Cserepes-botrány: Kisebb lesz a díjemelés, de a birtokvédelemről nem mondanak le a kereskedők

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szabo_balint sajttaj02_gs

Egyértelműen (és remélhetőleg) a szerdai pénzügyi bizottsági ülés volt a mélypont a Cserepes sori piacnál kialakult helyzet kapcsán, akár az ülés hangnemét és ezen keresztül a szegedi „demokratikus” (erő)viszonyokat firtatjuk, akár azt nézzük, hogy vajon mennyit is ér több mint kétszáz bérlő és családjuk jövője városvezetés szemében. Valamit mégiscsak ért a balhé, ugyanis (egy hónapnyi huzavona után) csütörtökön tárgyalóasztalhoz ült a többségi tulajdonos önkormányzat képviselője a bérlők által felfogadott jogásszal. A kereskedők 7+1 pontos követelései közül négyben már van egyezség, de az áfát továbbra is be kívánják vezetni jövő év januárjától a piacon, és egyelőre nincs megegyezés a birtokvédelmet és a szombati fizetős parkolást illetően sem.

A 287 kereskedőt, köztük 93 pavilonbérlőt képviselő Szabó Bálint jogász a közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy Botka László polgármester – felülírva korábbi álláspontját – megbízottat jelölt ki, és csütörtökön megkezdődtek a tárgyalások. Az általuk megfogalmazott 7+1 pont közül négyben már megegyezés született, így idén nem vezetik be az áfát, illetve nem lesz radikális díjemelés sem. Szabó arról tájékoztatott, hogy az áfa 2017 januárjától történő bevezetéséről még tárgyalni fognak, és mivel nem akarnak a Mars téri piacbérlők sorsára jutni, ragaszkodnak a birtokvédelemhez is. A szombati dupla helypénzt lenyelik a kereskedők, és az infláció mértékét meghaladó 5-10%-os díjemelésbe is belemennek.

szabo_balint sajttaj01_gs

A bérlőket képviselő jogász közölte ugyanakkor, hogy a régóta várt érdemi tárgyalások megkezdése nem írja felül azokat a szabálysértéseket, amelyeket álláspontja szerint Rácz Attila elkövetett az elmúlt hetekben, hónapokban, például a nyugták kibocsájtása során. „Továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy távozzon a piacvezető, meglátásunk szerint ez járulhat hozzá a helyzet normalizálódásához” – szögezte le Szabó, hozzátéve, hogy a város által kijelölt megbízottal 90 perc alatt több eredményt értek el, mint korábban a Rácz Attilával és a piac ügyvédjével folytatott tárgyalásokon hetek alatt.

Korábban írtuk:

Már március közepe óta, vagyis egy hónapja áll a bál a Cserepes sori piacon. Demonstrációt tartottak az átlagosan minimum 50%-os díjemelés ellen tiltakozó bérlők, majd pár nap alatt több ezer aláírást gyűjtöttek, próbáltak egyeztetni az MSZP-s párttag ügyvezetővel, Rácz Attilával, aki nem értékelte megkeresésnek a kereskedők petícióját, majd el is menekült bérlői elől, mondván, hogy a sajtó megjelent az egyeztetésen, és később rendőröket is hívatott saját kereskedőire Rácz, vagyis azokra, akik életben tartják a piacot az ügyvezető.

Ez volt nagyjából az utolsó csepp a pohárban, a bérlők április elsején bejelentették, hogy határozatlan időre bezárnak. Pár nappal később eredménytelen tárgyalásokat folytattak a 92%-van önkormányzati tulajdonú Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetőjével és ügyvédjével, április hetedikén ennek ellenére ismét kinyitottak a kereskedők, amikor is újfent rendőrökkel igazoltatták az új szerződéssel nem rendelkező, és a megemelt díjat nem, csak a régit megfizetni hajlandó árusokat. A múlt hét végére immár „lázadónak” titulálta saját bérlőit az ügyvezető, közben egyre csak gyűltek a fel- és bejelentések a Cserepes sori piac körül kialakult ügyben, például a NAV-nál a dátum nélküli nyugták miatt.

A bérlők továbbra is tárgyalni szerettek volna a piac vezetésével, illetve a többségi tulajdonos önkormányzat képviselőjével is, 7+1 pontot hirdettek meg, ami a tárgyalási alapnak is tekinthető. Ebben azt kérik, hogy továbbra se terhelje áfa a bérleti díjakat és a helypénzeket. Nem szeretnének a szombati napokon dupla helypénzt fizetni, illetve a szombatra bevezetett parkolódíj eltörlését is szorgalmazzák. Negyedik pontként a birtokvédelmet emelték ki, ugyanis az új szerződéstervezet szerint nem illeti meg őket ez, illetve azt is megfogalmazták, hogy egységes és átlátható díjrendszert szeretnének, továbbá azt, hogy tekintsék őket partnernek.

Ezen előzmények után fulladt botrányba a pénzügyi bizottság szerdai ülése, ahol úgy szavaztatta le a Rácz Attila piacvezető visszahívását tartalmazó, Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő nevével fémjelzett indítványt Szentgyörgyi Pál MSZP-s alpolgármester, hogy a bizottsági tagok még csak nem is ismerték az előterjesztést, az ugyanis a mai napig nem elérhető a városháza honlapján. A balhéról készített videónkból is egyértelműen kiderül, hogy a bizottsági ülésen Szentgyörgyi vette át gyakorlatilag az irányítást, az ő javaslatára sem Tóth Péter előterjesztő, sem pedig a kereskedők képviselője, Szabó Bálint nem kaphatott szót.

A bizottsági ülésről kivonuló Tanács Eszter és a helyi Fidesz elnöke, Nógrádi Tibor a demokrácia sárba taposásának értékelte a történteket, a balhé híre azonban eljutott Botka László polgármesterhez is, csütörtökön ugyanis a Cserepes sori Piac Kft. többségi tulajdonosának, vagyis a szegedi önkormányzatnak a képviselőjével megbeszélést folytatott a bérlőket képviselő Szabó Bálint. Úgy tudjuk, hogy a 7+1 pontos követelések közül többet elfogadhatónak tart a városvezetés, három pont tekintetében nem született egyezség: a kereskedők jövő januártól sem akarnak áfát fizetni, semmiképpen nem mondanak le a birtokvédelemről, illetve ragaszkodnak ahhoz is, hogy szombatonként maradjon ingyenes a parkolás a Cserepesen.

Előző sztori

Oktatásért és egészségügyért tüntetnek – lezárult a délutáni “műszak” is + FOTÓK (FRISSÍTVE!)

Következő sztori

Selyemmajom született Szegeden