikerünk már a Szeged 2011-érához datálódik: 2015 tavaszán 3-0-ra győztek Nyilas Elek, tavaly ősszel pedig – ugyancsak a gyulai Grosics Akadémián – 2-0-ra nyertek Klausz László játékosai.

Végezetül két megdöbbentő kuriózum. Egyrészt a szegediek a 2014-es egerszegi NB II-es vereségük(1-2) előtt éppen 30(!) éve, 1984 októberében játszottak utoljára bajnoki meccset a zalai megyeszékhelyen (az NB I-ben, néhai Kaszás Gábor irányítása mellett 3-4 lett a vége úgy, hogy a hazaiak már 4-1-re vezettek a félidőben…).

Másrészt ugyancsak sporttörténeti tény: a ZTE 1920-as fennállása óta még egyetlen egyszer sem szenvedett otthonában szegedi csapattól bajnoki vereséget! Kilenc jól szabott “zakó” mellett a Tisza-partiak csupán kétszer távoztak “pontosan” Zalából (1969-ben ill. 1977-ben egyaránt 1-1-gyel).

Azt mondják, egyszer minden jó vagy rossz sorozatnak vége szakad. Úgy lehet, Klausz László és eddigi teljesítményüknél bizony, sokkal többre hivatott játékosai keresve sem találhatnának maguknak jobb alkalmat a fenti negatív széria megszakítására… A görcs, a nyomás ugyanis ezúttal kizárólag a hazaiakon van! S talán egyszer még a meccseket eldöntő “sporik se fogják befújni menetrendszerűen” a Szeged elleni vitatható büntetőket…

Vitos György

A bajnokság állása

# Név MSZ GY D V LG KG GK P
1. Gyirmót FC Győr 26 17 5 4 45 21 24 56
2. Kisvárda 26 13 7 6 54 28 26 46
3. ZTE FC 26 14 3 9 45 28 17 45
4. Mezőkövesd Zsóry 26 13 6 7 34 25 9 45
5. Aqvital FC Csákvár 26 13 3 10 52 45 7 42
6. Balmazújváros 26 12 6 8 35 31 4 42
7. BFC Siófok 26 11 5 10 31 37 -6 38
8. Soroksár SC 26 10 8 8 33 26 7 38
9. Szeged-Grosics 26 10 4 12 34 38 -4 34
10. Budaörs 26 10 4 12 35 41 -6 34
11. Soproni VSE 26 9 5 12 35 32 3 32
12. Szolnoki MÁV FC 26 7 9 10 31 34 -3 30
13. Vác FC 26 8 3 15 26 43 -17 27
14. Dunaújváros 26 6 8 12 30 49 -19 26
15. SZTK-Erima 26 5 9 12 29 51 -22 24
16. FC Ajka 26 4 7 15 20 38 -18 19

A 27. forduló programja:

május 14., szombat 17.30 Vác FC-Soroksár SC. 19.00 Mezőkövesd-Zsóry FC-SZTK-Erima ; Dunaújváros-FC Ajka ; Swietelsky-Soproni VSE-Gyirmót FC Győr ; ZTE FC-Szeged 2011-Grosics Akadémia ; Szolnoki MÁV FC-Aqvital FC Csákvár ; BFC Siófok-Budaörs. május 15., vasárnap 18.15 Balmaz-Kamilla Gyógyfürdő-Kisvárda Master Good.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja + TABELLÁK

Következő sztori

Hátország: Kecskeméten mutatta meg magát az U12-es Csongrád megyei labdarúgó-válogatott