Közélet

Inkább figyelmeztetnek, mint büntetnek a buszon evésért Szegeden

Inkább figyelmeztetnek, mint büntetnek a buszon evésért Szegeden

2016. március 8., kedd
Inkább figyelmeztetnek, mint büntetnek a buszon evésért Szegeden
troli02kf

Elméletileg egy fagylaltért a büntetés akár 24 ezer forint is lehetne harminc napon túli fizetés esetén.

„A balesetmentes utazás, és a járművek biztonságos közlekedése érdekében tilos: <...> a járművön étkezni, szeszesitalt és hallucinogén szert fogyasztani, tölcséres fagylalttal, jégkrémmel, görkorcsolyában a járműre felszállni"

- a Szegedi Közlekedési Kft.

üzletszabályzata

egyértelműen megfogalmazza, hogy mit nem szabad tenni trolibuszon, villamoson. Országos hír lett abból, hogy a

Magyar Nemzet

beszámolója szerint nyolcezer forintra büntettek meg egy villamoson fagylaltot fogyasztó hölgyet. A fővárosban a minimális bírság nyolcezer forint, amely harminc napon túli fizetés esetén 32 500 forintra nő. A jegyellenőrzési feladatokat ellátó Dakört honlapján található információk alapján a szegedi büntetési tételek sem sokkal alacsonyabbak, ha három napon belül fizetünk, akkor hétezer forinttal, ha harminc napon túl, akkor 24 ezer forinttal lesz kevesebb a tárcánkban. „Gyakorlatban nem szoktunk olyannal találkozni, hogy valakit tömegközlekedésen étkezésért büntetnének meg” – nyilatkozta lapunknak

Bozsik Barnabás

, a Dakört operatív vezetője. Hangsúlyozta, kisgyermekeket semmiképpen sem büntetnek meg, a felnőtteket pedig felszólítják a tevékenység befejezésére. Hasonló gyakorlatról számolt be

Majó-Petri Zoltán

, az SZKT ügyvezető igazgatója a járművezetők esetében. „Hatósági előírás az étkezés tiltása, ami jogos, ha figyelembe vesszük, hogy egy nagyobb fékezésnél kirepülhet a kezünkből az étel, rosszabb esetben az evőeszközök is. Ez minden gépjárművezető-képzésen téma, konkrét eseteket elemzünk ki. Folyamatosan hangsúlyozzuk munkatársainknak, hogy tegyenek különbséget egy kisgyermek, vagy egy alkoholos befolyásoltsága közben hamburgerrel felszállni kívánó személy között. Azt tanácsoljuk, az utóbbit inkább udvariasan beszéljék le a felszállásról, míg az előbbit – például egy anyukát, aki kiflicsücsköt ad gyermekének – ne tekintsék szabályszegőnek” – magyarázta az önkormányzati cég vezetője. Hozzátette, ő sem tud konkrét büntetésről. „Mindig vitatéma volt, de evésért nem nagyon büntettünk” – mondta el a SZEGEDma Hírportálnak egy volt ellenőr. Előfordult, hogy egy apuka támadt rájuk minősíthetetlen hangnemben, mert megkérték, hogy két gyermeke ne morzsáljon a jármű padlójára, de ez esetben sem adtak bírságot, ezt inkább a súlyosabb esetekre – például járművön dohányzás szankcionálására – tartogatták.

Sokba kerülhet egy fagyi, ha a tömegközlekedési járművökön fogyasztja el az ember - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=615814

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.