Szeged is csatlakozott a szerdai pedagógussztrájkhoz + FOTÓK (FRISSÍTVE!)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

radnoti_flashmob004kf

A Radnótinál flashmobot tartottak a diákok, a Dériben tanítási szünet van a Pedagógusok Szakszervezete által meghirdetett sztrájk miatt.

“Valami nem működik az oktatásban” – a radnótis diákok villámcsődületet tartottak a Pedagógusok Szakszervezete által április huszadikára meghirdetett tanársztrájk támogatására. A Pedagógus Szakszervezet előzetes felmérése szerint az iskolák hetven-nyolcvan százalékát érinti a munkabeszüntetés, a kezdeményezéshez bölcsődék és óvodák is csatlakoztak. “A kormányzat azt mondja, hogy a diákok dolga a tanulás, ezzel minden radnótis egyetért, de ugyanilyen fontos, hogy kitekintsünk, lássuk, mi zajlik körülöttünk” – mondta a 11. osztályos Szajbély Zsigmond. “Az utóbbi évek legjobb teljesítményével 47 OKTV-sünk (Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen döntőbe jutott tanuló – szerk.) van, mégis érezzük, hogy valami nincs rendben az oktatással” – vélekedett. Konkrét példaként az érettségi változásait és a tankönyvek lecserélését említette. “Rácáfoltunk minden ellenvéleményre, csillagos ötöst kaptunk összetartásra” – értékelte a flashmobot, majd ezt követően Ady Endre és Radnóti Miklós verseket szavaltak, énekeltek a diákok.

“Ne legyen báb az iskola”, “kevesebb óraszám, több szabadság, nagyobb találékonyság” – ezt már a gimnázium pedagógusai szeretnék. Mintegy kéttucatnyi tanár helyezett el virágot Radnóti Miklós iskola előtt álló szobránál.

A sztrájkoló tanárok létszáma intézményenként változó, Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy náluk a pedagógusok 20-22 százaléka sztrájkol, az alacsony számot a közelgő érettségi miatti felelősségérzettel indokolta. Elmondta, a sztrájkoló tanárok ugyan nem dolgoznak, viszont diákjaiknak már korábban összeállítottak gyakorló feladatsorokat, a tanulók a munkabeszüntetés ideje alatt ezeket oldják. A Deák Ferenc Gimnáziumban 80 főből 45-en sztrájkolnak – tudtuk meg Kis Gábor igazgatótól. A Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakképző Iskolájában is a tanárok többsége sztrájkol, így a diákok sem mentek aznap iskolában. Dobi János, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezetője azt nyilatkozta a SZEGEDma Hírportálnak, hogy a tanárok 70 százaléka sztrájkol náluk, ez a szám körülbelül azonos a pénteki aránnyal.

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: Wyszomirski Németországba távozik

Következő sztori

A nemzetiségi pedagóguspálya új kihívásai – konferencia Szarvason