Írjon nekünk

Gazdaság

Szegeden és Vásárhelyen még tartanak a földárverések

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

fold_arverezes02_gs

Igaz az országosan november közepén indult állami földárverések nagy része már lezárult, de Csongrád megyében még kedden és szerdán is lehet licitálni – írja a Magyar Nemzet. A kalapács alá néhány hektáros, hosszú távú haszonbérlettel terhelt vásárhelyi és szentesi földek is kerülnek, köztük több olyan, amelyet jogi személyek, azaz cégek bérelnek.

Az első földárveréseket sikeresnek értékelte még novemberben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az első héten mintegy 200 magyar gazda vett együttesen több mint 1800 hektár, átlagosan 9 hektár állami földterületet. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában azt közölte, hogy mintegy 95 ezer hektárt értékesítettek a Földet a gazdáknak programban december közepéig, amit várakozásokon felüli aránynak nevezett, ebből 130 milliárd forint bevétele keletkezett az államnak. Lázár azt is mondta, hogy folytatni kell a földárveréseket január-februárban is, ha arra van igény.

Országosan egyébként az 5,5 millió hektárnyi hazai termőterület 7%-a kerül kalapács alá, ami nem több mint 400 ezer hektár, ebből talált új gazdára december közepéig 95 ezer. A Magyar Nemzet arról írt, hogy menet közben tapasztalt nagyfokú érdektelenség miatt vetődött fel, hogy 2016 elején folytatják a liciteket. A lap számba veszi, hogy kedden és szerdán milyen területek kerülnek kalapács alá. Az írásból kiderül, hogy néhány hektáros, hosszú távú haszonbérlettel terhelt földeket is hirdetnek, de olyanokat, amelyeket jelenleg jogi személyek, vagyis cégek bérelnek, így például a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. vagy épp a Vásárhelyi Róna Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft.. Szegeden kedden 3-22 hektáros szegedi, magánszemélyek 2035-ig tartó haszonbérletével terhelt területeket kínálnak, továbbá óföldeáki, szintén 2035-ig, 2036-ig bérelt területeket. Ezek közül a legnagyobbakat a Gorzsai Takarmánytermelő Kft. bérli. Az MNO azt írja, hogy szerdán Vásárhelyen lehet licitálni egy Lázár János nevű haszonbérlő összesen 37,8 hektárnyi bérleményére is. További részletekért kattintson IDE.

Csongrád megye esetében egyébként összességében 8216 hektárt hirdettek meg a Földet a gazdáknak program keretében, ami 539 darab különálló földrészletet jelent – erről számolt be Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott. Ha aszerint soroljuk a megyéket, hogy hol mennyi területet hirdetnek árverésre, akkor Csongrád a 3-4. helyen van. Az árverések december 2-án kezdődtek Csongrád megyében, és a kormánymegbízott tájékoztatása szerint a szentesi járásban volt a legtöbb eladásra kínált földterület.

Az állami földárverések nagy része már lezárult, de Csongrád megyében még kedden és szerdán is lehet licitálni – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=598813

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 29.

Hírzóna

Már épül a pitvarosi egészségház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Közel kétszázmillió forintból.

Tovább olvasom

Hírzóna

A fejlesztésekre koncentrálnak a következő években Algyőn

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egyes intézményeket átszerveznek.

Tovább olvasom

Hírzóna

ÁSZ-elnök: Fokozatosan fehéredik a magyar gazdaság

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően.

Tovább olvasom

Aktuál