/

Algyő határon átnyúló gazdasági kapcsolatait erősíti

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

uzletiforum_algyo

A vajdasági Magyarkanizsa és Algyő közös tájékoztatót készít a külügyminisztérium részére jövőbeni gazdasági együttműködésük lehetőségeiről – erről is szó esett azon a szabadkai üzleti fórumon, amit a szaktárca és a Szabadkai Magyar Főkonzulátus szervezett.

A Magyarország és Szerbia közötti virágzó kapcsolatok, valamint a stabil és konstruktív politikai, diplomáciai együttműködés kiváló lehetőséget jelent a vállalati együttműködések erősítéséhez is – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára Szabadkán, ahol első ízben rendezett közös üzleti fórumot a magyar külügy és a Szabadkai Magyar Főkonzulátus. A rendezvényen képviseltette magát Algyő nagyközség önkormányzata, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK), valamint a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara. A rendezvény szorosan kapcsolódott az ez évben megkezdett, Algyő és a vajdasági Magyarkanizsa közötti gazdaságélénkítés fő céljaihoz.

Magyar Levente Gazdaságdiplomáciáért Felelős Államtitkár a szabadkai I. Üzleti Fórumon

A fórum lehetőségét kihasználva Füzesy István, Algyő gazdasági referense kifejtette az önkormányzatok kétoldalú kormányzati célokhoz kapcsolódó gazdaságtámogató, katalizátor lehetőségét, és kérte ennek támogatását. Magyar Levente államtitkár válaszában – a konkrét együttműködések megismerése érdekében – javasolta a külügyminisztérium tájékoztatását, valamint a diplomáciai testület lehetőségeinek igénybe vételét. Füzesy portálunknak elmondta, Magyarkanizsa és Algyő képviselői egyeztették az együttműködés konkrét irányainak lehetőségét, amelyről közös tájékoztatót készítenek a minisztérium részére.

biztonsagtehnikai_klaszter09_gs

Konzultáltak a Szabadkai Magyar Főkonzulátus és a belgrádi Magyar Nagykövetség munkatársaival is. Algyő gazdasági referense a jövőbeni együttműködésre példaként a Tiszához kapcsolódó határon átnyúló fejlesztéseket említette. „Algyő képviselő-testülete elfogadta azt a fejlesztési tervet, hogy a nagyközségtől a vajdasági Magyarkanizsáig vagy akár azon túl is a Tisza hajózhatóságát elősegítsék, közös turisztikai projektekben gondolkodnak. A fejlesztéseket pályázati úton és saját forrásokból valósítanánk meg” – részletezte Füzesy István. Algyőn már elkezdődött a munka, a Tisza mentén lévő pihenőpark fejlesztése már megindult, most arra keresnek lehetőségeket, hogy miként lehet kitágítani ezt a programot akár a határ túloldalára, Vajdaságra is.

SAM_4259-2

Füzesy utalt arra, amit Molnár Áron polgármester Algyő Napján, illetve a SZEGEDma.hu-nak adott interjújában is kiemelt, hogy a gazdaságfejlesztés területén új utakat kell keresnie Algyőnek. Ezt készítette elő, hogy a tavalyi helyhatósági választásokat követően felmérték, mi áll a nagyközség rendelkezésére, illetve, hogy a gazdaság mely részét kell és érdemes fejleszteni.

Algyő a konkrét határon átnyúló projektek megvalósítása és kivitelezése során szorosan együttműködik majd a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamarával. Ennek érdekében Algyő javaslatot tett a CSMKIK-nek együttműködési megállapodás elkészítésére és aláírására.

A Tiszához kapcsolódó fejlesztésekben is gondolkodik Algyő és a vajdasági Magyarkanizsa.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=577474

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 5.

Előző sztori

NGM: a piac követte a vasárnapi pihenőnappal járó változásokat

Következő sztori

Vízilabda: remek teljesítménnyel tért vissza Európába a Szeged Diapolo