Közélet

Közgyűlés: Botka a Koránról, Haág az önkormányzati cégek városházi vezérléséről + FOTÓK

Közgyűlés: Botka a Koránról, Haág az önkormányzati cégek városházi vezérléséről + FOTÓK

2015. szeptember 25., péntek
Közgyűlés: Botka a Koránról, Haág az önkormányzati cégek városházi vezérléséről + FOTÓK
kozgyules07_gs

A polgármester a kormányt támadta az illegális bevándorlás ügyében, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik pedig a szegedi baloldalt ostorozta a közgyűlésen. Kiírták az új cégvezetői pályázatokat.

Percről percre frissülő, élő szöveges közvetítés 9 órától!

Közmeghallgatás az ELI Science Parkról

11.47:

Október 13-án, kedden 16 órakor tartanak közmeghallgatást az ELI köré tervezett tudáspark témakörében a városháza házasságkötő termében, ez lesz a következő közgyűlés. Köszönjük a mai figyelmet, hamarosan a pártok, a képviselők értékelésével is jelentkezünk!

Király Sándorné a bölcsődék élén

11.46:

A szegedi bölcsődék élére a bizottságok és a munkavállalók által is támogatott Király Sándornét 23 igen, 3 nem és 3 tartózkodás társaságában választotta meg a közgyűlés. Kárász Anna önkormányzati lakást kaphat a felkészülését segítendő, ezt mindenki támogatta.

11.45:

A cégvezetői pályázatokat 21 igen és 8 tartózkodás mellett szavazták meg, következhetnek tehát a kiírások. 24 igen és 5 tartózkodás érkezett a távhőelszámolást vázoló beszámolóra. Szeged MJV Gazdaságfejlesztési Stratégiájának jóváhagyása, valamint a gazdaságfejlesztés érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium és SZMJV Önkormányzata között létrejött megállapodás utólagos jóváhagyása a TOP 6. prioritásának végrehajtási feladatairól: 28 igen, Tóth Péter tartózkodott.

11.40:

Döntöttek a deszki kéményseprésről, az avarégetésről, a szociális rendelet módosításáról, egyhangúlag. Az egyházi keretre vonatkozó kereszténydemokrata javaslat 10 igen, 17 nem, 2 tartózkodás mellett maradt alul, 9 igen, 18 nem és 2 tartózkodás mellett bukott el a fideszes csapadékvíz-elvezetési javaslat. 19 igennel és 10 tartózkodással módosította végül a testület a költségvetést.

11.35:

Következhet a határozathozatal.

11.20:

Néhány döntés zárt ülésen, majd a szavazás előtt tízperces szünetet tartanak.

11.16:

Ismét több napirendi pontot ugrunk át hozzászólás nélkül. A bölcsődék élére két jelölt közül kell majd választani, Kárász Anna riói reménység kajakos pedig önkormányzati érdekből juthat lakáshoz.

Fókuszban a tudásalapú gazdaság

11.14:

Nagy Sándor alpolgármester kap szót, aki kiemeli, minden érintett helyi szereplőnek együtt kell működnie a működőképes szegedi gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozásában. Az erősségekre kell építeni, így elsősorban a tudásgazdaságra, emellett persze más ágazatról sem mondanak le. A gyengeségek között említi meg, hogy nincs elég ipari jellegű terület az önkormányzat kezében, magántulajdonosok rendelkeznek ilyenekkel, illetve a gazdaság szereplői komolyabb koordináló szerepet várnak el az önkormányzattól. Jól viszont az infrastrukturális és közlekedési lehetőségek, élhető a város, ami a tudáslapú gazdasághoz kapcsolódó beruházásokat elősegíti, ezek a tényezők a meghatározóak a növekedési pálya tekintetében. A Szeged Pólus Nonprofit Kft. befektetésösztönző tevékenységét mindezek érdekében kibővítette a város.

11.09:

Tóth Péter szerint az összegzés, a helyzetelemzés pontos. Az alkalmazott kutatásokhoz kapcsolódó vállalkozások nagyon nehezen jelennek meg, ezen kellene változtatni, még akkor is, ha ennek nem csak a helyi lakosság lesz a nyertese. A biológia területéhez kapcsolódóan viszont fontos lenne a gyógyszeripar megtelepítése Szegeden, mert az itteni tudásközpont e téren sajnos lemaradt riválisaitól, emellett a könnyűipart, mezőgazdasági feldolgozóipart fejlesztené a Jobbik.

11.06:

Haladhatunk ismét tovább, a gazdaságfejlesztési stratégia jóváhagyása következik. Szentgyörgyi Pál alpolgármester ismerteti a városházi előterjesztést. Mint ismert, a város korábban már meghatározta fejlesztési prioritásait, 34 milliárd forintnyi TOP-forrás áll majd Szeged beruházásainak rendelkezésére. Mint mondja, céljuk, hogy vállalkozóbaráttá váljon az önkormányzat. Ezt foglalták össze a mostani anyagban, és elkülönítették azokat a feladatokat, amelyek az önkormányzatot érintik, illetve azokat, melyekben csupán koordináló szerepet tölthetnek be. Elemezték a város gazdaságának struktúráját, erősségeit, gyengéit, hátrányait. Nem ipari városról van szó - mondja -, de az oktatás, a tudományos élet számos lehetőséget nyújt, melyekre építeni lehet.

Rendeződtek a távhő-elszámolási ügyek

kozgyules17_gs

10.58:

Solymos László alpolgármestert rövid válaszra kéri Botka László a pulpitusról. Az alpolgármester ismerteti a túlfizetések elszámolásának menetét. Állítja, nem keletkezhetnek újabb elszámolások, mindenkivel megtörtént az elszámolás, a túlfizetés elszámolásokkal kapcsolatos pénzügyi jellegű panaszokat pedig nem kapott az IKV.

10.56:

Szentistványi István is megköszöni az IKV munkáját. Ismerteti ugyanakkor módosítóját, kéri, kapjanak haladékot a lakosok a távhőelszámoláshoz kapcsolódó reklamációs időszakot érintően. Nem szabad felejteni, a panellakások egynegyede érintett az ügyben, gesztust akar gyakorolni a fogyasztók felé, akikben még mindig rengeteg a bizonytalanság.

10.55:

Haladunk tovább a napirendi pontokkal. Botka László megköszöni az IKV-nak, hogy a túlfizetések ügyében korrekt módon járt el a szolgáltatóváltás után, a rendkívüli közgyűlésnek megfelelően. Jogerőssé vált közben a hőszolgáltató felszámolása, és meg is kezdődött. Ez a városnak 92 milliójába kerül egyébként.

Szentgyörgyi raportra hívta a VTV szerkesztőit?

10.52:

Szentgyörgyi Pál szerint Haág Zalánnak az a szokása, hogy vele szórakozik. Ha lenne önkritikája, nem emlegetné a céges ügyekben, mert vannak arról információk, hogy a korábbi négy évben éppen ő volt az, aki belefolyt az önkormányzati gazdasági társaságok vagyongazdálkodásába.

10.50:

Ménesi Imre (MSZP) összehasonlítja a Szegedi Vásár és Piac Kft. jelenlegi gazdálkodási adatait a korábbi időszak számaival. Kimutatja, az első félév mérlegeredménye 5 millióról 72 millióra nőtt az idei esztendőben. Talán nagyobb lett a Mars téri piac, több üzlet lett, hogy történhetett ez? - kérdezi. Persze sejti, mi történt, korábban rablógazdálkodás folyhatott a piacon.

10.47:

Botka László szerint a SZINT esetében az állami megrendelések estek ki.

10.45:

Haág Zalánnak más a véleménye az ügyről, a hatékony gazdálkodásról. Jelzi, az új cégvezetők másfélszer annyit keresnek, mint elődeik, ez 40 millióval kerül többe a városnak. A SZINT Kft. vezetője nem rendelkezik az előírt felsőfokú végzettséggel, ráadásul a cég vállalkozási árbevétele 30 százalékkal csökkent (122 millióról 88 millióra), súlyos tízmilliókkal, számos korábbi megrendelőt veszített el. 50-70 fő munkavállalótól kellett emiatt megválnia a társaságnak, azaz a helyi munkanélküliséget is tovább súlyosbította - ennyit a sikerességről... A SZINT első féléves eredménye 11 millió forinttal rosszabb, mint tavaly, annak 60 százalékát sem éri el - folytatja a negatív adatok sorolását a KDNP frakcióvezetője. A VTV Szeged Nonprofit Kft. árbevétele is csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, közben a személyi jellegű ráfordítások 5 millió forinttal nőnek - erről hallgat a baloldal... Magyarázatra szorul a 15 millió forintos első félévi veszteség, mert nem ezt ígérték - emeli ki Haág Zalán. Hozzáteszi, a társaságot, annak szakmai munkáját valójában nem az ügyvezető irányítja, ennek több körben szem- és fültanúi voltak, Szentgyörgyi Pál például a legutóbbi közgyűlésen raportot tartott a VTV szerkesztőinek, a politikai irányítás tehát nyilvánvaló!

10.40:

A 14 önkormányzati cégből 10 lett, majd a víziközmű százszázalékos önkormányzati tulajdonba került, de az összevonások, ésszerűsítések tovább folynak, a párhuzamosságok megszüntetése, a hatékonyság növelése a cél - beszél Botka László a hasonló profilú cégek összevonásának kérdéseiről. Bejelenti, a felszabaduló forrásokat a szolgáltatások színvonalának növelésére fordítja a város. Szentgyörgyi Pál alpolgármester azért még ejt pár szót arról, hogy a városháza szerint pénzkilopások folytak a Fidesz-Jobbik által kinevezett cégvezetők tevékenysége idején, pazarolták az önkormányzati pénzt. Ezzel szemben most az új vezetők növelték a hatékonyságot, az árbevételt, csökkentették az igénybe vett szolgáltatásokat.

Igazgatói pályázat: a hatékonyság számít, nem a párthűség

10.37:

Tisztességes, hozzáértők vezetőket keres az önkormányzat a fontos közszolgáltatást ellátó cégei élére, nem a párthűség számít, hanem a hatékonyság - vezeti fel a nyilvános pályázatokat Botka László. A kiírások jövő héten jelennek meg, majd a szakbizottságok hallgatják meg a jelölteket, végül a novemberi közgyűlésen születik döntés arról, kik lesznek a 11 társaság igazgatói 2016. január 1-jétől, határozatlan időre.

10.35:

A Bakay utca 50. szám alatti épülettel kapcsolatos településfejlesztési döntés kapcsán a fogyatékos-ellátás fontosságára mutat rá Szentistványi István. A GEMMA 69 millió forintért vásárolja meg széles összefogással az önkormányzati ingatlant.

Botka és a Jobbik ajánsdékcsomagjai

10.34:

"Biztos vagyok benne, a Jobbik által a rendőröknek osztogatott ajándékcsomagokban Korán is van, mint az emberiség utolsó reménye" - ez a polgármesteri reakció.

10.33:

Tóth Péter jelzi, a Jobbik ifjúsági tagozata és hozzájuk közel álló Facebook-csoportok önkéntes felajánlásokkal komoly segítséget nyújtanak a rendőrök, honvédek ellátásában, köszöni az önkéntesek munkáját.

kozgyules04_gs

10.32:

Mihálffy Béla megköszöni Kosik Dénesnek a külterületi városrészek érdekében elmondott felszólalását. Köszöni a polgármester ígéretét is, miszerint 2014-2020 között is komoly fejlesztések lesznek ezekben a városrészekben.

Baloldali nem a határt védő szegediek családjainak külön támogatására

10.30:

Botka László úgy felel, Szegeden nincs laktanya és katonai alakulat több mint tíz éve, a rendőrséget pedig évi 8 millió forinttal támogatja a város, ami nem általános a hazai nagyvárosok közül.

10.25:

Póda Jenő kéri a polgármestert, teremtse meg a feltételeit, akár a következő közgyűlésen, hogy a szegedi rendőrök, katonák, tűzoltók stb., akik a várostól távol védik a határokat, részesüljenek olyan támogatásban, mely segíti őket a családjuktól való kapcsolattartásban. Nem fogadja el Botka javaslatát a rendőrségi források megosztásával kapcsolatban, ez ugyanis messze nem elegendő, a kör sokkal szélesebb, és az ön kormányzatnak ki kellene fejeznie megbecsülését.

10.23:

Szentistványi István nem ért vele egyet, hogy az antiszegregációs keretből csoportosítanak át 2 milliót tűzifaosztásra. Ez a cél jó, de a szegregátumokban lakók érdekeit szolgáló fejlesztéseket nem lenne szabad kurtítani.

10.21:

Botka László úgy véli, Póda Jenő semmiféle módosítót nem adott be. Emellett nem tudja, a város önkormányzata egyedülálló módon idén is 8 milliós támogatást ad a rendőrségnek, amit arra fordít, amire akar. Szimpátiaszavazást kér: a közgyűlés kéri a rendőr-főkapitányt, a második 4 milliós részletet fordítsa a Póda Jenő által vázolt célokra.

10.20:

Szeged városnak támogatnia kell azt az ezer lakosát, aki állami szolgálatban a magyar határok védelmén dolgozik jelenleg. Erős gesztusra lenne szükség, közelebb hozhatnánk őket családjaikhoz, például telefonkártyával vagy más módon, 8-12 millió forintos kerettel. Székesfehérvár már 10 millió forintot fordított ilyen célra, példát mutatva ezzel - ismétli meg Póda Jenő.

Haág: Nemcsak a migránsoknak, a keresztény egyházaknak is jár segítség

10.16:

Haág Zalán a KDNP módosító indítványát ismerteti, 40 millió forintos egyházi keretet javasol, mely egyébként másfél évtizedig létezett is korábban, tavaly törölte el a baloldali többség. Egyházi épületek felújítására, közösségi terek rekonstrukciójára fordították, közösségi programokra, a szegediek és a turisták érdekében. Ha indokolt a muszlim migránsok megsegítése, akkor a keresztény és zsidó egyházaknak is járna támogatás Szegeden - magyarázza el. Nem kap választ a polgármestertől.

10.13:

Kosik Dénes határozott ígéretet kér a csapadékvíz-elvezető rendszerek beruházására. Abban az esetben támogathatónak tartja a városházi előterjesztést, és nem ragaszkodik módosító indítványához. Egyúttal azt mondja, a külterületi képviselők soha nem támadták a belvárosi beruházásokat, de céljuk továbbra is, hogy legalább a szegedi fejlesztések legalább egynegyedét-egyhatodát kaphassák meg a csatolt települések. Ezért a továbbiakban is ki fog állni. Nincs reakció a pulpitusról.

Amire lesz uniós pénz, azt abból valósítja meg Szeged!

10.10:

Botka László jelzi, minden városrészben kívánnak fejlesztéseket megvalósítani. Ugyanakkor másfél év telt már el az uniós ciklusból, de pályázatok még mindig nincsenek kormányzati csúszások miatt. Most kell eldönteni, mely városrészekben milyen fejlesztéseket valósít meg a város, mivel tölti fel 34 milliárd forintos keretét, a prioritásokhoz konkrét tartalmakat kell rendezni. Persze a saját szabad fejlesztési források jelentősen lecsökkentek azzal, hogy több mint 70 milliárdról alig 30 milliárdra apadt a város költségvetése. Vitán felül áll, hogy amit uniós forrásból meg lehet valósítani, azt abból fedezze Szeged.

10.07:

Hüvös László (KDNP) emlékeztet, a Szentháromság utcai, városképi jelentőségű fasor helyreállítására tavaly ötéves programot fogadtak el konszenzussal. Idén kellett volna a második ütemet megvalósítani, a költségvetés elfogadásakor 9,2 millió forintot különítettek rá el, de információi szerint a környezetgazdálkodás nem kapott ezzel kapcsolatos megrendelést. Ezt érthetetlennek nevezi, miközben a munkákat most ősszel kellene elvégezni, és elmondja azt is, több mint ötven kiszáradt fahely van az utcán.

kozgyules03_gs

10.05:

Mihálffy Béla (Fidesz-L.É.T) Subasa autópálya alatti átsajtolása kapcsán elfogadja az alpolgármester álláspontját, szavait, ugyanakkor kéri a többség és a szakirodák segítségét is a megnyugtató megoldás megtalálásához. Jelzi azt is, két év volt rá, hogy forrást találjanak a két probléma kezelésére, így felesleges a kormányra mutogatni.

10.03:

Solymos László szerint az új víziközmű-törvény sújtja most az érintett területet, városi pénzeket kell keresni, de azok szűkösek. Az önkormányzat abban bízik, 2016-ban uniós forrásokat lehet erre szerezni a meglévő engedélyek birtokában.

10.02:

Nógrádi Tibor a Mikes Kelemen utca csapadékvíz-elvezetési problémáit elemzi. Olyan talajviszonyok vannak ott, hogy a nagy intenzitású esőknél a konyhák is beáznak. Tervek készültek korábban, a katasztrófavédelmi hatóság év elején kiadta az engedélyeket, majd megállt a történet. Kéri Szentgyörgyi Pált, egyeztessenek a lehetőségekről, és adjanak majd konkrét ígéretet a lakosságnak.

Mennyibe került a migráció Szegednek?

10.00:

Solymos László a pulpitusról úgy felel, Póda Szegedre próbálja tolni azokat a terheket, melyeket a kormány őrült ötlete, a kerítés építése, majd védelme okozott.

09.57:

Póda Jenő (KDNP) nem találja nyomát a költségvetésben annak, mennyi pénzt költött a város eddig a migrációs problémák kezelésére. A bizottsági üléseken olyan válaszokat kapott, eddig nem érték el azt a határt a költségek, hogy indokolt lenne külön költségvetési megjelenésük. Ez egyik oldalról rendben van, másrészt viszont nincsen, mert a büdzsének az is a célja, hogy megfelelő bontásban adjon információt arról a képviselőknek és az érdeklődőknek, hogy mi mibe is kerül a városban. Itt pedig most ez nem egyértelmű, tehát legközelebb, mikor napirendre kerül a költségvetés, a városházának tájékoztatást kell adni a migrációs feladatok költségeiről is. Egyúttal megköszöni az áldozatos munkát annak a több mint ezer szegedi rendőrnek, katonának, tűzoltónak stb., aki a határokon teljesít szolgálatot. További önkormányzati támogatást kér a bennünket védők és családjaik megsegítésére, ehhez meg kell találni a lehetséges eszközöket. Ugyanis nemcsak a migránskat kell támogatni, hanem a civileket és a rendvédelmi szerveket, a hivatásukat teljesítőket is.

09.52:

Tóth Péter (Jobbik) örül a toronyház fűtési problémái megoldásának, pozitív fejleménynek nevezi, hogy az újszegedi társasházat bekötik a termálkörbe. Ha ennek pozitívak lesznek a tapasztalatai, érdemes lesz majd további lakóházakat is bevonni a kaszkádrendszerbe - jegyzi meg. Hozzáteszi, más ráfűtési módokra is szükség lesz majd, például megfelelő helyen biomassza-erőmű létesítésére. Jelentősen csökkenhet Szeged gázfüggése.

300 család juthat tűzifához

09.50:

9,5 millió forintnyi tűzifa-támogatással segíti az önkormányzat pályázat útján a szegedieket, a számítások szerint 300 családot - kezdi Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármester a költségvetés módosítását. Emellett 5 millió forinttal segítenek Kárpátaljának, a Temesvári krt. 36. szám alatti társasház energetikai problémáját azzal oldanák meg, hogy bekapcsolják a geotermikus körbe, ehhez pluszforrásokat különítenek el. A bölcsődei, óvodai étkeztetés ingyenessé válása a bölcsődések 75 százalékát érinti, erre 13 millió forintos önkormányzati támogatást kell most átcsoportosítani, azzal, hogy később ezt az állam visszatéríti. Egyetért a fideszes módosítókkal a csapadékvíz-elvezetés kapcsán, de ezek esetében vagy uniós pályázati lehetőségre vár a város (Mikes Kelemen utca), vagy hatósági ügyek vannak folyamatban (Subasa - M5-ös autópálya alatti átsajtolás), tehát jelenleg nem aktuális ezekre pénzt elkülöníteni - mondja.

09.46:

Az IKV-nak 900, a hőszolgáltatónak 500, a hulladékszállítás terén 200 millió forinttal, azaz több mint 1,5 milliárddal tartozik a lakosság csak az önkormányzati cégeknek, óriási a baj - ismerteti a polgármester.

09.44:

Szentistványi István üdvözli a hátralékcsökkentését megemelését.

09.42:

Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) azzal egészíti ki az elmondottakat, a gyermekjóléti szolgáltatás és a családsegítés egybeolvadt az állami ellátásban, ez is komoly segítség a családoknak, a gyermekeknek.

kozgyules21_gs

09.41:

Következnek a települési támogatások, azaz az új szociális rendelet módosítása. a polgármester megismétli az alapcélt: senki se essen el a szegediek közül olyan támogatástól, amit korábban kapott, ennek jegyében rakták össze az önkormányzat új segélyezési rendszerét. Fél év tapasztalata után kijelenthető, a rendszer működik, a 400 millió forintos önkormányzati segélyezési alap elegendő. A hátralékcsökkentési támogatások ügyében kell most apró módosítást tenni, ez a jövedelmi határérték megemelését jelenti, mely alapján a jogosultsági feltételként meghatározott érték a nyugdíjminimum kétszereséről (57 ezer forint) egy fogyasztási egységre jutóan a nyugdíjminimum két és félszeresére (71 250 forint) emelkedne. Ezzel azokat akarják segíteni, akik rezsitartozást halmoztak fel, és menekülniük kell ebből a spirálból.

Mindenki elégedett az avarrendelettel

09.40:

Ördögh István tűzoltó alezredes is örül a kellő alapossággal előkészített rendeletnek. Jelzi, bírságoló szervként a katasztrófavédelem is fel tud lépni, ha valaki megsérti a jogszabály(ok) előírásait. Ami pedig a levegőszennyezést illeti, azt a kormányhivatal felügyeli.

09.38:

Botka László jelzi, országos tilalom van az avarégetésre, az önkormányzat annyit tehet, hogy bizonyos korlátokat szabva ad ki engedélyeket.

09.36:

Kosik Dénes (Fidesz-L.É.T.) is üdvözli az egyetértést. Egy fenntartását is megosztja azonban a közvéleménnyel: a magyar embereket ismerve vagy szigorítani kell a szankciókat, vagy az ellenőrzést kellene határozottá tenni. Sajnos valós veszélynek tartja ő is, hogy a meghatározott időszakon kívül is fognak a szegediek avart égetni, és más hulladékot is tűzre dobnak majd.

09.34:

Szentistványi István környezetvédelmi szempontokra, veszélyekre is felhívja a figyelmet, ha nem fegyelmezett a város lakossága. Kizárólag az ott képződött avar és kerti hulladék égethető el, nem bármi egyéb, kommunális hulladék vagy vegyi anyag, ezt fontos lesz felügyelni. Égésgyorsító sem használható.

09.33:

Nagy Sándor alpolgármester szerint is nagy konszenzus van ebben a kérdésben. Március 1-től április 15-ig, október 1-től november 30-ig lehet majd kerti hulladékot égetni, vannak időbeli és területi korlátok is.

09.31:

Az avarégetéssel kapcsolatos rendeletről tárgyalnak. Ennek hiányát anno Póda Jenő ismerte fel. A KDNP-s politikus most azt mondja, fontos ennek a területnek a szabályozása, mert egyrészt jogi kötelezettség, másrészt sokakat érint. Mintaszerűnek nevezi a rendelet megalkotását, azzal a kiskertesek és a családi házban élők is elégedettek lehetnek. Már csak a betartatást illetően maradtak benne kérdőjelek, hiszen a fűnyírást érintő hétvégi korlátozások terén is akadnak problémák, tudatformálásra és szívós munkára van szükség, mert rendszeres a szomszédjogok megsértése.

09.29:

Elsőként a kéményseprő szolgáltatásokról indulhat vita. Deszk község kérte, hogy az érintett szegedi cél lássa el itt a szolgálatatot, így már 28-ra nőtt a külső települések száma, melyeket a Szegedi Kéményseprő Kft. lát el. Nincs hozzászólás.

09.27:

A közgyűlés egyhangúlag fogadja el napirendjét.

A polgármester a civil önkéntesek munkáját emelte ki

09.25:

Botka László szerint hiába állítja a kormány, hogy hatásos a kerítés, mégis az elmúlt napokban rekordszámú menekült lépett be az országba Horvátország felől... Köszönetet mond a több száz szegedi civilnek, akik étellel, itallal, információval segítették a menekülteket, sokszor állami feladatot átvállalva, akár napi 24 órában. A polgárőr szervezetek munkáját is köszöni, jelzi, a szokásos évi támogatáson kívül további forrásokat is juttat számukra az önkormányzat, elsősorban az alsóvárosiaknak.

Nógrádi megköszönte a kormány határozottságát a migráció ügyében

09.24:

Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) arról szól, a szeptember 15-i jogi és fizikai határzár előtt síró anyák hívták fel választókerületéből, féltek az emberek, nem mertek kimenni a töltésre, reggelente szeméthegyek fogadták a lakókat. Köszöni a polgárőrök, határrendészet, civilek segítségét, hozzáállását, hiszen ők járultak hozzá, hogy élhető maradt a 3-as választókörzet szeptember 15-e előtt. Aztán minden visszatért a régi kerékvágásba: a gyerekek az utcákon játszanak, az emberek félelemérzete csökkent. A kormány határozott és gyors intézkedéséért csak köszönet jár, hiszen nemcsak Magyarországot, hanem Európát, az Európai Uniót és a schangeni rendszert is megvédi.

09.21:

Szentistványi István (LMP) pártja országos vezetésének 24 pontjáról beszél a migrációs válság kapcsán, melyek humanitárius és biztonságpolitikai szempontokat egyesítenek. Egy szerencsétlen pont mellett a csomag rendkívül komplex és előremutató, érdemes a megfontolásra - állítja. Egyetértenek például a honvédség logisztikai és humanitárius alapú bevetésével, sürgetik a civil és segélyszervezetek, egyházi szervezetek kiemelt támogatását, a menekültek pontos tájékoztatását.

Vona Gábortól idézett Botka László

09.18:

"Az iszlám az emberiség utolsó reménye" - Vona Gábor idézetével vág vissza a Jobbiknak Botka, aki szerint a radikális párt születése óta szoros kapcsolatot ápol a muszlim országokkal.

09.17:

Tóth Péter (Jobbik) azt mondja, Botka László júniusban azt állította, nincsenek Szegeden migránsok, majd elárasztották a várost, aztán kijelentette, Röszkén Andy Vajna rendezett tévéfilmet, közben a valóságban agresszív migránsok támadtak magyar rendőrökre. Tóth köszönetet mond a magyar hatóságok helytállásáért. Kritizálja az MSZP úgynevezett pozitív semlegességét, érdeklődik, vajon a negatív semlegesség mit jelenthet... A szocialisták szerinte a semmittevés politikáját folytatják, ez lenne a helyes megfogalmazás. Arról is szól, sajnálatos, hogy elsikkad a férfiak 40 év után történő nyugdíjba vonulásának lehetősége, hisz egyformán kellene kezelni a nőket és a férfiakat. Bár az Alkotmánybíróság úgy döntött, erről nem lehet népszavazást kiírni, az aláírásgyűjtés mutatta, a lakosság egyetért ezzel a jobbikos kezdeményezéssel.

09.14:

Binszki József (DK) emlékeztet, Haág Zalán korábban felszólította, szabálysértése miatt mondjon le a jogi bizottság elnöki posztjáról. Azt mondja, várjuk meg, míg jogerősen megállapítja ezt a tényt a hatóság. Hozzáteszi, a röszkei külterületi vasúton pár métert lépett be Szerbiába néhány társával, majd visszatért, ez háborította fel Haágot. Ugyanakkor nem érti, a KDNP-s frakcióvezető miért nem volt ilyen érzékeny az előző ciklusban Keresztúri Farkas Csaba ügyében, miért tartózkodott akkor a különböző szavazásoknál, mikor arról volt szó, maradjon-e bizottság elnök/képviselő a korábbi jobbikos politikus.

Nagy Sándor a vadasparki játszótérről

09.11:

Ha már Haág Zalán arról érdeklődött, mi mennyibe került a városnak, Nagy Sándor (Együtt) bejelenti, jogerőssé vált annak a szegedi cégnek, a Titan Project’s House Kft.-nek a felszámolása, mely 2013-ban a vadaspark területén 185 millió forint uniós támogatással járó, emlékezetes nagyberuházást nyert, majd bizonyos szakértők szerint egy maximum 40 milliós játszótér-fejlesztést hajtott végre. Ezt rendkívül furcsának nevezi, különösen a cég akkori adatai (alacsony árbevétel, alaptőke stb.) kapcsán. Úgy véli, talán azért nyerhetett el ilyen komoly projektet ez a bizonyos vállalkozás, mert akkori tulajdonosa a korábbi szegedi Fidesz-elnök köréhez tartozott, mely csoport egyébként a trafikügyekben is érintett.

Előbb honvédelem, utána buszoztatás

09.06:

Botka László úgy reagál, európai problémáról van szó. A kormány honvédő háborút folytatott a magyar-szerb határon, amit a tévé élőben közvetített, majd két nappal később ugyanezen menekülteket ugyanezen rendőrök simán átszállították buszokkal az osztrák határra - ez szerinte nem felelősségteljes politika.

kozgyules01_gs

A kormány határt véd, a szegedi baloldal a bevándorlók pártját fogja

09.03:

Napirend előtti felszólásokkal indítunk, Haág Zalán (KDNP) az első. Európa, benne Magyarország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságát éli meg, már negyedmillióan lépték át idén illegálisan az ország határait. A kormány az elmúlt két évben ezer menekült családot fogadott be, tehát kiáll a rászorulókért. A mostani bevándorló tömegek viszont berúgták a kaput, nem érdeklik őket törvényeink, keresztény gyökereink. Orbán Viktor az országot és Európát védi, a válság megoldásra vonatkozó hat pontjából ötöt el is fogadott az Európai Tanács, közben a szegedi baloldal elfogadhatatlan viselkedést mutat. Ujhelyi Istvánnak a magyar politikáról Hitler jut eszébe, Binszki József Gyurcsány Ferenccel törvényt sért, Botka László nem találkozik migránsokkal az utcán, és a vérző rendőrök látványa sem fogja meg, az erőszakos bevándorlók pártját fogja, akik között terroristák is vannak - mondja. Felszólítja a szegedi baloldalt, támogassák a magyar kormány erőfeszítéseit hazánk megvédésére, továbbá kérdezi, mennyibe került a migrációs válság eddig a szegedi önkormányzatnak.

09.00:

Megérkezett a polgármester és a címzetes főjegyző is, kezdődhet a mai munka.

08.45:

Immár a képviselők is egyre nagyobb számban gyülekeznek a díszteremben. Hamarosan indul a mai ülés, helyszíni információink szerint több napirend előtti felszólalás is a migráció kérdését érinti majd - ebben persze nincs semmi meglepő és váratlan.

07.50:

Köszöntünk mindenkit a torony alól, ahol már zajlanak a technikai előkészületek! Rendes ülést tart pénteken 9 órai kezdettel Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. A városatyák egyebek mellett ismét módosíthatják a város 2015-ös költségvetését, dönthetnek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok igazgatói tisztségének betöltésére szóló pályázat kiírásáról, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2016. évi fordulójához való csatlakozásról, illetve a Szociális Munkáért díj adományozásáról, és megválaszthatják az önkormányzati bölcsődék új igazgatóját. Nem hiányozhat majd a torony alól a migráció sem, heves viták várhatóak a balliberális városvezetés és a jobboldali ellenzék politikusai között ebben a témában.

Fókuszban a migráció: meglepetéseket ígértek a szocialisták

A KDNP-frakciót vezető Haág Zalán például interpellációban érdeklődik Botka László MSZP-s polgármesternél, mennyibe került eddig Szeged városának a migrációs helyzet kezelése. „Tételesen hány forintba került a 2015. évben eddig a bevándorlás kapcsán keletkezett többletfeladat ellátása Szeged önkormányzatának, illetve az önkormányzati cégeknek, és ezt a plusz anyagi terhet milyen forrásból sikerült biztosítani?” - érdeklődik. Solymos László szocialista alpolgármester ezzel kapcsolatban az egyik bizottsági ülésen előre jelezte, lesznek meglepetések... Haág Zaán frakciótársa, Póda Jenő a SZEGEDma.hu-nak küldött nyílt levélben vádolta meg Botka polgármestert, hogy a szegediek helyett a migránsok oldalára állt, és ezt pozitív semlegességnek nevezi. Szeged fideszes országgyűlési képviselője, B. Nagy László pedig azt nyilatkozta: „Szégyen, hogy Szeged vezetője ahelyett, hogy komolyan foglalkozna a bevándorlás kérdésével, a létező vagy nem létező baloldali pártfegyelemre tekintettel ekkora hülyeségeket mond”. Ezzel arra utalt, hogy az MSZP-s polgármester a röszkei régi határátkelőnél történt zavargások kapcsán úgy fogalmazott, a kormány egy TV-filmet állított elő, amit Andy Vajna rendezett.

11 önkormányzati cég élére keresnek vezetőt

Rátérve a tervezett napirend szakmai anyagaira, a legfontosabb városházi előterjesztéseket, illetve az ellenzéki módosító indítványokat az utóbbi napok során sajtótájékoztatókon és bizottsági üléseken ismerhettük meg. A jogi bizottság ülésén részletesen tárgyalták azt a javaslatot, mely 2016. január 1-jétől szerint határozatlan időre választják meg 11 önkormányzati cég új vezetőjét (a jelenlegi vezetők mandátuma most december végén jár le), a pályázati felhívást pénteken fogadhatják el. A legkevesebbet a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője fogja keresni, neki havi bruttó 300 forint járna, 450 ezerért keresnek a RITEK Zrt., a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt., valamint a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. élére vezetőt. Havi bruttó 500 ezer jár majd a Szegedi Városkép és Piac Kft., a Szegedi Sport és Fürdők Kft., a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. és a Szeged Pólus Nonprofit Kft. igazgatójának, míg 550 ezret kereshet havonta a kiírás szerint a SZKT, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit és az IKV Zrt. vezetője. A tervek szerint a novemberi közgyűlésen választják meg majd az új cégvezetőket. Szó esett arról is, hogy 9,5 millió forintból a geotermikus kaszkádrendszerhez kapcsolnák a Temesvári körút 36. szám alatti társasházat, amivel 30%-ot tudnának spórolni a lakosság fűtésszámláján. Az avar és növényi hulladék nyílttéri égetését is szabályozni fogják Szegeden, tavasszal és ősszel lesz erre mód a nagykörút és Tisza által határolt belvárosi területet leszámítva, méghozzá március 1-től április 15-éig, illetve október 1-től november 30-ig, mégpedig hétfőtől péntekig 8 és 18, míg szombaton 8 és 14 óra között lesz mód erre.

Egyházügyi Alapot hozna létre, csapadékvíz-elvezetést korszerűsítene a jobboldal

Ami a költségvetés 4. számú módosítását illeti, önálló javaslattal állt elő a Fidesz-L.É.T. és a KDNP frakciója is. A kereszténydemokraták - ahogy Haág Zalán a kulturális bizottsági ülésen ismertette - az Egyházügyi Alap visszaállítását szorgalmazzák immár másodízben 40 millió forintos kerettel, a fideszesek Szentmihályon a Mikes Kelemen utcában és Kiskundorozsma külterületén Subasán a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítására, illetve az ezekkel kapcsolatos beruházásokra csoportosítanának át összesen 45 millió forintot részletezték a városüzemeltetési bizottság előtt. A balliberális többség egyik kezdeményezést sem támogatja. Az LMP-s Szentistványi István javaslatot tett, hogy hosszabbítsák meg a távhőelszámoláshoz kapcsolódó reklamációs időszakot, míg a Jobbik csütörtökön arról beszélt, Botka Lászlónak szakítania kell csőlátású gazdaságpolitikájával, egyúttal a balliberális városvezetés egyik legőszintébb vallomásának nevezték a radikálisok a Szeged gazdaságfejlesztési stratégiájáról szóló előterjesztést, ami elismeri, hogy gyenge lábakon áll a város gazdasága...
A polgármester a kormányt támadta az illegális bevándorlás ügyében, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik pedig a szegedi baloldalt ostorozta - véget ért a közgyűlés. Részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=573931 Posted by Szegedma Hírportál on2015. szeptember 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.