Botka: A kormánnyal közös felelősségünk az EU-s források hatékony felhasználása! + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. február 4., csütörtök • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben
Fotó: Kovács Ferenc

botka_beszamolo018kf

Egyetlen terület van, ahol a kormány és Botka László egyetért, ez pedig az uniós források minél hatékonyabb felhasználása. Az MSZP-s polgármester a nagyadózóknak tartott tájékoztatóján kijelentette, a megyeszékhelynek dedikált 34 milliárd forint legalább háromszorosát szeretnék lehívni 2020-ig. Azt is elmondta, Szeged nem költségvetési város, hiszen a büdzsé 35%-át a helyi adóbevételek teszik ki, ami kiemelkedő országosan is. A rendezvényen az is felmerült, hogy vajon megér-e a kormánynak egy futballstadionnyi pénzt a harmadik Tisza-híd.

Nem csupán az hagyomány, hogy a Szegedi Közéleti Kávéház estjén számol be minden évben Botka László polgármester a fejlesztési elképzelésekről, hanem az is, hogy a város legnagyobb adózói előtt ismerteti a város költségvetési tervezetét és a megvalósítandó beruházások sorát.

Mi már végignéztük az idei büdzsé tervezetét, s megírtuk, hogy a költségvetési főösszeg a tavalyinál magasabb, 35,6 milliárd forint, aminek 35%-át, vagyis 12,5 milliárdot a város saját bevételei tesznek ki. A helyi adóbevételeknél 11,45 milliárd helyett 12,13 milliárddal kalkulál a város, és a tervezetből kiderül az is, hogy több mint háromszor annyit, mintegy 1,6 milliárdot terveznek fejlesztési feladatokra az uniós pályázatok előkészítése miatt. Arról is beszámolt Botka László, hogy a tavalyi 200 helyett idén immár 300 milliót fognak költeni út- és járdarekonstrukcióra, és azt is bejelentette hivatalosan, hogy megkezdődnek az Etelka sori új fedett uszoda építésének előkészületei, hogy jövő tavasszal megtörténhessen az első kapavágás.

botka_beszamolo_prezik001kf

Botka László polgármester a városháza dísztermében több mint háromnegyed órás prezentációt tartott a nagyadózóknak, melyben először a közgyűlés által jövő hét pénteken tárgyalt költségvetési tervezett főbb számait ismertette. Elmondta, hogy a 35,6 milliárdos költségvetés egyharmadát fejlesztési kiadásokra tudják fordítani, jellemzően európai uniós pályázatok keretében. Szólt az önkormányzati rendszer átalakításáról, arról, hogy az állam bár több feladatot átvett a helyhatóságoktól, a rendszert úgy alakították ki, hogy több forrást vontak ki, mint az átvállalt feladatok ellátásának költségei. A Szegednek juttatott állami támogatáscsökkenés aránya 2010-hez képest 47%-os.

A költségvetés egyharmadát a saját bevételek adják

A 35,6 milliárd forint 35%-a, vagyis 12,5 milliárd a város saját bevétele – tudatta Botka, s megismételte, amit a Közéleti Kávéház estjén is mondott, nevezetesen, hogy ilyen arányszámmal kevés település büszkélkedhet, vagyis nem igaz a gyakran hangoztatott kijelentés, hogy Szeged egy költségvetési város, mely az állami forrásokból tud működni, fejlődni. Elmondta, a város abban is különbözik más hasonló léptékű településektől, hogy a 2008-as gazdasági válság után sem csökkentek az adóbevételei, hanem ellenkezőleg, nőtt a városi kasszába befolyó iparűzési adó. Ez annak köszönhető a polgármester szerint, hogy kiegyensúlyozottak a helyi gazdaság, mint sok helyen, ahol is egy külföldi cég adja az adóbevétel jelentős részét, így azok a városok sínylették meg a válságot, ahol fogta magát a külföldi összeszerelő üzem, és bezárt.

botka_beszamolo_prezik004kf

Kitért arra is, hogy tavaly a vártnál jelentősebb adóbevétel-növekedést tapasztaltak, amihez hozzájárult, hogy a nagyadózók jelentősen növelték adóbevételeiket, s így értelemszerűen több adót fizettek a városnak, másrészt az előző uniós ciklus utolsó beruházásait is megvalósították, továbbá 15%-kal nőtt a Szegedre érkező turisták száma, és új társaságok is megjelentek a városban. 2016-ban mintegy 6%-kal több adóbevételt tervez Szeged, így 11,45 milliárd helyett 12,13 milliárddal kalkulálnak.

Új adónemet vezettek be

Botka elmondta, hogy megemelték az építményadót, aminek a mértéke 2012 óta változatlan volt. A jelenlévőket biztosította arról, hogy a következő 3-4 évben nem tervezik ennek emelését, míg az emelésre magyarázatul azt közölte, hogy a fejlesztési forrásokhoz szüksége van a városnak pluszbevételekre. Elmondta azt is, hogy a lakosságnak továbbra sem kell helyi adót fizetnie. Emlékeztetett, hogy 2013 előtt erre nagyon korlátozott módon volt lehetősége csak egy helyhatóságnak, ám a kormány módosította a jogszabályt, így ma már gyakorlatilag arra vethet ki adót egy település, amire akar. Egyetlen kikötés van, nevezetesen hogy azt nem lehet megadóztatni, amiért az állam is adót szed a lakosságtól. Elmondta, hogy sok település élt ezzel a lehetőséggel, hogy kompenzálja a csökkenő állami forrásokat, s igencsak kreatív megoldások is születtek.

Szűkebb pátriánkban, vagyis Csongrád megye 60 települése közül 41 élt ezzel a lehetőséggel, míg hazánk 23 megyei jogú városa közült 18 a tavaly év végi adatok szerint. Leszögezte, hogy Szeged továbbra sem kíván helyi adót kivetni, hanem a belső erőforrások optimalizálásával és ésszerűsítéssel oldják meg.

botka_beszamolo011kf

Új adónemet azonban bevezetett Szeged, a gazdasági hasznosításra alkalmas 209 telek után adót kell fizetni 2016-tól. Botka megjegyezte, a pluszbevétel mellett azt is szeretnék elérni, hogy megmozduljanak az adott telkek tulajdonosai, vagyis arra is számít a város, hogy egyesek inkább eladják az adott területet, vagy beruházást eszközölnek, s nem fog évtizedekig üresen állni.

Hatékony működésre van szükség

A városvezető a szociális törvény változásával kapcsolatban elmondta, erre a feladatra évről-évre egyre kevesebb normatíva érkezett, míg idén már egyetlen állami forint sincs, vagyis az önkormányzatnak teljes mértékben saját pénzéből kell finanszíroznia ezt a területet. Szeged 170 ezres lakosságából 12 ezren kapnak valamilyen szociális juttatást. Tavaly 400 millió forintos keretet hoztak létre a szociális feladatok ellátására, hogy senki se veszítse el a korábban kapott juttatását, segélyét, s ezt idén is biztosítani fogja a város.

Ahhoz, hogy a költségvetés egyharmadát fejlesztésekre tudják fordítani az önkormányzatnak, gazdasági társaságainak, közszolgáltatást ellátó cégeinek egyaránt hatékony működést kell produkálniuk – közölte Botka László. A város tulajdonában álló cégek idén 5,3 milliárdnyi önkormányzati támogatásra számíthatnak. Megjegyezte, az előző önkormányzati ciklusban a Fidesz és a Jobbik alkotta közgyűlési többség ész nélkül öntötte a pénzt a városi cégekbe, ezen változtattak 2014 után. A Dorozsmai Nagybani Piac Kft. 212 millió forint osztalékot fizetett be a város kasszájába, míg a Városkép és Piac Kft. összességében 100 milliót.

Megér-e egy stadiont a déli Tisza-híd?

A nagyadózóknak tartott prezentáción Botka kijelentette, hogy a harmadik Tisza-híd jóval túlmutat az önkormányzat stratégiai érdekein. Emlékeztetett, hogy a 2000-res évek elején az volt a legfontosabb, hogy ne legyen a gátja Szeged fejlődésének az elmaradott közlekedésinfrastruktúra. 2006-ra megépült az M5-ös autópálya, majd 2010-re az M43-as is, s ezután következhetett csak a harmadik híd kérdése.

botka_beszamolo015kf

Egy egyszerű közúti híd 10-20 milliárd forintba kerül – tudatta Botka, hozzátéve, hogy az európai uniós előírásoknak ez nem felel meg, vagyis nem támogatnak olyan fejlesztést, ami „csupán” közúti hidat tartalmaz. A vegyes forgalmú híd azonban nettó 36 milliárd forintba kerül. Tavaly a kormány két határozatban is a szegedi vegyes forgalmú híd megépítése mellett kötelezte el magát, melynek költségeit több forrásból kell előteremteni. IKOP-forrásból 15,5 milliárd, TOP-os, vagyis a szegedi önkormányzatnak dedikált pénzből 3 milliárd fordítható erre, míg a MÁV része 10 milliárd. A polgármester közölte, 10 millió a kérdés, vagyis az, hogy a kormánynak megér-e az új szegedi híd egy futballstadion árát.

Külön a sajtónak kitért arra is, hogy Magyarország kormánya és a szocialista városvezetés között sok közös pontot találunk, csak egyetlen területen közös a felelősség és van egyetértés, nevezetesen az uniós források felhasználásában. Megjegyezte, a kormány is tisztában van azzal, hogy Szegedre is szükség van az EU-s pénzek lehívásához. A 170 ezres Szeged ugyanis jóval több forrást tud lehívni beruházásokra, mint 10 darab 17 ezres település a városvezető szerint. Éppen ezért a kormány és Szeged egymásra utalt ebben a kérdésben, s a közös felelősség tekintetében Botka azt mondta, ez nemcsak a város, hanem a kormány részéről is látszik.

Közismert, hogy a megyei jogú városok dedikált forrásokkal is gazdálkodhatnak a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban, Szeged esetében ez 34 milliárd. Botka megjegyezte, ez nem egy 34 milliárdos csekk, amit pusztán be kell váltani, hanem el kellett készíteni egy tervezetet, hogy mire is költene uniós forrásokat a város. Leszögezte, természetesen nem ennyit, hanem ennek az összegnek a háromszorosát szeretné Szeged elkölteni a programozási ciklusban.

Elmondta azt is, hogy tavaly 300 milliót irányoztak elő a város büdzséjében az uniós pályázatok előkészítésére, míg idén ennek már kétszeresét. Megújul Tarján, Odessza, a Liget és a Stefánia EU-s forrásokból, de utakra, kerékpárutakra, óvodákra és rendelőkre is költenek, illetve tovább fejlesztik a városi közlekedést és a Tisza Lajos körút is meg fog újulni.

Négy medence lesz az új fedett uszodában

A városban megvalósuló fejlesztések közül kiemelte az új fedett uszodát, amit az Etelka soron építenek meg, s melynek tervezésére, a munkálatok előkészítésére idén 500 millió forintot fordít az önkormányzat. Az új létesítményben lesz egy bemelegítő, edző, oktató medence, ami 25-sször 12,5 méteres lesz és változó mélységű. Építenek egy tízpályás 20-szor 50 méterest, ami 2,2 méter mély lesz. Ezeken felül melegvizes tanmedence és egy szintén melegvizes ülő-lazító medence is lesz a létesítményben. Nyolcszáz fős nézőtér is épül, a nemzetközi előírásoknak megfelelő lelátóval.

botka_beszamolo_prezik012kf

A sportuszodára is költ a város, májusban kezdődik a sportuszoda átépítése, amit annak leromlott műszaki állapota indokol. Erre TAO-s források mellett a város költ, összességében 300 millió forintot.

Luxusirodaház épül Felsővároson

A volt Széchenyi-gimnázium helyén egy „A” kategóriás irodaház fog épülni – tudatta Botka, igaz ezt nem a város építi. Az épületet és a telket a város tavaly év végén adta el, első ütemben 6600 négyzetméteren alakítanak ki irodákat, melyek 75%-ának már bérlője is van. A beruházás három ütemében összesen 18 ezer négyzetméternyi modern létesítmény jön létre. Itt egyébként egy szoftvercég létesít munkahelyeket. Botka László elmondta, a társaság kereste meg a várost, ám luxusirodaház nincs az önkormányzat birtokában, és források híján a jövőben sem tervezik ilyen kialakítását, de a Szegedre települni kívánó cégeknek továbbra is fel tudnak ajánlani feleslegessé vált belvárosi telkeket, ingatlanokat a fejlesztéseikhez.

Botka László polgármester a városháza dísztermében több mint háromnegyed órás prezentációt tartott a nagyadózóknak – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=606677

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 4.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig 43 hozzászólás érkezett.

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.156.92.138 IP címről szól hozzá.

 • 43. képviselő mutyi hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 20:35
  Válaszolok

  38. NP Mindegy hogy Botka minek nevezi el a sarcot, az ingatlanok egy részét keményen megadóztatja Szegeden.

 • 42. képviselő mutyi hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 20:27
  Válaszolok

  A Szolnokon lakó Botka szülőknél mikor lesz vagyonosodási vizsgálat?
  Ha mindkét fiuknak 1,5+ 1,5 budapesti lakást tudtak adományozni akkor az okot adna erre.
  Ha csak a trükköző, volt országgyűlési képviselőnek ajándékoztak, akkor is.

 • 41. durró Hunor hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 17:49
  Válaszolok

  36, ez bizony még sincs így, mert az adósságot sem a lakosság növelte vagy 4-szeresére 10-12 év alatt, hanem pont a Bigfoot & co., azt nem tudom, a szavazói ezt akarták-e? Az adósságra valót sem teljesen a lakosság és a cégek adóiból fizette vissza a kormány,vannak egyéb bevételei is egy kormánynak, amiből gazdálkodik. Ami a szavazók többségi akaratából lett megbízva a kormányzással és meg is teszi, ami a dóga.

 • 40. NP hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 12:14
  Válaszolok

  Szomorú

  Amiről írsz az egy valós probléma, de nem Szegedspecifikus.
  Gondold végig: hány “veszteséges” vállalkozásról tudsz aminek a tulajdonosai ennek ellenére baromi jól élnek?
  A kapitalizmus (saját tapasztalatból tudom…) nagyjából arról szól, hogy ha nem tudsz hosszú távon profitot termelni akkor elbuksz.
  Ahogy öreg barátom V.I. szokta mondani: such is life…

 • 39. Szomorú hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 11:43
  Válaszolok

  38. NP! Ha üzleti célú ingatlan tulajdonod van és nem keletkezik belőle jövedelmed, mert Szegeden nagymértékű gazdasági visszaesés van és nem tudod kiadni, akkor is ki kell fizetni a horribilis mértékű most újra emelt építményadót.
  Már fele annyi bérleti díjért sem lehet kiadni a helyiségeket mint 10-12 évvel ezelőtt, mert a vállalkozók nagy részét elüldözte Botka Szegedről. :(

 • 38. NP hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 11:13
  Válaszolok

  száműzött
  segítek:
  “Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése
  38/2012.(XII.02.) önkormányzati rendelete
  az építményadóról”

  “2. §
  Mentes az adó alól minden olyan építmény, mely nem a vállalkozás célját szolgálja.”

  Tehát te (ebben a teljesen élhetetlen városban…)olyan ingatlan után fizetsz adót ami a vállalkozásod célját szolgálja, ami után bevételed keletkezik.
  Ezz akkor ugye nem lakás, nem garázs….

 • 37. NP hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 11:02
  Válaszolok

  száműzött

  ” Az adó általános mértéke 1395 Ft/m2/év” – leírnád ide az adó PONTOS NEVÉT is. Mert INGATLANADÓT amiről írtál, azt ebben a városban nem szednek.
  Szegeden az ingatlanadó, ha lenne, a lakáscélú ingatlanokat terhelné – ilyet fizetsz?

 • 36. NYW hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 10:36
  Válaszolok

  35: Az adósságot nem a város fizette de nem is a kormány hanem az adófizető vállalatok és emberek. Hogy ki viseli a felelősséget (önkormányzat vagy állam) édes mindegy.

 • 35. durró Hunor hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 08:03
  Válaszolok

  A kormány kifizette a város adósságát, ami a zseniális Bigfoot rezsim alatt 7-8 milliárd FT-ról 30 milliárd fölé ment, erre megint adót emelnek,megszorongatnak, hogy legyen miből etetni a hasznos hülyéiket. Hogy váljon bennük betonná a yeti-szóma.

 • 34. száműzött hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 07:56
  Válaszolok

  NP! hazudozó vagy… az önkormányzati rendeletből idézek: “Az adó általános mértéke 1395 Ft/m2/év” Miért kell hazudni??? és miért kellene neked jobban tudnod, hogy más milyen adókat fizet???? Amúgy meg nem is az a baj, hogy van adó, legyen is. Amit kifogásolunk továbbra is az, hogy ha a közterheket közösen viseljük, és azokat mi is tisztességgel fizetjük, miért feltételezed rólunk azt, hogy a városnak rosszat akarunk???? Botkának addig jó, amíg Nógrádi Tibi és K. Jani félék eregetik a gondolat virágaikat, a Jobbik részéről pedig T. Péter radírozza bőszen az észt… van olyan asztaltársaság, amely a meggyengült Botkát akár egy szellentésével odébb rakhatná, ha valaki meggyőzné O.V-t, hogy neki is ez az érdeke… de sajnos Viktor ezt a “játszóteret átengedte a h. gyerekeknek”… kell is egy ilyen hely, ahol a Spiró-, Alföldi-, Juronics-, Székhelyi-féle művészek “levezethetnek”… a fővárosból ennyit ér most Szeged…

 • 33. NP hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 03:20
  Válaszolok

  vörös sarc
  bolsi kamu

  Olvassátok el a városi rendeletet.
  A szinonimák közül az ingatlanadót lakáscélhoz, az építményadót a vállalkozási célhoz társítja.

  \"Építményadó köteles az önkormányzat illetékességi területén lévő vállalkozási célú építmény.\"

 • 32. bolsi kamu hozzászólt ekkor: 2016. február 6., szombat, 02:19
  Válaszolok

  28. NP: Szegeden nincs ingatlanadó …
  Ne hazudj! A telek és az építmény is ingatlan és ezeket is adóztatják a szoci élősködők.

 • 31. vörös sarc hozzászólt ekkor: 2016. február 5., péntek, 23:52
  Válaszolok

  28.NP! Építményadó van Szegeden. Az idén emelték meg 32%-kal.
  http://rendeletek.szegedvaros.hu/
  http://www.szegedvaros.hu/koezlemenyek/7968-tajekoztatas-epitmenyado-mertekvaltozasrol.html
  Ezen kívül a telekadót is bevezették 2016-tól az elvtársaid.
  http://rendeletek.szegedvaros.hu/admin/docs/rendeletek/37_2015.pdf

 • 30. Gépész hozzászólt ekkor: 2016. február 5., péntek, 17:42
  Válaszolok

  Régóta nyomja “mi” Lacink ezt az önfényezést..
  2009-ben még ilyet vetített:
  http://www.szegedvaros.hu/koezlemenyek/5515-szeged-2009-evi-koeltsegvetese-bemutatasa.html
  Tartozott hozzá beszámoló is:
  http://www.szegedvaros.hu/administrator/components/com_edict/files/2009-50rend1261564750.pdf
  23mFt hiánnyal. :P
  Aztán jött 2010 meg a “kis rendszerváltás” a városházán. Egyből megugrott a hiány is, valószínűleg megakadt a tilitoli a városi cégekkel, ahol már jórészt fideszes vezetők voltak.. Így hirtelen a 23mFt-ből 12MrdFt hiány figyelt be! Ez 500-szoros pénzmennyiség! Erről már nemsok slide-ot találni a városi weboldalon.. Ugyan miért? :P
  De a beszámoló még megvan, igaz kevésbé látványos:
  http://www.szegedvaros.hu/administrator/components/com_edict/files/2010-62rendelet1295875115.pdf
  Az hogy ezzel a szegedi fidesz nem tudott mit kezdeni, ez őket minősíti. Azóta nem hiszek bennük.

 • 29. K hozzászólt ekkor: 2016. február 5., péntek, 15:52
  Válaszolok

  A több fotón is látható cca. 90 éves ősz hajú hölgy mely szegedi Vállalatot képviselte a fórumon? Gyuris cukrászon kívül senki sem volt ismerős nekem.

 • 28. NP hozzászólt ekkor: 2016. február 5., péntek, 15:15
  Válaszolok

  mélymagyar
  “…ingatlanadót, gépjárműadót, és az SZJA-m egy részét is a városnak adom évtizedek óta…” – Szegeden nincs ingatlanadó ellentétben mondjuk Vásárhellyel……

 • 27. mélymagyar hozzászólt ekkor: 2016. február 5., péntek, 14:04
  Válaszolok

  NP -ingatlanadót, gépjárműadót, és az SZJA-m egy részét is a városnak adom évtizedek óta… de sajnos igazad van, már nem ott élek, de heti rendszerességgel azért jelen vagyok… Tegnapelőtt is még Szegeden voltam, láttam a Liget pusztuló százéves tölgyfáit, láttam sok hajléktalant, a sok-sok kiadó, eladó táblát, a Belvárosban -a Kárász utca kivételével- üzlet már egy sincs… a vendéglátóhelyek is konganak az ürességtől… egyedül a Sz-téren az önkiszolgáló étterem volt dugig, ott a nyugdíjasok tolongtak az olcsó ételért, veszekedtek egymással és a dolgozókkal… a városban lődörgő szegedi fiatalok kilátástalanságát, reményvesztettségét látom, az egyetemisták még úgy ahogy valamennyit fogyasztanak, szórakoznak, de a helyiek vagy céltalanul kallódnak és elfogadják a helyi propaganda által sulykolt marhaságot “Szeged, ahol jó élni…”, vagy elköltöznek, kivándorolnak… ettől a város szegényebb, a városvezetés gazdagabb lesz, így még a te őrző tekinteted finanszírozására is, a SzegedMa jelentéktelen fórumainak felügyeletére is jut Szem… nyomorúságos, pitiáner és szánalmas egyben….

 • 26. kóbászröggeli hozzászólt ekkor: 2016. február 5., péntek, 13:49
  Válaszolok

  Igen, sokan élünk már másutt. Azért, mert _jelenlegi_ _szegedi_ helyzet f.s, minősíthetetlen, kritikán aluli.
  (Nem véletlen a kiemelés). Lehet az ellenkezőjéről póver pojnt vetítéseket rendezni a 85 éves nagyadózó mamáknak, attól ez még így marad.

 • 25. NP hozzászólt ekkor: 2016. február 5., péntek, 12:59
  Válaszolok

  kekeckedő
  “Nem is tudom, hogy tudtok még ebben a városban élni?” – fele nem is itt él.
  Az pld. mindig a szívem mélyéig meghat amikor némethonban élő kommenttársunk elmagyarázza nekünk, hogy mennyire élhetetlen, borzalmas városban is élünk.
  Mondjuk a nagyállomásról az utolsó emléke az, amikor tapsolva fogadták Rákosi Mátyást…

 • 24. mélymagyar hozzászólt ekkor: 2016. február 5., péntek, 11:55
  Válaszolok

  kekeckedő- pontosan erről írtam, erről a hozzáállásról van szó… te is bizonyítod már ezzel a hozzászólásoddal is…aki nem ért vele egyet, az menjen innen!!! Pedig apám, anyám, nagyapáim, nagyanyáim, dédanyáim és apáim építették fel azt a hátteret, amibe beleült a jelenlegi rendszer… és még én is dolgoznék, építenék nekik, nem miattuk, a szülővárosom, a családom miatt, de már ezt sem engedik… sajnos a csupán önmagukért való emberek, rendszerek így működnek…

Ugrás az oldal tetejére