/

Jó hír a 9000 Csongrád megyei kertészetnek – immár közmunkásokat is várnak a mezőgazdaságban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

munkaugyi_nyilt_nap01kf

Mezőgazdasági idénymunkát végeznek a közfoglalkoztatottak – többek között erről tájékoztatták a „Mi fán terem a szabályszerű foglalkoztatás a földeken?” fórumsorozat keretében a gazdákat Szegeden. Csongrád megye 9000 kertészete nagyon várta már az erről szóló döntést, folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek, hiszen a közmunkaprogram elszívta tőlük a munkaerőt.

A mezőgazdasági foglalkoztatók számára indított tájékoztatósorozatot a kormányhivatal és az agrárkamara. „A nyár elején született kormányzati döntés arról, hogy a közfoglalkoztattakat is lehet alkalmazni mezőgazdasági idénymunkára. Amíg a mezőgazdaságban dolgozik az érintett, addig a közfoglalkoztatotti jogviszonya szünetel, és piaci körülmények között dolgozhat” – mondott példát Juhász Tünde kormánymegbízott arra, hogy miről is tájékoztatják a Csongrád megyei gazdákat a mezőgazdaságban történő foglalkoztatás szabályaival kapcsolatban. Igaz, a nyár elején lépett életbe az erről szóló jogszabály, a kormánymegbízott arra nézve nem rendelkezett adatokkal, hogy a mostani idényben vajon alkalmazott-e mezőgazdasági foglalkoztató közfoglalkoztatottat. Juhász Tündétől azt viszont megtudtuk, hogy a munkáltatók október végéig jelenthetik be, hogy 2016-ban mennyi közmunkásra lenne igényük a mezőgazdaságban.

munkaugyi_nyilt_nap04kf

A Nemzeti Agrárkamara üdvözli az új szabályozást – erről már Kispál Ferenc beszélt. „Igazából már hamarabb szükség lett volna erre a döntésre, hiszen 9000 kertészet van Csongrád megyében, közülük sokan végeztetnek idénymunkát. Amikor beindult a közmunkaprogram, akkor elszívta ezt a munkaerőt tőlük, és külső erőket kellett alkalmazniuk” – mondta el a Csongrád Megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki szerint akár a dupláját is megkereshetik a közmunkások a mezőgazdaságban. „Nagyon sok panasz érkezett hozzánk amiatt, hogy ebben az idényben nem tudtak közmunkásokat fogadni a mezőgazdaságban, például a kertészetek jelezték folyamatosan, hogy munkaerőhiánnyal küzdenek, így kénytelenek voltak román munkavállalókat foglalkoztatni, akik a tapasztalataik szerint kiszámíthatatlanok” – mondta el Kispál. Hozzátette, 27 300 tagja van az agárkamarának Csongrád megyében, őket levélben fogják értesíteni erről a foglalkoztatási lehetőségről.

Mint ismeretes, a magyar-szerb határszakasznál a kerítésépítésnél is dolgoztak közmunkások, ahogy beszámoltunk róla, november 31-áig országos mintaprogram indult erre, mely keretében Csongrád megyéből a mechanikai határzár építésénél 215 fő közfoglalkoztatottra számítottak.

A „Mi fán terem?” munkaügyi nyílt napok további állomásai:

– Csongrád, szeptember 17. – Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály előadóterme (Kiss Tisza u. 4.)
– Kistelek, szeptember 18. – Klebelsberg Művelődési Központ (Petőfi u. 7-9.)
– Szentes, október 07. – Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal tanácskozója (Kossuth tér 6.)

Örömmel fogadták a Csongrád megyei kertészetek, hogy mezőgazdasági idénymunkát is végeznek a közfoglalkoztatottak – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=567286

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 8.

Előző sztori

Kettesfogathajtó-vb: látványos megnyitó várható szerdán Fábiánsebestyénben

Következő sztori

Négymillió eurós sürgősségi segítséget ad az EU Magyarországnak (FRISSÜL)