/

Szobori búcsú: Juhász Antal kapta a Szer Üzenete-díjat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szobori_bucsu_szentmise63_gsIsmét megelevenedtek a Szobori búcsú hagyományai az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark monostorának romjai között. A szentmise végén köszöntötték az idei Szer Üzenete-díjast is.

Több mint száz éve, hogy az emlékpark területén mára csak romokként fellelhető egykori monostorhoz járultak a környékbeliek Árpád honszerző vezér emlékének adózva, mely összejövetelekhez az idők folyamán szentmise is kapcsolódott. Innen a Szobori búcsú elnevezés, ami egykor az ópusztaszeri közösség ünnepe volt, mára pedig az egész nemzet ünnepélyévé vált. A búcsú az elmúlt évtizedek alatt összeért Mária születésének napjával, Kisboldogasszony ünnepén tehát az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fogadja és köszönti a határon innen és túlról érkező keresztényeket.

Az ünnepi szentmisét ezúttal Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke celebrálta, aki Jézus Krisztus háromszor 14 generációt átölelő nemzetségtábláján keresztül érzékeltette az egybegyűltekkel Isten üzenetét. Vagyis, hogy a hagyományoktól, küzdelmektől és olykor fondorlatoktól sem mentes, Máté evangéliumában olvasható történetek mind az emberiség történelmének fontos részét képzik. Nem a képzelet szülte a leírtakat, az emberi származást teszik világossá.

szobori_bucsu_szentmise12_gs

“Bármennyire is bonyolult az emberi élet, bármennyire is szeretnénk keresztülhúzni Isten terveit és akaratát, bármennyire is gyöngék vagyunk, Isten mindenen keresztül képes elérni az ő akaratát. Felragyog számunkra az az örömhír, amely az ember szívét betölti, s amelyre az ember vágyakozik. Mert Isten a legnagyobb bűnökből is ki tud hozni bármilyen nagy dolgot” – fogalmazott a pasztorális helynök. Úgy folytatta, Jézus tanításai minden korban példaként szolgálnak az ember számára.

“A második gondolat, amit a mi ünnephez kötnék, az édesanya” – folytatta Kondé Lajos, utalva ezzel Kisboldogasszony, vagyis Jézus Krisztus édesanyja, Mária ünnepére. Az anya a szeretet, a gondoskodás megtestesítője, akinek szavainkat, lépéseinket és mozdulatainkat köszönhetjük. A pasztorális helynök szerint Jézus szoros kapcsolatot ápolt édesanyjával, aki a keresztre feszítés pillanatától a hívek elé állította, s oltalmazójuknak fogadta Máriát. “Minden ember megérzi azt a szeretetet, mellyel Mária szereti az ő fiát, vagyis engem, aki hozzá tartozom. Amikor az ember az édesanyát köszönti, az édesanyját köszönti, felmerül a kérdés: hogyan tudok örömet szerezni neki. Mit adhatok egy édesanya születésnapjára, mivel ajándékozhatom meg őt? Az örök anyának, Szűz Máriának mi jelent igaz örömet? Mit adhatok én, mit adhatunk mi, akik itt vagyunk? Csak azt, ami örök, ami igaz, ami szép, s ami nem múlandó, hanem mindig ragyog és mindig értékes. S ez nem más, mint a szeretet.”

szobori_bucsu_szentmise19_gs

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Árpád vezér halálának 1100., és az első búcsú 110. évfordulója alkalmából Szer Üzenete néven alapított kitüntetést. A díj nem más, mint egy íjas pecsétgyűrű, amit minden évben olyan keresztény magyar embernek szánnak, aki kiemelkedő közösségépítő és nemzetmegtartó munkájával példát statuál mások előtt. Idén Szer Üzenete-díjban Juhász Antal néprajzkutató, egyetemi tanár részesült, a pecsétgyűrűt pedig Kertész Péter, az emlékpark vezetője adta át, majd volt tanítványa, Simon András, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszék docense méltatta. A dél-alföldi magyar népi kultúra kutatója mellett idén Fekete István írót posztumusz díjjal tüntették ki, amit a család távollétében Bodó Imre, a Fekete István Kulturális Egyesület alapító tagja, helytörténész vett át.

no images were found

A néprajkutató, muzeológus az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban vehette át a Szer Üzenete-díjat. http://szegedma.hu/?p=566510

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 6.

Előző sztori

A Szentesi Lecsófesztiválon 200 kilogramm élelmiszert gyűjtöttek

Következő sztori

Izrael nem fogad be menekülteket