Közélet

Több százmilliót csoportosítanának át Szeged 2016-os költségvetésében

Több százmilliót csoportosítanának át Szeged 2016-os költségvetésében

2016. február 10., szerda
Több százmilliót csoportosítanának át Szeged 2016-os költségvetésében
penz

Több mint hetven soron módosítaná Szeged költségvetését a Fidesz, a KDNP, az LMP és a Jobbik, utóbbi számít rekordernek, hiszen ötvennél is több soron csoportosítana át forrásokat a radikális párt az 35,6 milliárd forintos főösszegű idei büdzsében.

A tavalyinál magasabb, 35,6 milliárd forint Szeged idei költségvetési főösszege, aminek 35%-át, vagyis 12,5 milliárdot a város saját bevételei tesznek ki.

Botka László

polgármester

a nagyadózóknak is beszámolt

már a főbb számokról, illetve

mi is belekukkantottunk a büdzsétervezetbe

, amit február 12-én tárgyal a közgyűlés. A helyi adóbevételeknél 11,45 milliárd helyett 12,13 milliárddal kalkulál a város, és a tervezetből kiderül az is, hogy több mint háromszor annyit, mintegy 1,6 milliárdot terveznek fejlesztési feladatokra, készülve az uniós pályázatok előkészítésének költségvonzatára. Arról is beszámolt Botka László, hogy a tavalyi 200 helyett idén immár 300 milliót terveznek költeni út- és járdarekonstrukcióra, és azt is bejelentette hivatalosan, hogy megkezdődnek az Etelka sori új fedett uszoda építésének előkészületei 500 millióból, hogy jövő tavasszal megtörténhessen az első kapavágás. Ahogy várható volt, a városvezetést alkotó baloldali többség képviselői idén sem nyújtottak be módosító indítványt a költségvetéshez a kedd délutáni határidőig, a Fidesz-L.É.T. és a KDNP frakciók, valamint a testület jobbikos és a LMP-s tagja viszont igen.

A Fidesz-L.É.T. a csapadékvíz-elvezetésre költene

A Fidesz-L.É.T. módosító javaslatait

Kosik Dénes

jegyzi. Szeretnék, ha megoldanák Kiskundorozsma külterületén, Subasán a csapadékvíz-elvezetést, mert nagyobb esőzések idején komoly problémákat jelent az M5 túl magasra tervezett áteresze. Az autópálya alatti új átsajtolási pontra 50 millió forintot szánnának. Kecskéstelepen a Sipos Iván utcát, Kiskundorozsmán a Forrai, Jász, Ocskó, Zádori utcákat aszfaltoznák összesen 65 millió forintért. Szükséges lenne Szentmihályon a Mikes Kelemen utcai csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása 15 millió forint értékben, mert erre ígéret már érkezett a városvezetéstől, de a kivitelezés elmaradt. Az ezekre a feladatokra szánt összeget a telekvásárlásra, a terület-előkészítésre, az intervenciós keretre, az intézmények felújítására szánt összegekből csoportosítanák át.

A KDNP többet költene az utakra és a szegedi papucs megmentésére is áldozna

A KDNP frakció 16 soron módosítaná Szegedi idei költségvetését, megduplázná például a játszótér-felújítási és -fejlesztési keretet, a büdzsétervezetben szereplő 20 helyett 40 millió forintot költenének erre a célra 2016-ban. A tavaly 200, idén már 300 milliós keretösszeggel szereplő út- és járdarekonstrukciós keret kapcsán is túllicitálnák a városvezetést, félmilliárd forintot irányozna elő a KDNP erre a feladatra a

Hüvös László

és

Haág Zalán

által benyújtott módosító szerint. Új költségvetési sort is behoznának „Szegedi kulturális örökség megmentése – szegedi papucs” megnevezéssel, melynek összes kiadását 6 millió forintos összegben határozták meg a módosító indítványban. A tavaly több mint másfél évtized után megszüntetett egyházi keretet újból visszahoznák 40 milliós keretösszeggel, s mivel ez az idei költségvetésben nem is szerepel, új költségvetési sorként jelenítenék meg. Egyébként már 2014-ben sem kaptak egyetlen fillért sem az egyházak, a két évvel ezelőtt büdzsében nulla forint szerepelt ezen a költségvetési soron az eredeti előterjesztésben, melyet végül 30 millió „tornáztak fel” a KDNP-sek, ám Botka László később zárolta a keretet, így már az két éve sem fordított erre a város semmit. A Szentháromság utcai fasor megújítására is külön költségvetési sort hozna létre a KDNP 9 millió 250 ezres kerettel. Ahogy többször megírtuk, még két éve fogadták el egyetlen tartózkodás mellett a gesztenyesor pótlását, ütemekre bontották a kivitelezést, és költségkeretet is rendeltek hozzá, ám

2015-ben már nem folytatták a munkálatokat

. A KDNP-frakció módosítójában megjelöli, hogy honnan is lehetne előteremteni az összegeket, így például csökkentenék az IKV Zrt. takarítási üzletág támogatására szánt forrásokat, de kevesebbet költenének például a per- és egyéb költségekre, a reprezentációs kiadásokra, illetve megfeleznék a városüzemeltetési feladatok tartalékára fordítható keretet is többek között.

A Jobbik több mint ötven módosítót nyújtott be

Tóth Péter

, a Jobbik városatyája megduplázta módosító javaslatainak számát a tavalyi évhez képest, idén 52-t nyújtott be, közel háromszázmillió forintot csoportosítana át. Kevesebb pénzt helyezne többek között a városüzemeltetési, fejlesztési és általános tartalékba, de egyedül csak az antiszegregációs terv végrehajtására szánt összeget törölné el teljesen, akárcsak a korábbi években. Új költségvetési sorokra is javaslatot tett, 10 milliós keretből „Zsámbok-Réti utca útfelújítás”, illetve a „Hosszú utca útfelújítás” címmel. A kecskési E5-ös bevezető szakaszán a járdasziget felújítására 1 milliót költene a Jobbik, míg például az Óbébai utcában a vízelvezető árkok rendbetételére költene. Ezen felül a Szabadkai út és a Gera Sándor utcák kereszteződésénél közlekedési lámpa kihelyezésére tesz javaslatot. 10 milliót költene a Terehelmi út mentén lévő kerékpárút felújítására, szabadtéri kondigépek kihelyezésére is javaslatot tett Kiskundorozsmán és Petőfitelepen, illetve futópálya kialakítására is. A rászoruló szegedi időseket 30 millió forinttal támogatná, a munkahelyteremtést ösztönző támogatásra 50 millió helyett a dupláját költené, hárommillió forintot szánna arra, hogy a szegedi fiatalok orvosképzését segítse a város (

már idén is megszűnt egy gyermekorvosi praxis

). A legkisebb összeget – háromszázezer forintot – egy városi Trianon-megemlékezésre szánná.

Az LMP a villamosok energia-visszatáplálását vizsgálná

Szentistványi István

10 millió forintot csoportosítana át a költségvetésben, ez egyéb feladatok címszó alatt található fejlesztési tartalékra szánt 469 millió 583 ezret csökkentené, s a 10 millióból egy új költségvetési sort hozna létre „A villamos járművek energia-visszatáplálásának megoldására” címmel. Az LMP-s képviselő azt írja, hogy egy projekt keretében érdemes lenne a villamosközlekedés elektromos hálózatát oly módon átalakítani, hogy a járművek fékezésekor keletkező elektromos energiát vissza tudják táplálni az elektromos hálózatba. Ennek műszaki tervezését a módosító indítvány szerint a Szegedi Közlekedési Kft. végezné el, a társaság folytatna tárgyalásokat az áramszolgáltatóval, majd egy javaslatot készítene a közgyűlés számára. Az elektromos hálózatba történő visszatáplálásból származó megtakarításokat az előterjesztő szerint a bérletek árának csökkentésére kellene fordítani a következő rendeletmódosításkor. Szakértői véleményekre hivatkozva azt írja Szentistványi, hogy Szegeden többségében olyan villamosok közlekednek, amelyek képesek visszatáplálni a fékezéskor felszabaduló energiát a villamosrendszerbe. Viszont a rendszer nem alkalmas arra, hogy az áramszolgáltató hálózatába táplálja vissza az energiát. Így a fékezéskor keletkező elektromos energia elvész. Kitér arra is, hogy az SZKT éves áramszámlája mintegy 300 millió forint, melynek a legnagyobb részét a villamosok üzemeltetésére fordítják. A visszatáplálással akár 150-200 milliós megtakarítás érhető el, és a beruházás költsége a becslések alapján megközelítőleg 10 millió forint, igaz a pontos ár csak a műszaki adatok birtokában határozható meg.

Több mint hetven soron módosítaná Szeged költségvetését a Fidesz, a KDNP, az LMP és a Jobbik.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=608128

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.