Közélet

Közgyűlést tartottak az ELI képviselői Brüsszelben

Közgyűlést tartottak az ELI képviselői Brüsszelben

2016. január 25., hétfő
Közgyűlést tartottak az ELI képviselői Brüsszelben

Közgyűlést tartottak az Extreme Light Infrastructure (ELI) lézeres kutatóközpont programjában részt vevő országok képviselői Magyarország brüsszeli állandó képviseletén pénteken.

A résztvevők az egyes kutatási terveket, költségvetéseiket, az elmúlt év eredményeit és a megvalósításra váró terveiket egyeztették és hangolták össze - mondta

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az ülést követően az MTI-nek. Mindhárom tagország, Románia, Csehország és Magyarország képviselői arról bizonyosodhattak meg, hogy a lézerközpontok építése a megbeszéltek szerint történik, a részfeladatok elvégzése összehangoltan halad - közölte az igazgató. A kutatás-fejlesztési intézményegyüttes 2018-ra készül el Prágában, Bukarestben és Szegeden egyszerre. Különlegességét a felhasználási területeik sokszínűsége mellett az adja, hogy várhatóan sehol sem fog ehhez hasonló lézerközpont épülni, így ezeket a központokat keresik majd fel a kutatók a világ minden részéről - tájékoztatott Lehrner Lóránt. A központok a fotonika egy-egy területével foglalkoznak majd, de a szegedi lézerközpont lesz a legszélesebb spektrummal rendelkező intézet, amely ötfajta berendezéssel fog dolgozni - közölte. A magyar központ attoszekundumos kutatásának lényege, hogy rövid impulzus alatt nagyon nagy teljesítménnyel lő meg különböző anyagokat lézersugárral, és a fény és az anyag találkozásának pillanatában vizsgálja azok kapcsolatát - mondta Lehrner Lóránt. A kapott eredményeket szinte az összes anyagtudományág hasznosítani tudja a biológiától a kémián, a geológián át a gyógyászatig, de akár új anyagok előállítására is alkalmas lesz. Az igazgató elmondta, hogy a szegedi lézerközpont épülete hamarosan elkészül és a berendezések is megérkeznek, így az év végén már tesztkutatási programokat tudnak végezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.