/

Költségvetési csalás lépésről-lépésre

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy gyulai férfi saját ötlete alapján barkácsolt fiktív számlákkal próbált meg áfát visszaigényelni. Az így szerzett adóforintokat új lakásra és tartozásai rendezésére fordította volna. A dél-alföldi pénzügyi nyomozók és adórevizorok lefülelték. Előzetes letartóztatásban várja a nyomozás végét.

A 38 éves férfi tavasszal alapított cégével gyorsan szeretett volna nagy összegű pénzhez jutni. Megoldásként az áfavisszaigénylést választotta. Internetes tájékozódást követően úgy döntött, hogy a fiktív számlákon műtrágya fog szerepelni. Kiszámolta, hogy tartozásainak fedezetére és egy új lakásra 50 millió forintra van szüksége.

Tettét lépésről-lépésre megtervezte. Felkutatott egy stróman házaspárt, akikkel megbeszélte, hogy alapítsanak egy-egy céget. Ezt követően számlatömböket vásároltatott, amelyeket a biztos üzlet reményében magához vett. A cégalapítást és a számlatömb vásárlás költségét ő állta. Következő lépésként a strómanokkal bankszámlát nyittatott. Így 2015. október közepére készen álltak a fiktív számlázáshoz szükséges kellékek.

Mivel a jelentős összegű áfa-visszaigényléshez minél hamarabb szeretett volna hozzájutni, októberben úgy állíttatta ki a számlákat, hogy azokon szeptemberi teljesítések szerepeltek.

Az egyik számlán 600 kamion műtrágya, a másik számlán ágaprítógép, brikettáló és tartozékai szerepeltek. Végösszegük összesen több mint 229 millió forint lett.

A férfi benyújtotta adóbevallását, és várta a majdnem 50 millió forint kiutalását. Pechére, a revizoroknak az adóbevallás rögtön gyanússá vált, így megindult az ellenőrzés. A 600 kamion műtrágya tárolási helyeként megjelölt ingatlanon csak egy romos épületet találtak, a gépeknek nyoma sem volt. A számlákhoz gyártott szeptemberi dátumú fiktív szerződéseken olyan adószámot és bankszámlaszámot tüntetett fel, amelyeket a cégek csak október közepén kaptak meg. A férfi tehát az adóbevallásban kért összeget nem kapta meg.

A revizorok a pénzügyi nyomozókat is bevonták az ügy felgöngyölítésébe. A nyomozók házkutatásokat tartottak, lefoglalták a bizonyítékokat és a férfit költségvetési csalás kísérlete miatt gyanúsítottként kihallgatták. Jelenleg előzetes letartóztatásban várja a nyomozás végét. Tettéért akár öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Előző sztori

Jövőre augusztus 24-én kezdődik a SZIN

Következő sztori

Kézilabda: SEHA Ligában játszó ellenféllel játszik edzőmeccset az FKSE Algyő