Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Maradjon meg a város tüdeje! – a Liget-projekt zöld szemmel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

liget001kf

Szentistványi István szerint a zöld területek védelme fontosabb egymilliárd forint azonnali elköltésénél. A városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság alelnökével beszélgettünk a ligetet érintő tervekről.

Bruttó 900 millió forint – ennyibe kerülne a Lépték-Terv Tájépítész Iroda tanulmánya alapján az újszegedi liget felújítása a futópályától a szabadtéri színpadig. Lapunk korábban beszámolt arról, hogy lakossági fórumot is tartott az önkormányzat az ügyben, a közelben élők egy része szerint túl sok volt az ötlet, mások újabb javaslatokat adtak, vagy éppen módosítottak volna a terveken. Akkor Kormos Tibor, az Együtt önkormányzati képviselője arról tájékoztatta a lakosságot, hogy 690 millió forintot szánnak a ligetre, a városüzemeltetési bizottság legutóbbi ülésen viszont a projektmenedzsmenttel kiegészítve már közel egymilliárd forintot említettek.

„A fejlesztés egy TOP-os, úgynevezett ‘zöld város’ projekt keretében indult, amelyben a zöld területek fejlesztése, minőségi javítása elsődleges. A liget az egyik legminőségibb zöld felület Szegeden, de nyilvánvalóan nem ennek a minőségi, vagy mennyiségi növelésére költik el ezt a keret összeget. Nagyon érdekes kérdés számomra, hogy hogyan lehet egy zöld felújítás keretében egyéb típusú létesítményeket létrehozni, felújítani. Paradox módon egy-egy beruházás esetében előfordulhat, hogy a zöld terület biológiai aktivitási értéke, vagy a lombfelület mérete csökken, miközben más városok a betonsivatagot teszik ebből a pénzből színesebbé” – mondta Szentistványi István önkormányzati képviselő, a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság alelnöke.

ujszegedi_szabadteri001kf

Felújítják az újszegedi szabadtéri színpadot

A bizottság elé került dokumentum szerint az újszegedi szabadtéri színpad sorsa ügyében két javaslatot terjesztettek elő. Az olcsóbb, 31,1 millió forintos verzió a lebontást javasolta, míg a másik, végül elfogadott javaslat szerint mintegy 102 millió forintból felújítanák az épületeket. „Ez utóbbit komoly és kicsit túlzó összegnek tartom. Semmiképpen sem szabad lerombolni a rendezvényhelyet, de egy szolidabb fejlesztés optimálisabb lett volna” – Szentistványi szeretné, ha a korábbi kertmozihoz, a jelenlegi vendéglátóegységhez hasonlóan továbbra is harmóniában lenne a létesítmény a természettel. A városatya szerint a hangfogók elsősorban a környező utcákban lakók miatt szükségesek, de másodsorban a liget számára is jó, habár hozzátette, nem arról ismert a terület, hogy minden nap hajnalig „dübörögne” a zene más belvárosi szórakozóhelyekkel ellentétben.

A Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezető igazgatójanem tud lakossági panaszról a zaj miatt, s magáról a beruházásról sem kapott még tájékoztatást az önkormányzattól. „Ezt a színpadot aktívan használjuk, tavaly közel tízezer látogatónk volt. Idén is meghirdettünk sok produkciót, többek között újakat is. Nagyon fontos, kedvelt, s elsősorban a városban élőknek szóló játszóhelye a Szegedi Szabadtéri Játékoknak” – nyilatkozta lapunknak Herczeg Tamás. Beruházásokat is végrehajtottak, felújították a padozatot, lepárnázták a nézőteret az előadásokra, de a mostani fejlesztésekről még nem kaptak tájékoztatást, csak a sajtóból értesültek a fejleményekről.

liget002kf

A kiemelt közérdek inkább a beruházó érdeke?

Szentistványi úgy látja, jogos volt a lakossági fórum résztvevőinek aggodalma, valóban nagyon sok mindent akarnak a területre bezsúfolni, ami a minőségi zöld részek rovására történhet meg véleménye szerint. „Túl ambiciózus a terv, nincs önkontroll a város részéről, mindenkit, az időseket, a fiatalokat, a bicikliseket, a futókat, a kutyásokat és még sorolhatnánk, kiket bezsúfolnak erre a területre azért, hogy minél több pénzt hívhassanak le” – a politikus annak ellenére gondolja ezt így, hogy többek között örül az integrált játszótér megvalósulásának.

Pozitívnak gondolja azt, hogy a futókör ügyében a két terv mellé egy harmadik kompromisszumos javaslat került, amely megkíméli a liget két különösen értékes, erdős-cserjés részét. Annak is örül, hogy a liget közepét átszelő út mellett nem csökken a zöld rész, viszont miközben az egyik platánsor sávjának szélessége nő, a másiké kisebb lesz, ezért kérte, hogy a beruházás előtt ellenőrizzék, hogy a fák gyökerei számára nem okoz-e bajt a fejlesztés.

„Nagyon veszélyes pont az állománymegújítás. Kevés a szöveg a dokumentumban, de mi mire adtunk felhatalmazást? Ez egy védett terület, a 2014 előtti időszakban évekig azért küzdöttünk, hogy az ezt biztosító rendeletet ne üresítsék ki. Azzal, hogy kiemelt közérdeknek minősíti a beruházást a bizottság, gyakorlatilag bármit meg lehet tenni. Túlzásnak tartom azt a véleményt, hogy akár 500 kocsányos tölgyön elöregedés és csúcsszáradás mutatkozik. A dokumentum szerint nem volt felmérés, pedig az utóbbi években készült ilyen, valamint nagyon sok beavatkozás is lezajlott pont ennek kezelése céljából. Ennyi tölgy – pláne koros – már nincs is a ligetben” – magyarázta Szentistványi István. Fél attól, hogy „összhangba kerül” a növények állapotbesorolása azzal, hogy az adott helyszínen milyen beruházást terveznek.

„Nagyon jó elrettentő példa a múlt liget-projektjeiből a kerékpárkölcsönző állomás. Borzasztó csúnya beton förmedvény, amelyet gyakorlatilag senki nem használ, miközben a játék sziget néhány játékával együtt százmillió forintot költöttek rá!” – a bizottság alelnöke szerint akár ad hoc jelleggel minden hasonló beruházást bizottságoknak kellene vizsgálni, az önkormányzat emberei mellett bevonva a civil szférát, így kontrollálva Tarján, Odessza és a liget fejlesztéseit.

Szentistványi István szerint a zöld területek védelme fontosabb egymilliárd forint azonnali elköltésénél.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=622358

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 28.

Tovább olvasom

Hírzóna

Még többen kaphatnak diákhitelt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz.

Tovább olvasom

Hírzóna

2,4 milliárdból újul meg a makói Almási iskola

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egymilliárd forinttal megemelték a felújításra szánt összeget.

Tovább olvasom

Egészség

Kezdődik a parlagfűszezon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az allergiások már erős tüneteket tapasztalhatnak a következő napokban.

Tovább olvasom

Aktuál