/

Újabb 500 milliós szál a Szeviép-ügyben? – Az MVH is a cégcsoporttól bérelt irodákat

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint_sajttaj003kf

Aggályos, hogy pályáztatás nélkül a Szeviép-cégcsoporthoz köthető vállalkozásoktól bérelt irodákat Szegeden és Békés megyében az MVH – közölte Szabó Bálint jogász. Az adatokból kitűnik, hogy 500 milliónyi közpénz vándorolt a földművelésügyi miniszter irányítása alatt álló hivataltól a Szeviép érdekeltségi körébe tartozó két társasághoz, mely ügyben feljelentést is tett a jogász.

Több mint 384,5 millió forintot fizetett ki a földművelésügyi miniszter irányítása alatt álló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Csongrád megyében a Szeviép-cégcsoporthoz tartozó társaságnak bérleti díj jogcímen 2007. július elseje és 2014. szeptember vége között – tájékoztatott Szabó Bálint a Szeviép Zrt. egykori székházánál, a Római körúton tartott sajtótájékoztatóján. A Szeviép-károsultak egy részét képviselő jogász kijelentette, aggályosnak tartja, hogy mintegy 400 millió forintnyi közpénz vándorolt a Szeviép Investment Befektetési és Vagyonkezelő Holding Kft.-hez, hiszen számtalan állami tulajdonú ingatlan áll üresen a mai napig, ezért kérdéses, hogy miért kell egy magánvállalkozásnak fizetni. „Különösen aggályos, hogy az MVH hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésen választotta ki a Szeviép-cégcsoporthoz tartozó céget, s erre a tárgyalásra mindössze egyetlen szereplőt hívtak meg. Leegyszerűsítve ez egy közbeszerzésnek álcázott egyszemélyes eljárás” – jelentette ki Szabó. Azt is furcsállja a jogász, hogy akkor kötött az MVH szerződést a Szeviép-cégcsoporttal, amikor még el sem készült a Római körúti irodaház.

Nemcsak Csongrád megyében bérelt irodát az MVH, hanem Békés megyében is, ott egyébként az MB2 Ingatlanforgalmazó Kft.-től szintén 2007-től. A mai napig élő bérleti szerződés esetében – amennyiben nem változtak a bérleti díjak – mintegy 100 millió forint kifizetéséről van szó. Az összességében mintegy fél milliárdos ügyben a szaktárcához is fordult Szabó Bálint, illetve feljelentést is tett, szerinte ugyanis hűtlen vagy hanyag kezelésről van szó.

szabo_balint_sajttaj002kf

„Érdekes adalék, hogy az MB2 Kft. tulajdonosa B. Sándor egykori Szeviép-vezér volt, így a kapcsolt vállalkozások között ott találjuk magát a felszámolt Zrt.-t, illetve a Szeviép Invvestment Kft.-t egyaránt. Az elmúlt években tulajdonosváltások történtek, részben egy amerikai érdekeltségű társaságot találunk bejegyezve, de remélem, hogy mindkét cég esetében továbbra is a Szeviép-vezérek a tulajdonosok a háttérben” – jegyezte meg Szabó.

Kitért arra is, hogy amikor évekkel ezelőtt azt kérték a hatóságoktól, hogy zárolják a Szeviép-vezérek vagyonát, erről tudomást szerezhettek az érintettek, hiszen minimum érdekes, hogy a zár alá helyezést elrendelő bírói végzés előtt mindössze 1-2 hónappal íratták át cégeik nagy részét családtagokra és ismerősökre. Szabó elmondta, ez nagyban megnehezíti a károsultak kifizetését, amivel kapcsolatban a felszámoló biztos által elkészített tavalyi évre vonatkozó közbenső mérleg sem kecsegtet sok jóval a kisebb hitelezőkre nézve. Abból ugyanis az derül ki, hogy a kisvállalkozói kategóriába sorolt hitelezők 1,5 milliárdos követeléséből 26 millió 934 ezer forint lesz felosztva, vagyis ennyit hagytak a cégben. Ez messze nem az összes követelés, hiszen további mintegy 6-7 milliárdot keresnek a Szeviép Zrt.-n a hitelezők.

A Zrt. felszámolási eljárása során hozzávetőlegesen 6,5 milliárdnyi hitelezői igényt jelentettek be, az ügyészség pedig 1,5 milliárd forint eltűntetésével vádolja O. Józsefet, B. Sándort és P. Lászlót. „Különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett” – hivatalosan ezzel vádolják a három férfit, a legutóbbi, januári bírósági tárgyaláson egyébként a II. és a III. rendű vádlott nem tartotta magát bűnösnek. Április 13-án folytatódik a per, a tárgyalásra beidézték Báló Tamást, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő egykori sofőrjét is, akihez februárban talicskával ment a megkárosított alvállalkozók pénzéért Szabó Bálint. Báló Tamás annak a Biztonsági Üzem Kft.-nek volt az ügyvezetője egykor, amelynek a Szeviép összességében 428 millió 905 ezer 423 forintot adott kölcsön, ám a pénz nincs meg.

szabo_balint_sajttaj004kf

Akkor arról számolt be a jogász, hogy a Szegedi Járásbíróság 2016. január 11-én hozott végzésével feloldotta P. László vagyonzárolását, ami a sértettek által bejelentett polgári jogi igények biztosítására vonatkozott, s melynek összege 1 milliárd 890 millió 120 ezer 168 forint volt. A vagyonzár feloldását egyébként több tucat károsult alvállalkozó megtámadta, így az egyelőre nem jogerős, a Szegedi Törvényszék dönt az ügyben. Szabó reméli, hogy nem oldják fel a vagyonzárat, akkor ugyanis vélhetően családtagokra és barátokra íratnák át azt, s akkor.

Fél milliárd forintnyi közpénz vándorolt a Szeviép Zrt.-hez köthető cégekhez az MVH-tól – közölte Szabó Bálint.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=626461

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 11.

Előző sztori

“A háború az erőszak ténye.” – konferencia az Emlékparkban

Következő sztori

Több száz doboz süteményt osztottak Tarjánban + FOTÓK