/

Algyő a kamarával összefogva dolgozik a helyi gazdaság élénkítésén + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gazdasagi_forum004kf

A gazdaságélénkítés területén öt alapvető területet támogat az algyői önkormányzat 100 millió forintos keretből idén. A pályázatok feltételeiről is szó volt azon a gazdasági fórumon, amelyen együttműködési megállapodást írt alá a nagyközség a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával.

A gazdaság versenyképességének fokozása a legfontosabb célja annak az együttműködési megállapodásnak, amit Algyő nagyközség a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával (CSMKIK) kötött. Füzesy István, Algyő gazdasági referense a rendezvényen arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat 2015 elején hirdette meg a „vállalkozásbarát önkormányzat – önkormányzatbarát vállalkozás” programot, amelynek keretében rendszeresen tartottak gazdasági rendezvényeket. A nagyközség a település kis- és középvállalkozásainak (kkv) támogatása érdekében felvette a kapcsolatot a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, és a közös munka egyik eredménye az együttműködési megállapodás. A korábbi években már volt egy támogatási rendszer, ami nem nyerte el a tetszését a vállalkozóknak, amit bizonyít, hogy egyetlenegy igénylő sem volt. Az üzenet egyértelmű volt az önkormányzat számára: változtatni kell, így egy gazdaságélénkítő program kidolgozásába kezdett Algyő, amelyet szakértőként a CSMKIK is véleményezett.

Molnár Áron polgármester az együttműködési megállapodás aláírása után emlékeztetett, olyan gazdaságösztönző program kidolgozását szorgalmazta már a 2014-es választások után is, ami nem csupán hangzatos szlogenekből áll, hanem az érintettek is érzik annak pozitív hatásait. Ehhez az érintett felek, vagyis a helyi gazdasági szereplők és az önkormányzat elképzeléseinek az összehangolására volt szükség. A munka fontos állomásának nevezte a település első embere, hogy idén januárban a képviselő-testület egy gazdaságélénkítő rendeletet fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy elinduljon a közös munka a vállalkozások és az önkormányzatok között. „Az algyői képviselő-testület 100 millió forintot különített el az idei költségvetésben a gazdaságélénkítés támogatására. Ez az összeg alkalmas arra, hogy a vállalkozók komoly párbeszédet kezdjenek az önkormányzattal” – hangsúlyozta Molnár Áron.

gazdasagi_forum008kf

Hozzátette, a kormányzat is arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy nagy hangsúlyt fektessenek a gazdaságélénkítésre, ám a helyhatóságok alapvetően nem gazdasági szereplőként működnek, ezért fontos feladatnak nevezte a polgármester, hogy maga az önkormányzat is szemléletet váltson, és elkezdjen gazdasági szereplőként gondolkodni bizonyos területeken. Ez irányba már több lépést is tett Algyő nagyközség, példaként az ipari parkot említette, ahol a korábbi 10 helyett már 30%-os tulajdonhányaddal rendelkezik az önkormányzat. Molnár Áron megjegyezte, köztudott, hogy Algyőn magas az iparűzési adóbevétel, ám szerinte nem lehet pusztán erre építeni, hiszen a kormányzati akaratnak ki van szolgáltatva a település, vagyis nem tudható, meddig marad meg ez a biztosnak mondható bevétel. Ezért is érdemes több lábon állni, s ezért is preferálják a turisztikai célú fejlesztéseket, és ugyancsak ezért vállal a kenderprogramban koordináló szerepet Algyő, ahol az ipari feldolgozásban is gondolkodnak. „Nekünk az a célunk, hogy az az önkormányzati gazdagság, ami Algyőt jellemzi, az előbb-utóbb jelenjen meg az itt lakóknak és az itt vállalkozóknak a szintjén is” – szögezte le Molnár Áron polgármester.

A fenntartható fejlődés fontosságát hangsúlyozta a rendezvényen Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, mely szemléletnek meglátása szerint az önkormányzatoknál is meg kell jelenniük. Elmondta, Algyőn 700-750 vállalkozást működtetnek, közülük a CSMKIK 450-nel van adminisztratív kapcsolata is, míg 250-300-ra tehető azon vállalkozások, illetve vállalkozók száma a nagyközségben, akik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén folytatják tevékenységüket. 15 olyan cég is működik a településen, amelyik önkéntes kamarai tagsággal rendelkezik. Kiemelte, hogy az algyői önkormányzatnak sokkal szorosabb a kapcsolata a kamarával az elmúlt két-három évben, mint sok más helyhatóságnak, és a gazdaságélénkítéssel kapcsolatos kérdésekben minden esetben kikérték a CSMKIK véleményét. Nemesi üdvözölte az ipari park fejlesztését célzó elképzeléseket, de megjegyezte, hogy Algyőnek meg kell küzdenie Szeged közelségével, hiszen egy nagyváros agglomerációjában ipari parkot működtetni külön kihívást jelent.

gazdasagi_forum011kf

„A siker nem jön hozzád – te mész hozzá” – a Marva Collins mottójával meghirdetett algyői gazdasági fórumon a gazdaságélénkítést célzó önkormányzati rendelet elemeit Varga Ildikó jegyző ismertette az érdeklődőkkel. Elhangzott, hogy a nagyközségben az önkormányzat ösztönzi az új munkahelyek létrehozását, ezen felül egységes, azonos feltételekhez kötött beruházásösztönző ingatlanvásárlási engedményeket nyújt. Az innováció, továbbá a gazdaság- és kereskedelemfejlesztés segítése mellett a mezőgazdasági termelők földvásárlását is támogatják az idei évre szánt 100 milliós költségvetési keretből. A részletes szabályozást és a pályázati feltételeket az önkormányzat gazdaságélénkítésről szóló helyi rendelete tartalmazza, amit ITT talál.

no images were found

Előző sztori

Száznyolc éven át hánykolódott a tengeren a világ legrégebbi palackpostája

Következő sztori

Az Edda lesz az Algyői Falunapok sztárfellépője