Közélet

Ilan Mor: Ha az ELI beindul, vonzani fogja az izraeli befektetőket

Ilan Mor: Ha az ELI beindul, vonzani fogja az izraeli befektetőket

2015. november 9., hétfő
Ilan Mor: Ha az ELI beindul, vonzani fogja az izraeli befektetőket
ilan_mor03kf

A szegedi ELI csak akkor működhet sikeresen, ha a város képes lesz "eladni" azt a külföldi befektetőknek - véli Ilan Mor. Izrael állam budapesti nagykövetével legutóbbi szegedi látogatásakor az izraeli befektetőket is érdeklő lézeres kutatóközpontról és az államra háruló migrációs nyomásról is beszélgettünk.

- Szombaton Szabó Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem rektorával lehetősége volt bejárni az épülő ELI-komplexumot. Mit gondol, milyen lehetőséget tartogat az izraeli tudományos szereplőknek a lézeres kutatóközpont?

- Az ELI-ALPS-projekt egyedülálló a világon, nagyon izgalmas volt a bejárás. Kétség sem fér hozzá, hogy az izraeli tudósok érdeklődését is felkelti majd a kutatóközpont, hogy egy olyan városba akarnak majd jönni, ahol ilyen infrastruktúra üzemel. Ez Szeged és az izraeli kutatók számára is egy nyerő szituáció, nincs kétségem afelől, hogy a kapcsolat hosszútávon működni fog. A lehetőség tehát megvan, de korai lenne arról beszélni, az együttműködés hogyan fog kinézni a gyakorlatban, hogyan tudja később a kormány kiaknázni ezt a potenciált.

- Mi a helyzet a gazdasági szereplőkkel? Vannak közöttük olyanok, akik csatlakozhatnának az ELI-hez?

- Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de úgy hiszem, amint a lézeres kutatóközpont beindul, szinte perceken belül vonzani fogja a befektetőket a tudományos és a gazdasági életből, a világ minden tájáról. Természetesen mindenekelőtt meg kell ismerniük, milyen lehetőséget tartogat számukra a központ és a város. Magyarországnak és Szegednek is el kell tudnia adni ezt az egyedi lehetőséget, amivel rendelkezik, csak akkor tud belőle profitálni.

- Gyakori vendég Szegeden, a Pick-múzeumba csak most látogatott el először.

- Nem tudtam, hogy a Pick Szegedről indult, hogy az alapító család is szegedi. Kíváncsi ember vagyok, a múzeum pedig nagyon érdekelt. Furcsa volt számomra, hogy a Pick család zsidó család volt, mégis nem kóser termékeket állítottak elő, ami végül az egész világon híres lett. A Pick is Szeged öröksége, amit meg kellett nézni a paprikamúzeummal együtt.

ilan_mor01kf

- Bár Szegeden, így az országban csökkenni látszik a migrációs nyomás, szomszédos országaink nem lélegezhetnek fel. Szerbia után Horvátország és Szlovénia is szembekerült a problémával. Jelent-e biztonságpolitika szempontjából veszélyt kifejezetten az Európai Unióban élő és a magyar zsidó közösségek számára az illegális bevándorlás?

- A magyarországi zsidók elsősorban magyarok, ezáltal a magyar kormány felelőssége, hogy megvédje állampolgárait. Figyelembe kell venni, hogy Európa más részein, például Párizsban, Brüsszelben vagy Dániában kifejezetten zsidó intézmények és személyek ellen történtek már támadások. Úgy gondolom, a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarokat és velük együtt a zsidó állampolgárokat is megvédje. Nincs kétségem afelől, hogy Európa változik. Egyébként Izrael is hasonló problémákkal küzd a bevándorlók és az Afrikából érkező menekültek terén. Az izraeli-egyiptomi határon már felhúztak egy 250 km hosszú kerítést, mintegy védelemként az országba érkező terroristák ellen. Izraeliként megértem Magyarország kihívását, hiszen ugyan ezekkel a problémákkal szembesülünk mi is.

- Mi történik most Izraelben?

- Ugyan ezekkel a kihívásokkal küzdenek Izraelben is, mint Magyarországon korábban. A környező országok közül Izrael az egyetlen, ami munkát tud kínálni az embereknek, erre a környékbeli államokban egyszerűen nincs lehetőség. Jelenleg is 50-60 ezer menekült van Izraelben, akiket a nemzetközi jogszabályok szerint kezelnek. Az elképzelés az, hogy egy harmadik biztonságos országba küldjék őket, de sajnos több ezer olyan menekült is van, akik kihívást jelentenek számukra. A határon álló kerítés ugyan megállította a nagy migrációs hullámot, de úgy gondolom, csak a bevándorlók kis százaléka az, aki valóban menekült. Megértem és együtt tudok érezni mindazokkal a problémákkal, mellyel a magyarok szembesülnek.

"A magyarországi zsidók elsősorban magyarok, ezáltal a magyar kormány felelőssége, hogy megvédje állampolgárait" - Ilan...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.