Közélet

Az ELI projekt hozhatja el az európai kutatás és innováció robbanásszerű fejlődését

Az ELI projekt hozhatja el az európai kutatás és innováció robbanásszerű fejlődését

2016. január 26., kedd
Az ELI projekt hozhatja el az európai kutatás és innováció robbanásszerű fejlődését
eli29kf

Brüsszelben tartották az Extreme Light Infrastructure Delivery Consortium (ELI-DC) éves közgyűlését, mely az ELI-DC legmagasabb szintű, legfontosabb döntéshozó szerve. A közgyűlés folyamán a konzorcium tagjai felvázolták az ELI előtt álló fontos feladatokat. A konzorciumi tagok képviselői eredményes munkát végeztek: számos fontos kérdésben konszenzusra jutottak, biztosítva az új uniós tagállamokban folyó egyik legfontosabb K+F beruházás zökkenőmentes megvalósítását.

Az infrastruktúra kialakítása jelentős összeget, több mint 850 millió eurós beruházási összeget igényel. A finanszírozás nagyobb részét az Európai Unió Strukturális Alapjai bocsátják a befogadó tagállamok rendelkezésére.

Stelbaczky Tibor

, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének helyettes állandó képviselője, elmondta: „Mindannyian egyetértünk abban, hogy a kutatásba és az innovációba történő befektetés életbevágó az európai munkahelyteremtés, a növekedés és a világ többi részével szembeni versenyképesség szempontjából. Az ELI az ESFRI

projektjei közül az első, amely teljes egészében az Európai Unió újabb tagállamaiban – a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Romániában – valósul meg. Magyarország mindent megtesz a beruházás sikeréért, amely eddig hiányzó, világszínvonalú kutatási infrastruktúrát hoz létre Közép- és Kelet-Európában. Meggyőződésünk, hogy az ELI fontos szerepet játszik majd az agyelszívás visszaszorításában mind a régiónkat, mind egész Európát illetően.”

Catalin Miron

, az ELI-DC megbízott vezérigazgatója arról beszélt, miért tekinthető az ELI mérföldkőnek az európai lézertechnológia történetében: „Az ELI a világ első nemzetközi civil kutatólétesítménye lesz a világon a lézertechnológia és annak alkalmazása terén. Ahogy alig tíz év elteltével a kivitelezés a befejezéséhez közeledik, az ELI-t máris az ESFRI egyik mérföldkövének tartják számon, mely jól tükrözi az Európai Kutatási Térség tudományos kiválóságát és versenyképességét. A létesítmény új, eddig feltáratlan utakat nyit meg a fizikában, és új műszaki kihívásokat – mint például a relativisztikus mikroelektronika és a kisméretű lézeres részecskegyorsítók – tesz megközelíthetővé a kutatók számára. Az ELI jelentős hatással lesz számos tudományterületre, így az anyagtudományra, az orvostudományra és a környezetvédelemre, hogy csak néhányat említsünk.” Az ELI projekt tudományos partneri hálózatát

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója fontosnak tartotta hangsúlyozni: „Egy olyan kiváló - az ultragyors és attoszekundumos tudományterület kiemelkedő természettudósaiból és fiatal kutatóiból álló - felhasználói közösséget hozhatunk létre, ahol közösen vizsgálhatjuk a következő generációs fényforrások és az alaptudomány jövőbeni hasznosítási lehetőségeit. Az ELI-ALPS Lézerkutató Központ színvonalas, a világ élvonalát képviselő kutatási lehetőséget nyújt majd, ahol az ultragyors fizikai folyamatokat, biológiai, orvosi, anyagtudományi és energetikai kutatásokat végezhetnek a felhasználók a napelemektől a mesterséges fotoszintézisig. Az ELIALPS vezetése szilárdan hisz abban, hogy az ELI-ALPS projekt a regionális gazdasági és társadalmi fejlődés motorja és katalizátora lehet Magyarország és Európa számára egyaránt.” Az ELI Delivery Consortium International Association (ELI-DC AISBL) az ELI három kutatóközpontjának kivitelezését koordináló nemzetközi testület, melynek felügyelete alatt kerül majd sor 2018-ig a kivitelezési szakaszról az Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium (European Research Infrastructure Consortium, ELI-ERIC) egységes irányítása alatt történő üzemeltetési fázisra történő átállásra. Ehhez az Európai Bizottság az ELITRANS projekt keretében nyújt támogatást, amely az ELI-DC koordinálásával, valamennyi ELI pillér és további Európai partnerek közreműködésével valósul meg. Az ELITRANS számára a H2020 keretprogram INFRADEV 3 témája keretében ítéltek meg finanszírozást 2015-ben. A kutatási infrastruktúrát négy, egymást kiegészítő profilú létesítmény alkotja majd. Ezek közül három megvalósítása már folyamatban van a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, illetve Romániában. A beruházás összesített értéke meghaladja a 850 millió eurót, aminek túlnyomó részét az uniós Strukturális Alapok bocsátják a befogadó országok rendelkezésére. Az ELI negyedik, a legnagyobb teljesítményű fényforrásokkal foglalkozó pillérére vonatkozó információkat a későbbiekben teszik közzé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.