Elkészült Szeged költségvetési tervezete – Több jut fejlesztésekre és több adóbevételt vár a város

szeged_varoshaza_tavasz08_gs

A helyi adóbevételeknél 11,45 milliárd helyett 12,13 milliárddal kalkulál a város idén. A költségvetési tervezetből kiderül, hogy több mint háromszor annyit, mintegy 1,6 milliárdot terveznek fejlesztési feladatokra az uniós pályázatok előkészítése miatt, míg az önkormányzati cégek csaknem 4,6 milliárd támogatást kaphatnak kötelező és önként vállalt feladataik ellátására 2016-ban. Az is kiolvasható a táblázatból, hogy a múlt héten bejelentett fél milliárddal szemben, 400 millió jut az Etelka sorra tervezett fedett uszoda előkészítésére.

A pénzügyi bizottság csütörtöki ülésén tárgyalják elsőként Szeged idei költségvetési tervezetét, igaz Botka László polgármester már a Közéleti Kávéház évadindító estjén is elárult néhány számot. Elmondta, hogy a költségvetési főösszeg a tavalyinál magasabb lesz, 35,6 milliárd forint, aminek 35%-át, vagyis 12,5 milliárdot a város saját bevételei tesznek ki. Kijelentette, hogy lakossági adó kivetését továbbra sem tervezik, a kihasználatlan, ipari hasznosításra is alkalmas telkeket azonban megadóztatják. Elhangzott az is a rendezvényen, hogy a tavalyi 200-al szemben idén 300 millió jut út- és járdarekonstrukciókra, továbbá hogy 500 millió forintot költ Szeged a régóta tervezett fedett uszoda kapcsán az előkészítésre. Igaz az előterjesztésben 100 millióval kevesebb keretösszeget találtunk ezen a soron.

Szeged Város 2016. évi összevont költségvetési mérlegéről elmondható, hogy – lévén nem lehet mínuszos költségvetést készíteni – az összes bevétel és kiadás egyaránt 32 milliárd 953 ezer 179 forint, a bevételek és kiadások főösszege pedig 47 milliárd 583 ezer 144 forintot tesz ki a bizottsági előterjesztés mellékletében található táblázat alapján.

A pénzügyi bizottság elé kerülő szöveges előterjesztés – akárcsak az előző években – országos értékelést tartalmaz, Botka kilenc oldalon keresztül kritizálja a Fidesz-kormányt, és például az alábbi kifejezésekkel, szófordulatokkal találkozhat az olvasó: „maffiaállam”, „házikedvenc énekes”, „szociális ellátás ellehetetlenítésének éve”, „cserbenhagyás költségvetése”. Botka László csatlakozott az MSZP országos kampányához is, előterjesztésében megtaláljuk a szocialisták béremelésre vonatkozó elképzeléseit is, amelyekről Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő tavaly novemberben számolt be Szegeden. „Az állami túlköltekezés megszüntetésével el lehetne érni, hogy a közszféra 50%-os béremelése mellett senki se kereshessen 3 év munka után kevesebbet 150 ezer forintnál, valamint a főiskolát végzettek bérminimuma 175 ezer forint, az egyetemi diplomásoké pedig 200 ezer forint legyen” – írja most Botka László. A 33 oldalas dokumentumban később az önkormányzati szférát érintő kormányzati intézkedéseket veszi számba a polgármester, majd a 13-ik oldalon tér át Szeged városának idei költségvetésére.

botka_laszlo_beszamolo_adozok09_gs

Leírja, hogy a kormány a szegedi önkormányzatot illető általános állami támogatásából folyamatosan növekvő összegeket von el beszámítás jogcímen. Az elvonás csak ezen a jogcímen három év alatt 300 millió forinttal nőtt, míg 2014-ben nagyjából 1,8 milliárdot tett ki, addig idén már mintegy 2,1 milliárd forintot. Több területre nem jut állami forrás, így például a zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatokra, a közvilágítás, a köztemetők fenntartására, és üdülőhelyi támogatást sem kap a város.

Több helyi adóval kalkulál az önkormányzat

Az előterjesztésben az olvasható, hogy iparűzési adóból a 2015. évi várható 8,58 milliárdos teljesítés helyett 8,79 milliárddal kalkulál a város. Az építményadó 2,73 helyett 3,1 milliárdra lett betervezve. Az idegenforgalmi adó estében 11 millió forintos növekedést prognosztizál a városvezetés, így 145 millió szerepel a tervezetben részben amiatt, hogy a 450 forint/fő/vendégéjszakáról 500-ra emelkedett ez az adónem. Az újonnan bevezetett telekadóból pedig 98 milliós bevételre számít a város.

Összességében mintegy 6%-kal több adóbevételt tervez Szeged, így 11,45 milliárd helyett 12,13 milliárddal kalkulálnak.

A helyi iparűzési adó estében várhatóan növekedést generál az új nagybani piac kivitelezése, illetve az ELI projekt folytatása – írja Botka az előterjesztésben. Az építményadónál pedig azt érdemes figyelembe venni a városvezető szerint, hogy január elsejétől módosult a helyi rendelet, ezért 362 milliós többletelőírás várható 2016. évre. Ezeken felül 430 milliós gépjárműadó bevételt terveznek az idei büdzsében, a bírságok és pótlékok között az adókkal kapcsolatosan 80milliós tervezet szerepel az előterjesztésben, míg a közterület-használati díjból 50, a bérleti díjakból pedig 43millióval kalkulál a város.

Tulajdonosi bevételekre 2 milliárd 71millió lett tervezve, ebbe tartoznak többek között az IKV-s haszonbérleti díjbevételek, a parkolás, illetve az elektromos tömegközlekedés projekthez kapcsolódó vagyontárgyak bérbeadásából származó bevétel. Az önkormányzati tulajdonú cégektől várhatóan 504 millió 74 ezer forint osztalék érkezik, további kisebb összegű szerződésekre pedig mintegy 6,5 milliós bevételt prognosztizál az előterjesztés.

A kiszámlázandó termékek és szolgáltatások, valamint a visszaigényelhető közszolgáltatási szerződések áfájának tervezett visszatérülésére 1,67 milliárd, de 22,5 milliónyi kamatbevétellel is számol Szeged. A felhalmozási bevételek soron szerepel egy 506,8 milliós tétel, az IKV Zrt. – a tulajdonosi döntések alapján – ennyi bevétellel számol ingatlanok és telkek eladásából, továbbá vagyoni értékű jog értékesítéséből. Az önkormányzati cégek tagi kölcsöneikből is visszatérítenek a város büdzséjébe, a vadaspark 17,8; a piac 23,3; az SZKT pedig 18,5 millió forintot, ez összesen 59,6 milliót tesz ki.

SZS20140130_botka_koltsegvetes_adozok_028

A költségvetési szervek bevételei 44 milliós csökkenést mutatnak, 2 milliárd 833 millió helyett 2 milliárd 789 millió található a tervezetben. Botka László kitér arra is az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésével kapcsolatban, hogy a kieső szülői térítési díjbevételek központi költségvetési forrásból való finanszírozása az önkormányzat részére csak részben biztosított, így 266,15 millió plusz önkormányzati forrást hozzárendelni. Az intézményi alapfeladatok állami költségvetési támogatása a tavalyi eredeti előirányzathoz képest viszont több tétel esetében pozitívan alakult, vagyis több központi forrás érkezett. Az óvodapedagógusok munkáját közvetlenül segítők bértámogatására és óvodaműködtetésre 56 millió forinttal több, a gyermekétkeztetésre 253 millió forinttal, a bölcsődei ellátás jogcímen pedig 78,5 millió forinttal.

Fejlesztési feladatokra összességében mintegy háromszor annyi előirányzatot biztosít a költségvetési előterjesztés a tavalyi eredeti előirányzathoz képest, 1 milliárd 164 millió 633 ezer forint összegben. Ezt a növekedést az uniós pályázatokhoz kapcsolódó előkészítési munkákkal indokolja a városvezető.

Városrendezési tervekre, tanulmánytervekre mintegy 108 millió jut; a Tisza belvárosi szakaszának rekonstrukciójára 20 millió; közlekedéstervezésre csaknem 171,9 millió; beruházások és pályázatok előkészítésére pedig több mint 820 millió forint előirányzat biztosítására tesz javaslatot Botka László.

Szociális kiadásokra 755 millió jut, útfelújításra 300

A városüzemeltetési feladatok előirányzataira összességében 6,19 milliárd biztosítását javasolja Botka László polgármester. Ezen belül a gazdasági társaságoknak kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok együttes összegére 4 milliárd 580 millió 902 ezer forintot biztosítana az előterjesztő. A városi cégek bérkorrekciójának támogatására 86 milliós előirányzat jóváhagyását javasolja a városvezető.

Az önkormányzat szociális kiadásaira mintegy 755 milliót fordíthat Szeged, ebből segélyezésre 400 millió jut, míg a Szeged Kistérség Többcélú Társulás által működtetett szociális intézmények működési támogatására 176 millió forint. A szociális ágazaton belül további összegek lettek tervezve közfoglalkoztatási programok önerejére, karácsonyi segélyprogramokra, az antiszegregációs terv végrehajtására, idősügyi programokra, gyerekek iskolai szünidei közétkeztetésének biztosítására, valamint az év végi tűzifaosztásra is.

Köznevelési és sport feladatokra több mint 231,5 milliót tartalmaz a tervezet, amiből sportegyesületek és sportrendezvények támogatására együttesen 146,8 millió juthat.

Ide tartozik a Szeged sportolója, Szeged sportjáért kitüntetés, Szegedi Vízisport Egyesület támogatása, Szegedi Tekézők támogatása, Profikosár Kft., Szegedi Női Vízilabda támogatása, Áthúzódó egyesületi támogatások, Sport keret, Szegedi Olimpiai Központ sportcélú igénybevétele, Kiemelt sportrendezvények támogatása. A szegedi olimpikonok felkészülési támogatására, eredményességi jutalmára pedig 10 milliós előirányzatot javasol Botka. Ezen felül jut iskolai úszásoktatásra, diákok ösztöndíjára és egyetemi együttműködésre is forrás. A kulturális célú működési kiadásokra vonatkozóan a tervezet 166,8 millió forintot tartalmaz, ebből turisztikai kiadványokra, rendezvényekre költ a város, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok támogatására, a szőregi rózsaünnepet pedig 6 millió forinttal támogathatja a város.

A tavalyi eredeti előirányzathoz viszonyítva az egyéb feladatok ellátására biztosított előirányzatokon jelentős változást nem terveznek, itt a legnagyobb tétel 469,5 millióval az Európai Uniós beruházások, fejlesztések önerejének fedezete, illetve „a hulladékgazdálkodási ágazatot sújtó várható kormányzati elvonás miatt a hulladékszállítás működtetésének biztosítására 200 millió forint tartalékot kellett tervezni saját forrásból új sorba” – olvasható az előterjesztésben.

Intézmények felújítására 150, csapadékvíz elvezetési munkákra mintegy 140 millió juthat idén, játszóterek fejlesztésére 20 millió, de folytatódik a Belvárosi Híd felújítása is, erre 60 milliós előirányzatot tartalmaz a költségvetés tervezete. Az egészségügyi ágazatban az orvosi rendelők felújítására 16 milliós összeg jóváhagyását kéri Botka László, míg a szociális célú ingatlanok felújítására 37,5 millió forintot. Hatósági előírások miatt 48 millióból kell a Somogyi-könyvtár tűzvédelmi rendszerét felújítani, és a nagyszínház főbejárati homlokzatát is rendbe hozzák idén 8,5 millióból.

Szeged 2016-os költségvetési tervezetét valamennyi szakbizottság tárgyalja, majd a közgyűlés hozza meg a döntést várhatóan február 12-én.

Több adóbevétellel kalkulál idén Szeged, és az EU-s pályázatokra is készül a város, megháromszoroznák a fejlesztési feladatokra fordítható keretet.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=606162

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 2.

12 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  12. Géza
  2016. február 3., szerda, 19:56
  Válaszolok

  Múlt törlő!Teljesen igazad van,csak az a baj,hogy ennek a szocik által lenézett szegedi pornépnek nagy része istenként néz fel erre a beképzelt,öntelt,nagyképü,hazudos elvtársra!

 • '>
  11. múlt törlő
  2016. február 3., szerda, 19:17
  Válaszolok

  4. Ez fapados uszoda lesz mert nem Katinkának hanem a lenézett szegedi pornépnek készül. 🙂

 • '>
  10. múlt törlő
  2016. február 3., szerda, 19:13
  Válaszolok

  6.Ex! Mindegy hogy valójában mi voltál. Most viszont egyértelműen a jeti se..nyalója vagy.

 • '>
  9. Géza
  2016. február 3., szerda, 19:05
  Válaszolok

  SP!Teljes mértékben egyet értek veled!Karácsony elött mutattam egy ismerös miskolci családnak a várost.A férjre a Centrumnál rájött a szapora.Lement a Károlyi utcai(volt Napsugár bisztró alatti)nyilvános WC-be.Miután végzett és kijött elszörnyülködve mesélte az ottani állapotokat.

 • '>
  8. George
  2016. február 3., szerda, 19:04
  Válaszolok

  Szegedi fejlesztés = Botka rizsa.

 • '>
  7. Géza
  2016. február 3., szerda, 18:58
  Válaszolok

  Ex jobbikos!Látom nem ismered a betüket!Ha normálisan végig olvasod az írásomat,akkor nem arról beszélek,hogy miért költenek kevesebbet az uszoda elökészítésére!Én Botka elvtárs hazudozásaira,a felelötlen,megalapozatlan kijelentéseire hívtam fel a figyelmet.Hogy elöbb kijelent valamit,és csak utánna veszi elö a ceruzát,a pairt és a számológépet!

 • '>
  6. Ex Jobbikos
  2016. február 3., szerda, 18:12
  Válaszolok

  4: szerintem kezdjünk el panaszkodni hogy 500 millió helyett 400 millió is elég lesz idén a munkálatokra. Reklamáljunk és követeljük, hogy a város inkább 600 milliót költsön el mert akkor vagyunk boldogok. Lángelme vagy!

 • '>
  5. SP
  2016. február 3., szerda, 17:49
  Válaszolok

  A város polgárai mikor kapják vissza az elvett nyilvános budikat?

  Kevés a bokor a Széchenyi téren, A Dugó téren, az Aradi téren, a Bartók téren a Szt.István téren stb….

  Köjál mit ajánl?

 • '>
  4. Géza
  2016. február 3., szerda, 17:46
  Válaszolok

  “A MÚLT HÉTEN BEJELENTETT FÉLMILLIÁRDDAL SZEMBEN 400 MILLIÓ JUT AZ ETELKA SORRA TERVEZETT USZODA ELÖKÉSZÍTÉSÉRE.”
  Mondta Botka elvtárs.Hová lett egy hét alatt 100 millió forint?Miért nem elöször gondolkoznak,azután beszélnek?Elöször megkellett volna nézni,hogy mennyit bír a város költségvetése utána bejelenteni!

 • '>
  3. Géza
  2016. február 3., szerda, 17:36
  Válaszolok

  NEM LÁTOM SEHOL AZ ELVTÁRSAINKNAK NYÚJTOTT ANYAGI SEGÍTSÉG ROVATOT!

 • '>
  2. vörös sarc
  2016. február 3., szerda, 09:05
  Válaszolok

  “több adóbevételt tervez Szeged, így 11,45 milliárd helyett 12,13 milliárddal kalkulálnak.”
  Ezt nem Szeged tervezi hanem a bolsi bagázs és természetesen ezt nem a szoclibre szavazó nyugdíjasoktól és segélyesektől szedik be hanem a cselekvőktől.
  Még a maradék vállalkozás is elmenekül innen. 🙁

 • '>
  1. NYW
  2016. február 3., szerda, 08:23
  Válaszolok

  Nagyon várom hogy olyan zseniális pénzügyi gazdasági szakértők mint a jobbikos Tót Péter vagy a teljesen civil fideszes Barta Laci milyen tételeket tart aljas kommunista trükknek.