Közélet

„Közösen biztonságban” – együttműködés a felnövekvő generációért

„Közösen biztonságban” – együttműködés a felnövekvő generációért

2016. május 14., szombat
„Közösen biztonságban” – együttműködés a felnövekvő generációért
projektzaro08_gs

Sikeres bűnmegelőzési tevékenység csakis társadalmi összefogással érhető el – ennek jegyében zajlott a „Közösen biztonságban” projekt, melynek keretében legalább ezer szegedi fiatalt szólítottak meg játékos formában.

Lezárult

a februárban elindított „Közösen biztonságban” projekt,

amely az összefogás erejét használta fel a biztonság érdekében. A résztvevők célja az volt, hogy fenntartható értékeket teremtsenek, s ennek jegyében lakossági fórumok, úgynevezett police café és a fiatalok hasznos szabadidő eltöltésére irányuló programok valósultak meg. „A projekt neve is nagyon jól bemutatja, hogy mi volt a célunk: úgy gondoljuk, hogy önmagunk és gyermekink biztonságát leginkább az együttműködés teremtheti meg, ezért civil szervezetekkel, alapítványokkal és a rendőrséggel hoztuk létre közösen ezt számtalan elemből álló programsorozatot, ami legalább ezer fiatalt megmozgatott” – tudtuk meg

Kispéter Andreától

, a Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület elnökétől. A projekt öt nagy elemből állt, és a lebonyolító partnerek mindegyike valamilyen más módon közvetítette azt a gondolatot, hogy a fiataloknak jó gyakorlatokat és példákat mutassanak, az elrettentés ugyanis nem megfelelő módszer a bűnmegelőzésben. „A művészetet is segítségül hívtuk a közös biztonság megteremtésének eléréséért, lakossági fórum keretében a rendőrség munkatársai beszélgettek a fiatalokkal és szüleikkel, melynek témája szintén az volt, hogy miként tehetnénk még biztonságosabbá a környezetünket. A vadaspark Zöld járőr bűnmegelőzési csoportokat szervezett, de kommunikációs tréning és mediáció is részét képezte a projektnek” – részletezte Kispéter Andrea. Az egyesületi elnök hangsúlyozta, bizonyos szempontból a középiskolás korosztályra fókuszáltak, de mindenkit érint a biztonság megteremtése és megőrzése, így általános iskolások és még nyugdíjasok is részt vettek a rendezvényeken.

Kothencz János

, az ÁGOTA Alapítvány alapítója elmondta, hogy Szegeden immár 17 éve működtetnek egy olyan játszóházi programot, amely az utcán csellengő gyermekeknek és a halmozottan hátrányos helyzetű fiataloknak és családjaiknak nyújt segítő kezet, többek között színvonalas programjaik által. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósított

„Kistelepülések fiataljainak biztonságáért”

és a „Közösen biztonságban” projektekkel kapcsolatban elmondta, hogy olyan figyelemfelhívó, kimondottan a fiatalok nyelvén megvalósított bűnmegelőzést célzó programok és rendezvények valósultak meg, amelyeknek a célja nem csupán a tájékoztatás volt, hanem azon jóval túlmutatva a sztereotípiák lebontása is. Hozzátette, mindebből nemcsak a gyerekek profitálnak a jövőre nézve, hanem az ÁGOTA Alapítvány munkatársai, illetve a kortárssegítők is. Példaként az internet veszélyeit, illetve a pszichoaktív szerek használatának kockázatait emelte ki, mondván, ezekről minél több információt kell átadni a fiataloknak, ám egyáltalán nem mindegy, hogy ezt miként teszik. „A másik fontos tapasztalata ennek a projektnek, hogy lassan leépülnek az előítéletek, a negatív, túlzó általánosítások, sztereotípiák az általunk gondozott csemeték fejében, és például nem pusztán, mint szakhatóságra tekintenek a rendőrre, hanem azt is látják, hogy jót akar nekik. Ezáltal pedig nyitottabban és bátrabban tudnak a rendőri szervekhez fordulni segítségért szükség esetén” – részletezte. Kothencz János portálunknak elmondta, a lakótelepeken az is tapasztalható, hogy mivel a szülők sokat dolgoznak, rengeteg a kulcsos gyerek, ők külön odafigyelést igényelnek. Az ÁGOTA által működtetett játszóházi programstruktúra egyfajta védernyőt nyújt nekik, és ezt nagyon jól kiegészíti a rendőrséggel és a nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal való együttműködés. „Generációk cseperedhetnek fel úgy a szárnyaink alatt, akik nagyobb valószínűséggel tudnak integrálódni ebben a társadalomba, és minimalizálódik elkallódásuk veszélye a velük való foglalkozás és az olyan bűnmegelőzési projektek által, mint aminek részesei voltunk” – összegezte. A Csongor téri Ágota Kulturális és Közösségi Centrumban tartott projektzáróhoz díjátadó is kapcsolódott, a „Közösen biztonságban” gyermekszemmel címmel meghirdetett rajzpályázat nyerteseit jutalmazták. A gyerekeknek azt kellett megfogalmazniuk rajzaik által, hogy mi is jelenti számukra a biztonságot, illetve, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. A 15 millió forintos támogatással megvalósult projektben a Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Vadaspark, az ÁGOTA Alapítvány, a Partners Hungary Alapítvány, valamint a Szertelen-kék Alapítvány is részt vett közreműködőként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.