Közélet

Hencz Péter: Klebelsberg ötszáz óvodája

Hencz Péter: Klebelsberg ötszáz óvodája

2016. február 16., kedd
Hencz Péter: Klebelsberg ötszáz óvodája
Hencz_Peter

Klebelsberg Kunó óvodaépítő tevékenységét, az a mögött álló eszmei hátteret emeli ki portálunkhoz eljuttatott levelében Hencz Péter. Az írást az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

„Én minden kulturális intézményhez a végsőkig ragaszkodom. Ragaszkodom az utolsó óvodához egy pici dunántúli faluban is...” – érvelt a parlamentben városunk újjáteremtője,

Klebelsberg Kunó

vallás- és közoktatási miniszter (1922-31). Minél rosszabb a pénzügyi és gazdasági helyzet, annál többet kell az oktatásra, kultúrára és kutatásra költeni – vallotta. Az ötezer népiskolai objektum megépítése mellett Klebelsberg ötszáz óvodát is építtetett. Az óvodaépítések gócpontjai elsősorban a nagyvárosok munkáslakta kerületei voltak. Ekkor épült többek között a mai napig is működő újszegedi, Temesvári körúti (képünkön az óvoda utcai homlokzatán látható dombormű), alsóvárosi, hattyasi, röszkei óvoda.

IMG

Fontosnak tartotta a kisdedóvást népjóléti szempontból is: „Leginkább a középosztályú anyák, de a munkásosztálybeliek is, kénytelenek segíteni a férjnek az anyagiak termelésének keserves munkájában.” Az óvodaépítéseknél a pedagógiai törekvések mellett hangsúlyt kaptak a szociálhigiéne szempontjai is: „Szükség van a kisdedóvóra, mint az elmét fejlesztő, de sokkal inkább, mint gyermekvédő intézményre.” Klebelsberg az óvodát tejkonyhával, napközi otthonnal egészítette ki. Az egészségügyi szempontok érvényesítése végett a kultuszminisztériumban gyermekorvost alkalmazott. Tovább fejlesztette az óvónőképzést, a kétéves tanulmányokat négy évre növelte. Az új típusú óvónő – elképzelése szerint – átmenetet jelent a régi típusú óvónő és az angol „nurse” között. „Én a magyar oktatótól, kezdve a kis óvónőn fel az egyetemi tanárig, megkövetelek egyet: ne csak tanítsa, hanem szeresse a magyar gyermeket... Mert én tanuló és szorgalmas, de amellett játékos magyar gyermeket akarok. Mert csak játékos, eleven magyar gyermekből lehet derűs, dolgos magyar férfi” - hangoztatta Klebelsberg többször.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.