Bulvár

Ausztriában öt évre ítéltek egy férfit szélsőjobboldali indíttatásból elkövetett rongálás miatt

Ausztriában öt évre ítéltek egy férfit szélsőjobboldali indíttatásból elkövetett rongálás miatt

2016. április 8., péntek
Ausztriában öt évre ítéltek egy férfit szélsőjobboldali indíttatásból elkövetett rongálás miatt

Öt év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit szélsőjobboldali indíttatásból elkövetett rongálás miatt pénteken az ausztriai Salzburgban.

Az ügyészség azzal vádolta a 40 éves férfit, hogy 53 alkalommal követett el nemzetiszocialista indíttatású rongálást. Az esetek 2013 júliusa és 2015 júniusa között történtek, a rongálások okozta károk értéke összesen 90 ezer euró (mintegy 28 millió forint). Az esküdtszék az esetek többségében bizonyítottnak találta a nemzetiszocialista indíttatást, néhány tettét azonban "átlagos" rongálásnak minősítette. A bírónő a viszonylag enyhe büntetést azzal indokolta, hogy a férfi részletes beismerő vallomást tett. A férfi egyebek mellett megrongálta a nemzetiszocializmus áldozatainak salzburgi emlékművét, és öt alkalommal fekete festékkel fújta le a salzburgi köztemetőben található antifasiszta ellenállási emlékművet. A vád szerint a férfi a holokauszt áldozatainak emléket állító "botlatókövekből" tízet rongált meg, iskolák és diákszállások falaira, a szociáldemokraták és a Zöldek pártjának épületeire valamint irodáinak oldalára rajzolt náci szimbólumokat, továbbá betörte a menekültek integrációjával foglalkozó állami alapítvány épületének ablakát. Az ügyész szerint a férfi határozott náci érzülettel bír. A hajléktalanként élő férfi beismerte tetteit, amelyeket védője szerint frusztrációból követett el, mert "dühös volt az államra és a városra egyaránt". A férfi elfogadta az ítéletet, amely nem jogerős. Az ügyészség fellebbezést jelentett be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.