Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Keresztet állítottak a Szegednél elesett ortodox vallású katonák emlékére + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

20151226_144215

Az Odesszából érkezett emlékkeresztet a podolszki püspök áldotta meg. A Dugonics temetőben mintegy 250 egykori szovjet katonát temettek el. Az orosz egyházi vezető és Kiss-Rigó László a migráció ügyében is véleménycserét folytatott.

A ma is egyházi kezelésben lévő Dugonics temető egy részét a háború után kihasították a Vörös Hadsereg Szeged környékén elesett katonái számára, mintegy 250 orosz, ukrán nemzetiségű tisztet, tiszthelyettest, legénységi állományú harcost helyeztek itt öröknyugalomra. A magyar-orosz államközi megállapodás értelmében a Magyar Állam vállalja a sírok gondozását, de bármiféle változtatás csak az oroszok engedélyével történhet.

„Ismert, hogy a sztálinizmus tiltása ellenére sok szovjet katona a nyakában hordta a keresztet, hívő ember volt. Évekkel ezelőtt mint a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szegedi elnöke és a múzeum igazgatója, történésze úgy gondoltam, hogy az itt nyugvó egykori ortodox vallású katonák emlékére keresztet lehetne állítani, átellenben az egykori Vörös Hadsereg „felszabadítást” hirdető obeliszkjével” – nyilatkozta lapunknak Zombori István.

20151226_140829

A szándékot tett követte, felvették a kapcsolatot a Magyar Ortodox Egyházmegyével, s Imrényi Tiborral, a szegedi Szent György ortodox egyházközség parochus lelkészével, akivel levelet írtak egy odesszai kolostorba, ahol Alexander Takács szerzetes készítette el a több mint négyméteres, tölgyfa anyagú ortodox keresztet. A KÉSZ Holding és vezetője, Varga Mihály segítségével sikerült Szegedre szállítani a Fekete-tenger melletti városból az elkészült munkát.

Novemberben felállították az orosz követség jóváhagyásával, s engedélyével a keresztet. „A magyar Ortodox Egyházmegye Moszkva alá tartozik, a főváros melletti Podolszk püspöke Tyihon, aki egyben Ausztria és Magyarország ortodox egyházmegyéinek kormányzója. tyihon_kiss_rigo_imrenyi_tŐ utazott Szegedre, s szentelte fel a keresztet december 26-án kettő órakor” – mondta a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatója. Az eseményen részt vett Imrényi Tibor parochus, Szvjatoszlav Bulah pap és Vajna-Éliás István diakónus, Zombori István, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjaként, s az Orosz Államot képviselve Vlagyimir Szemigyetko, az Orosz Föderáció budapesti nagykövetsége hadisírgondozó osztályának a vezetője, a követség első titkára, valamint mintegy ötven fő hívő, szegedi.

Ezt követően találkozott Tyihon püspök Kiss-Rigó Lászlóval, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökével. A Magyar Ortodox Egyházmegye honlapjának beszámolója alapján a két egyházi vezető a migráció kérdéskörében is tapasztalatot cserélt. Az orosz püspök szerint nyugtalanító módon, kedvezőtlenül és rohamosan alakul át Európa kulturális és vallási térképe. Úgy látja, hogy a valódi menekültek között valóságos vagy potenciális bűnözök, terroristák is Európába jönnek. Kiss-Rigó László arról tájékoztatta Tyihon püspököt, hogy az egyházmegye gyűjtést kezdeményezett a hazájukban maradt szíriai keresztények megsegítésére, az adományt 2016 januárjában kívánják eljuttatni a rászorulók részére.

Az orosz egyházi vezető és Kiss-Rigó László a migráció ügyében is véleménycserét folytatott.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=598805

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 30.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál