Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

„Közösen biztonságban” – együttműködés a felnövekvő generációért

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

projektzaro08_gs

Sikeres bűnmegelőzési tevékenység csakis társadalmi összefogással érhető el – ennek jegyében zajlott a „Közösen biztonságban” projekt, melynek keretében legalább ezer szegedi fiatalt szólítottak meg játékos formában.

Lezárult a februárban elindított „Közösen biztonságban” projekt, amely az összefogás erejét használta fel a biztonság érdekében. A résztvevők célja az volt, hogy fenntartható értékeket teremtsenek, s ennek jegyében lakossági fórumok, úgynevezett police café és a fiatalok hasznos szabadidő eltöltésére irányuló programok valósultak meg. „A projekt neve is nagyon jól bemutatja, hogy mi volt a célunk: úgy gondoljuk, hogy önmagunk és gyermekink biztonságát leginkább az együttműködés teremtheti meg, ezért civil szervezetekkel, alapítványokkal és a rendőrséggel hoztuk létre közösen ezt számtalan elemből álló programsorozatot, ami legalább ezer fiatalt megmozgatott” – tudtuk meg Kispéter Andreától, a Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület elnökétől.

A projekt öt nagy elemből állt, és a lebonyolító partnerek mindegyike valamilyen más módon közvetítette azt a gondolatot, hogy a fiataloknak jó gyakorlatokat és példákat mutassanak, az elrettentés ugyanis nem megfelelő módszer a bűnmegelőzésben. „A művészetet is segítségül hívtuk a közös biztonság megteremtésének eléréséért, lakossági fórum keretében a rendőrség munkatársai beszélgettek a fiatalokkal és szüleikkel, melynek témája szintén az volt, hogy miként tehetnénk még biztonságosabbá a környezetünket. A vadaspark Zöld járőr bűnmegelőzési csoportokat szervezett, de kommunikációs tréning és mediáció is részét képezte a projektnek” – részletezte Kispéter Andrea. Az egyesületi elnök hangsúlyozta, bizonyos szempontból a középiskolás korosztályra fókuszáltak, de mindenkit érint a biztonság megteremtése és megőrzése, így általános iskolások és még nyugdíjasok is részt vettek a rendezvényeken.

Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója elmondta, hogy Szegeden immár 17 éve működtetnek egy olyan játszóházi programot, amely az utcán csellengő gyermekeknek és a halmozottan hátrányos helyzetű fiataloknak és családjaiknak nyújt segítő kezet, többek között színvonalas programjaik által. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósított „Kistelepülések fiataljainak biztonságáért” és a „Közösen biztonságban” projektekkel kapcsolatban elmondta, hogy olyan figyelemfelhívó, kimondottan a fiatalok nyelvén megvalósított bűnmegelőzést célzó programok és rendezvények valósultak meg, amelyeknek a célja nem csupán a tájékoztatás volt, hanem azon jóval túlmutatva a sztereotípiák lebontása is. Hozzátette, mindebből nemcsak a gyerekek profitálnak a jövőre nézve, hanem az ÁGOTA Alapítvány munkatársai, illetve a kortárssegítők is. Példaként az internet veszélyeit, illetve a pszichoaktív szerek használatának kockázatait emelte ki, mondván, ezekről minél több információt kell átadni a fiataloknak, ám egyáltalán nem mindegy, hogy ezt miként teszik. „A másik fontos tapasztalata ennek a projektnek, hogy lassan leépülnek az előítéletek, a negatív, túlzó általánosítások, sztereotípiák az általunk gondozott csemeték fejében, és például nem pusztán, mint szakhatóságra tekintenek a rendőrre, hanem azt is látják, hogy jót akar nekik. Ezáltal pedig nyitottabban és bátrabban tudnak a rendőri szervekhez fordulni segítségért szükség esetén” – részletezte. Kothencz János portálunknak elmondta, a lakótelepeken az is tapasztalható, hogy mivel a szülők sokat dolgoznak, rengeteg a kulcsos gyerek, ők külön odafigyelést igényelnek. Az ÁGOTA által működtetett játszóházi programstruktúra egyfajta védernyőt nyújt nekik, és ezt nagyon jól kiegészíti a rendőrséggel és a nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal való együttműködés. „Generációk cseperedhetnek fel úgy a szárnyaink alatt, akik nagyobb valószínűséggel tudnak integrálódni ebben a társadalomba, és minimalizálódik elkallódásuk veszélye a velük való foglalkozás és az olyan bűnmegelőzési projektek által, mint aminek részesei voltunk” – összegezte.

A Csongor téri Ágota Kulturális és Közösségi Centrumban tartott projektzáróhoz díjátadó is kapcsolódott, a „Közösen biztonságban” gyermekszemmel címmel meghirdetett rajzpályázat nyerteseit jutalmazták. A gyerekeknek azt kellett megfogalmazniuk rajzaik által, hogy mi is jelenti számukra a biztonságot, illetve, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk.

A 15 millió forintos támogatással megvalósult projektben a Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Vadaspark, az ÁGOTA Alapítvány, a Partners Hungary Alapítvány, valamint a Szertelen-kék Alapítvány is részt vett közreműködőként.

Egészség

Nemsokára kiderül, hogy mekkora lesz a szigor hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az operatív törzs szerint a megbetegedések jelentős része külföldi eredetű.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szijjártó szerint csak az erős nemzeti identitású nemzetek lehetnek sikeresek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megújult a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum.

Tovább olvasom

Hírzóna

Átadták a Sélley-díjakat a Szegedi Ítélőtáblán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kitüntetetteket titkos szavazás keretében választották ki.

Tovább olvasom

Aktuál