Gazdag programcsokorral készül a Somogyi-könyvtár az Országos Könyvtári Napokra

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_sajttaj01_gs

“A könyvtárba mentem, gyere utánam!” – ezzel a szlogennel csalogatja a könyvek szerelmeseit a Somogyi-könyvtár az immár hagyományos Országos Könyvtári Napok programsorozatra. A szegedi bibliotékában és fiókkönyvtáraiban több mint száz program közül szemezgethetnek az érdeklődők.

Október 5-től egészen 22-ig ér a könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, közönségtalálkozókkal, valamint gyermek és családi programokkal tarkított kulturális rendezvény. A mára hagyománnyá vált és évről évre várt könyvtári kavalkád megyeszerte több fiókkönyvtárban és a Dóm téri központi épületben 108 érdekes rendezvénnyel várja a látogatókat, a Somogyi-könyvtár ugyanis így kívánja népszerűsíteni az olvasást, s szeretne teret adni tanulásnak, ismeretterjesztésnek, a kultúrának.

Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a könyvtár igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón kiemelte, az Országos Könyvtári Napok idén jubilál. Immár 10. éve, hogy csatlakozva az országos megmozduláshoz, a szegedi bibliotéka is megtölti olvasótermeit író-olvasó találkozókkal, kiemelt figyelmet szentelve a Tisza-parti ihletettségű szerzőkre. Mint arra az igazgatónő is kitért, a könyvtár nem titkolt szándéka, hogy minél több gyermeket tereljenek a betűk világa felé, ezúttal a “Legkirályibb olvasó család” programmal próbálják bevonni a kicsiket és szüleiket a kerek évforduló tiszteletére szervezett különleges Könyvkirály olvasónépszerűsítő kezdeményezésbe. Kiderült, a 2014-es év minden szempontból rekordernek számít az országos rendezvény életében, ugyanis mintegy 230 ezren voltak kíváncsiak a könyvtárak falai között megrendezett eseményekre.

somogyi_sajttaj02_gs

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is színvonalas csokorral készült a Somogyi-könyvtár a több hetes rendezvényre – tudtuk meg Andóczi Balogh Évától, a könyvtár PR-munkatársától. Természetesen idén sem maradhatnak el az irodalom és a közélet alakjai: a 80 esztendős József Attila-díjas költőt, Simai Mihályt köszöntik, valamint itt lesz Szilasi László, Podmaniczky Szilárd, Dolák-Saly Róbert, Székely Anna, Süveges Gergő és Lőrincz L. László is. A szegedi szerzők közül legújabb kötetével bemutatkozik Borbás Edina, vele október 7-én találkozhatnak az olvasók. A történelem és az irodalom szerelmeseinek érdekes délutánt kínál a helyismereti gyűjtemény, illetve az egészségmegőrzés jegyében több megyei fiókkönyvtár egészségfejlesztő és állapotfelmérő gyakorlatokkal készül. A pszichológiai témájú rendezvényeken – melyek kimondottan népszerűek az érdeklődők körében – a párválasztásról és az úgynevezett Y- és Z-generációk közötti különbségekről hallhatnak érdekességeket Tari Annamária és Dienes Angéla előadásában. Nem maradhat el októberben sem a Szegedi Nemzeti Színház soron következő bemutatójához, a Rózsa és Ibolyához kapcsolódó családi vetélkedő sem: októberben 6 fiókkönyvtárba látogatnak el az alkotók. A Fehér bot napján a Hangoskönyvtárban nyílt napot szerveznek, ezúttal elsősorban nem a vakokat és gyengénlátókat várják, hanem mindazokat, akik szeretnék testközelből megismerni, hogyan élik meg ők a mindennapokat.

Felsorolni is nehéz lenne mi mindennel készül még a Somogyi-könyvtár az elkövetkező hetekben, bővebb információkért érdemes tehát ellátogatni weboldalukra.

"A könyvtárba mentem, gyere utánam!" – ezzel a szlogennel csalogatja a könyvek szerelmeseit a Somogyi-könyvtár az immár…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 2.

Default thumbnail
Előző sztori

Novák Katalin: a gyerekek is tehetnek a fenntartható fejlődésért

Default thumbnail
Következő sztori

Fogadóóra a Szegedi Rendőrkapitányságon

Legutóbbi hasonló cikkek