Közélet

Gyalog indultak el menekültek a Keletiből Ausztriába, több százan törtek ki Bicskéről (FRISSÜL)

Gyalog indultak el menekültek a Keletiből Ausztriába, több százan törtek ki Bicskéről (FRISSÜL)

2015. szeptember 4., péntek
Gyalog indultak el menekültek a Keletiből Ausztriába, több százan törtek ki Bicskéről (FRISSÜL)
Új egyenruha lesz MÁV-nál

Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába, a Keleti pályaudvarra beengedett migránsok egy része így gyalog indult el Ausztria irányába. Egy másik csoport Bicskéig jutott vonattal, ott azonban a rendőrség megállította a szerelvényt, hogy a menekülteket a közeli befogadóállomásra szállítsa.

A MÁV közleménye szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, "további intézkedésig". A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják.

Váczi Viktor

, a MÁV Zrt. helyettes szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a jelenlegi helyzetben Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról. Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. A döntés miatt ezek a járatok külföldi szakaszukon is késhetnek - tette hozzá.

Megnyitották a Keleti pályaudvart a migránsok előtt

0.12: Lezárták a Kerepesi utat a rendőrök

A rendőrök sorfalat állva lezárták a fővárosi Kerepesi utat pénteken késő este, hogy fenntartsák a közbiztonságot a Keleti pályaudvarnál, ahol jelenleg is több migráns tartózkodik. Az M1-es aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója azt mondta: a környéken nagy a rendőri készültség. Ugyanakkor a migránsok közül többen aggódnak a feléjük tartó huligánoktól. Többen arra kezdték el buzdítani őket, hogy induljanak el a Rákóczi út irányába, de egyelőre maradtak. Az M1 tudósítása szerint a férfiak egymásba kapaszkodva állnak jelenleg a Baross téren. A nőket és gyermekeket leküldték az aluljáróba, ők paplanokon fekszenek. A tudósító azt is elmondta: az ott lévő migránsok között többen pakisztániak, afgánok, többen nem is értik, hogy buszokkal vihetik őket az osztrák határra. A Groupama Aréna mellett, a Könyves Kálmán körúton a randalírozók közlekedési táblákat, szemeteseket, betondarabokat dobálták a rendőröket. A rendőrök több alkalommal bevetettek ellenük vízágyút, könnygázt is. A könnygáz egy részét a szél a stadionból kijövő békés szurkolók felé fújta. A zavargások során többen megsérültek, őket mentők vitték el a helyszínről. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI megkeresésére annyit közölt: valóban sok sérültet vittek kórházba, de pontos adatokat csak későbbre ígértek. A döntetlennel végződött magyar-román labdarúgó Európa-bajnoki selejtező után is folytatódtak a rendőrök és a huligánok közti összecsapások. A rendőrök késő este lovasrohammal kezdték el kiszorítani a zavargókat a Groupama Aréna környékéről.

Péntek:

23.45: Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a menekültek fogadására

Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a Magyarországról Ausztria irányába úton levő menekültek százainak fogadására, s elsősorban az emberek orvosi és a humanitárius ellátására koncentrálnak - közölte az osztrák belügyminisztérium péntek késő este. A közlemény szerint mindegyikük benyújthat menekültkérelmet Ausztriában és erről a tárca tájékoztatni is fogja a migránsokat. Hangsúlyozták: minden kérelmet egyedi és objektív eljárási keretek között bírálnak majd el. Ausztria megvizsgálja a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit a Dublin III. rendelet értelmében, adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt - áll a közleményben. Amennyiben a menekült nem akar benyújtani kérelmet Ausztriában, úgy kényszerítő intézkedéseket csak az arányosság elve alapján alkalmaznak majd. Az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet. A rendőrség együttműködik a segélyszervezetekkel is. A jelenlegi helyzet megoldása csak az európai szolidaritás szellemében valósulhat meg - áll a közleményben. Az APA osztrák hírügynökség kérdésére, miszerint küldenek-e buszokat a határhoz, a minisztérium egyelőre nem közölte, hogy miképpen fogják a menekülteket átvezetni a határon.

23.20: Többen lefeküdtek aludni a zsámbéki lehajtónál

Pénteken késő este lefeküdt aludni a zsámbéki lehajtónál az M1-es autópályán útnak indult illegális migránsok egy csoportja. Az MTI helyszínről származó információ szerint több mint ezren lehetnek. Az autópálya 27-es kilométerénél megálltak a migránsok, majd többen sátrakat állítottak, hogy aludjanak. Az M1 aktuális csatorna a helyszínről jelentkezve azt mondta: jelenleg nyugalom van. Többen plédeket, élelmiszert osztogatnak a migránsoknak - mondta a tudósító.

22.40: Megállt az M1-esen gyalogló csoport eleje

Megállt az illegális migránsok M1-esen gyalogló csoportjának eleje a zsámbéki lehajtónál péntek este. Az MTI helyszíni tudósítója szerint az utolsó migránsok nagyjából három kilométerre vannak a 27. kilométertől, ahol az első érkezők leheveredtek a földre. A bevándorlók a kormány által megígért buszokat várják. A gyaloglóknak sokan hoztak adományokat. Az autópályán a Győr felé vezető oldalon a 22. kilométerig nagy a torlódás, onnan fél pályán haladnak az autók.

21.25: Lázár: felajánlják a bevándorlóknak, hogy Hegyeshalomhoz szállítják őket buszokkal

A központi operatív törzs úgy döntött, hogy az éjszaka folyamán buszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket -

jelentette be

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Parlamentben, miután a bevándorlási helyzet miatt ülésezett a központi operatív törzs.

20.35: Tatabányára értek a bicskei vasútállomásról kitörő migránsok

Tatabányára ért az a mintegy 200-300 illegális bevándorló, aki péntek délután tört ki a bicskei vasútállomás területéről és a közeli bozótos felé futott, majd Győr felé indult - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A migránsokat néhány rendőr kíséri, a bevándorlók a vasútállomás felé tartanak.

Illegális bevándorlók - Tatabányára értek a bicskei vasút

20.30: Kiürült a bicskei pályaudvaron veszteglő vonat

Az esti órákra kiürült a bicskei vasútállomáson több mint egy napja veszteglő, menekültekkel teli vonat - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója pénteken. Beszámolója szerint pár óra alatt összesen körülbelül 430-an szálltak le és mentek önként busszal a bicskei vasútállomásról a város menekülttáborába. Délután fél hat körül 51 ember, köztük sok nő és kisgyerek - szállt fel az őket a táborba szállító buszra. A csoportnak rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök álltak sorfalat. Egy órával korábban egy másik, körülbelül harminctagú csoport indult a táborba a pályaudvarról. Később többen követték példájukat.

20.02: Rendkívüli ülést tart az operatív törzs

A bevándorlási helyzet miatt péntek este 8 órakor rendkívüli ülést tart a Parlamentben az operatív törzs - tájékoztatta a miniszterelnökségi sajtóiroda az MTI-t. Az ülést követően rendkívüli sajtótájékoztatót tart

Lázár János

, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

19.55: Az osztrák belügy figyelmeztette a segíteni vágyó civileket

Az osztrák belügyminisztérium a pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a menekültek Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben - adta hírül az

origo.hu

. Az osztrák minisztérium közleményében azt írta, hogy a rendőrség eltanácsolt mindenkit az akcióban való részvételtől, mivel az büntethető. A "Budapest–Bécs-konvoj - vonatpótló a menekülteknek" elnevezésű akciót a Facebookon hirdették meg osztrák civilek. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a migránsokat magánautókkal és buszokkal Budapestről Ausztriába, majd Németországba szállítsák.

19.49: A román kormánypárt elnöke felkereste a Keleti pályaudvart

Aggodalommal nyilatkozott az illegális bevándorlók befogadásáról és az uniós kvótákról

Liviu Dragnea

, a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke pénteken, miután felkereste a budapesti Keleti pályaudvart. A PSD vezetője a magyar-román labdarúgó Eb-selejtező mérkőzésre érkezett Budapestre, ahol személyesen akart tájékozódni a migránsok helyzetéről. A román Hotnews.ro hírportál beszámolója szerint a politikus kijelentette: "Látni akartam a bevándorlókat, mert a román állam nagyon derűsen ajánlkozik, hogy mi is befogadjuk őket, holott azt sem tudjuk, fel vagyunk-e erre készülve vagy sem". Dragnea úgy vélekedett, hogy vannak a bevándorlók között szánalomra méltó, elesett emberek, ugyanakkor furcsának tartotta, hogy a többség fiatal férfiakból áll, akik nagyon jól szervezetteknek tűnnek, elrejtik arcukat, amikor filmezik őket. Minden csoportnak megvan a vezetője, és egyetlen céljuk van, hogy eljussanak Németországba - mondta a Keleti pályaudvarnál szerzett tapasztalatait alapján a román szociáldemokrata politikus. Közölte: hétfőre behívja

Bogdan Aurescu

külügyminisztert a koalíció értekezletére, hogy tájékoztatást kérjen az Európai Bizottság legújabb kvótajavaslatairól. A román hatóságoknak meg kell vizsgálniuk, képesek-e annyi menekültet befogadni, amennyit Brüsszel elvár Romániától - mondta Budapesten a román kormánypárt ideiglenes elnöke.

19.00: Kétszáznál többen mentek önként a pályaudvarról a bicskei menekülttáborba

Már kétszáznál is többen mentek péntek délután önként a bicskei vasútállomásról a város menekülttáborába - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Délután fél hat körül 51 ember, köztük sok nő és kisgyerek - szállt fel az őket a táborba szállító buszra. A csoportnak rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök álltak sorfalat.

Illegális bevándorlás - Bicske

Egy órával korábban egy másik, körülbelül harminctagú csoport indult a táborba a pályaudvarról. Később több csoportban legalább 130-an tettek ugyanígy.

18.50: Ahol a bevándorlók menete halad az autópályán, nincs autóforgalom

Ahol a Keleti pályaudvarról elindult illegális bevándorlók menete halad az M1-es autópályán, ott nincs közúti forgalom, a rendőrség a fővároshoz hasonlóan szakaszosan lezárja a sztrádát - mondta az MTI kérdésére

Balázs László

, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség péntek kora esti budapesti sajtótájékoztatóján.

Illegális bevándorlás - Több száz migráns elindult a Kele

A rendőr ezredes hozzátette: a rendőrség követi korábbi elhatározását, hogy békésen kezelje a helyzetet, folyamatosan kapcsolatot tart a megközelítőleg 800, együtt haladó migránssal. Arra az újságírói kérdésre, hogy hasonló esetben, ha egy magyar állampolgár kisétálna az autópályára, megbüntetnék, Balázs László azt mondta: a bevándorlókat megfelelő számú rendőr kíséri annak érdekében, hogy senkinek ne essen baja.

Csiszér-Kovács Viktória

, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ehhez hozzátette: rendkívüli helyzetről van szó, amelynek kezelése rendkívüli megoldásokat igényel. A menetről azt mondta: a rendőrség folyamatosan próbálta letessékelni az autópályáról a bevándorlókat, de ezt ők folyamatosan megtagadták. A Keleti pályaudvarnál történt esetről Balázs László annyit közölt: az állomás mellett elhaladó 7-es buszból valaki kidobott egy ásványvizes palackot, amely eltalált egy bevándorlót. Ő könnyebben sérült. Az ügyben a buszról előállítottak nyolc embert garázdaság miatt, akik közül dobhatta valaki a palackot. Azt azonban cáfolta, hogy tömegverekedés történt volna.

Kiss Attila

, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy azonosították azt a 64, még keresett embert, akik a bicskei befogadóállomásról futottak el: közülük 63 afgán és egy pakisztáni állampolgár. A csoportban több család is van. Beszámolt arról is, hogy a Bicskén veszteglő vonatról 67 migráns befogadása történt meg, de folyamatosan szállnak le a vonatról és folyamatosan zajlanak a befogadások is. A rendőrség közlése szerint még megközelítőleg 200-an vannak a szerelvényen. Ugyanígy megtörtént a Nagyszentjánoson megállított szerelvényről leszállt migránsok közül annak a 37-nek a regisztrációja Vámosszabadiban, akik hajnali kettőkor döntöttek úgy, hogy együttműködnek a hatóságokkal. Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője a sajtótájékoztató elején rögzítette: a rendőri vezetők az irányításuk alá tartozó szerveket és szervezeteket a hatályos jogi normáknak mindenben megfelelően irányítják. A rendőri szervek közötti együttműködésben fennakadás nincs és nem is lesz - mondta. Leszögezte: a rendőri állomány feladatait jogszerűen, szakszerűen és arányosan, a megfelelő védőfelszerelésekben látja el, részükre egyértelmű és világos utasítások kerültek és kerülnek kiadásra. Úgy fogalmazott: a rendőri vezetők, irányító parancsnokok alapvető kötelessége a személy állományról való gondoskodás, amely teljesült és teljesül. A rendőrség teljes személyi állománya a feladatait fegyelmezetten, elkötelezetten teljesítette, hajtotta végre - tette hozzá.

18.00: Az M1-es és az M7-es autópálya szétválásánál gyalogos tempóban halad a forgalom

Lassú haladásra kell számítaniuk az autósoknak az M1-es és az M7-as autópálya kivezető szakaszán a pályák szétválásánál, ott tart ugyanis a péntek délután a budapesti Keleti pályaudvartól elindult migránsok menetének eleje - mondta

Lipták Gábor

, az Útinform információs főmunkatársa az MTI-nek. Lipták Gábor szerint az M1-M7 kivezető oldalán, a 7-14 kilométer közötti szakaszon, ahol rendőrök terelik a vonulókat, gyalogos tempóban halad a forgalom. Emiatt az 1-es főúton is lelassult a közlekedés Budaörsnél - tette hozzá.

Illegális bevándorlás - Több száz migráns elindult a Kelet

Az M3-as kivezető szakaszán, ahol a 34-es kilométernél korábban baleset volt, nincs már forgalomkorlátozás, de lassabb tempóban lehet közlekedni a 34-26 kilométer közötti szakaszon. Pilisvörösvárnál olyan építési munka zajlik, ami miatt mindkét irányban több perces várakozásra kell számítaniuk az utazóknak.

17.30: Meghalt egy férfi a bicskei vasútállomásnál

Meghalt egy ötven év körüli férfi Bicskén, akit a mentősök nem tudtak újraéleszteni - mondta el az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-nek. A hírügynökség információi szerint a férfi a vasútállomásnál lévő migránsokhoz tartozott.

Győrfi Pál

közölte, a helyben lévő mentőegység érkezett egy összeesett férfihez, akit a vasúti sínek közelében láttak el. A férfit ötven percig próbálták újraéleszteni, sikertelenül. Hozzátette: a elhunyt személyazonosságát a rendőrség fogja tisztázni, a halál pontos okát pedig szakértői vizsgálat állapítja meg. A rendőrség honlapján publikált közlemény szerint a péntek délutáni kitörés során az állomásról kifutó 350 migráns között volt az az ismeretlen személyazonosságú férfi, aki a szerelvénytől mintegy 800 méterre összeesett. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora esti sajtótájékoztatóján azt mondta: azonosították az elhunyt férfit, egy 51 éves pakisztáni állampolgárt. Hangsúlyozta: a rendőrség a vasúti szerelvényen tartózkodóknak számos alkalommal felajánlott élelmiszert, vizet, egészségügyi ellátást, de ezeket minden alkalommal elutasították.

17.15: Már mintegy ezren sétálnak Ausztria felé

A csoport a fővárosból az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszán halad, a járművek a belső sávban közlekedhetnek. Az úton lévő csoporthoz időközben többen csatlakoztak, létszámuk körülbelül 1000 fő. Köztük sok az újságíró és a civil is. A közlekedési rend fenntartása érdekében a rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárást hajt végre. Útközben többen is vizet és gyümölcsöt adtak a menetelőknek, akik elfogadták a segítséget.

Illegális bevándorlás - Több száz migráns elindult a Kelet

A migránsok nem sokkal péntek 13 óra előtt indultak el a Keleti pályaudvartól, onnan a Rákóczi úton haladtak, hol a járdán, hol az úttesten. A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A vonulók előbb a Hegyalja úton, majd kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyánál megálltak, hogy bevárják a lemaradókat. Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Megjegyezte, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket. A rendőrség nem sokkal később azt közölte: a mintegy 500 fős csoport 13 óra körül vált ki a Keleti pályaudvarnál tartózkodó bevándorlók közül, haladási irányukat nem jelölték meg. Felvették a kapcsolatot a menet elején haladókkal, akik először azt közölték, hogy úticéljuk a budapesti német nagykövetség. Rövid idő elteltével a csoport élén haladók közölték a biztosításra kijelölt rendbiztossal, hogy céljuk gyalogosan eljutni Ausztriába.

16.50: Verekedés a Keleti pályaudvarnál

Verekedés tört ki a feltehetően radikális magyar futballszurkolók és illegális bevándorlók között a Keleti pályaudvarnál péntek délután. A rendőrök közbeavatkoztak és a két csoportot szétválasztották. Az MTI tudósítója petárdarobbanásokat is hallott.

Illegális bevándorlás - Verekedés a Keleti pályaudvarnál

15.45: Több százan kitörtek a bicskei vasútállomásról

Mintegy két-háromszáz illegális bevándorló kitört a bicskei vasútállomás területéről, és a közeli bozótos felé futott - látta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója péntek délután. A rendőrök nem tudták feltartóztatni a tömeget. A migránsok a vasúti sínek mentén haladnak tovább, Győr irányába. Mintegy 50-en a másik irányba is kitörtek, Budapest felé.

15.30: Elérték a városhatárt

A menet - amelynek az elején feltűnt egy EU-s zászló is - elérte az M1-M7-es kivezetőjénél lévő benzinkutat, majd nem sokkal később a főváros határát is. A benzinkútnál többen is vizet és gyümölcsöt adtak a menetelőknek, akik elfogadták a segítséget.

keleti_menekultek1

14.30: A Petőfi laktanyánál várakoznak

A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A tömeg egyszer már megállt, hogy bevárja a lemaradt időseket. Kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyához értek, ahol a menet megállt, hogy ismét bevárja a lemaradókat.

14.00: Több bevándorló elszökött a bicskei befogadóállomásról

Nem sokkal péntek délután egy óra előtt 64 illegális bevándorló átugrott a bicskei befogadóállomás kerítésén és elszaladt - jelentette be Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgató-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján. A menekülteket Budapesten, a Budafoki úton regisztrálták, majd busszal szállították őket a bicskei befogadóállomásra. A bevándorlók látszólag együttműködtek, de amikor leszálltak a járműről, elfutottak. Kiss Attila ennek kapcsán figyelmeztetett: amennyiben valaki többször kivonja magát a menekültügyi eljárás alól, a törvény lehetőséget biztosít menekültügyi őrizetbe vételre is. A BÁH főigazgató-helyettese elmondta: péntekig 150 611 menedékkérelmet regisztráltak, a regisztrációk folyamatosan zajlanak. Beszámolt arról is, hogy a Bicskén félreállított vonaton levő migránsoknak - miután ők továbbra sem működnek együtt a hatóságokkal - felajánlották, hogy válasszanak maguk közül szószólót, akinek megmutatják a bicskei befogadóállomást. Erre azonban nem mutattak hajlandóságot. Kiss Attila szerint ebből az a következtetés vonható le, hogy a valódi céljuk nem az, hogy védelmet kérjenek Magyarországtól, nem kívánnak menedékjoggal élni.

keleti_menekultek2

Kiss Attila arra is kitért: a sajtóban felmerült, hogy az ausztriai A4-es autópályán talált teherautóval összefüggésben, amelyben 71 holttestet találtak, meggyanúsított személyek közül az egyik magyar állampolgárságot kért. Kijelentette: a gyanúsítottak egyike sem fordult honosítási kérelemmel a hatósághoz. Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője elmondta: éjfélig 162 ezer tiltott határátlépővel szemben intézkedett a rendőrség az idén, péntek délig további 1586 illegális bevándorlót fogtak el, valamint az idei eddigi 900 embercsempész mellett további 8 gyanúsítottat. A Bicskén félreállított vonaton ülőkkel összefüggésben azt hangsúlyozta: a rendőrség továbbra is az ott tartózkodó bevándorlók együttműködésére vár.

13.44: Német kormányszóvivő: Magyarországnak be kell tartania a menekültügyi előírásokat

Magyarországnak be kell tartania a menekültügyi előírásokat, és ezen nem változtat, hogy Németország jelenleg nem küld vissza Magyarországra szíriai menedékkérőket - mondta a német kormányszóvivő pénteken Berlinben. Steffen Seibert tájékoztatóján elmondta, hogy Peter Altmaier kancelláriaminiszter pénteken telefonon ismertette a német álláspontot a berlini magyar nagykövettel. A szóvivő kiemelte, hogy a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatos német gyakorlat nem változtat más államok kötelességein, így Magyarországnak is regisztrálnia kell, és "emberhez méltó" módon el kell látnia a területére lépő menedékkérőket, és az uniós szabályoknak megfelelően le kell folytatnia a menedékjogi eljárást. Martin Schäfer, a Külügyminisztérium szóvivője hozzátette: a viták és a sajtóban megjelenő tudósítások mellett azt is tudomásul kell venni, hogy a lakossághoz viszonyítva Magyarországra érkezik a legtöbb menedékkérő.

13.42: Elfoglalták az Erzsébet-híd egy részét a migránsok

Az Erzsébet hídon Budára átérő járműveket már nem engedik rá, elterelik a forgalmat - írja az origo.hu.

keleti_menekultek3

13.40: A rendőrség megteszi a szükséges lépéseket

A menet eleje elérte az Erzsébet hidat, a rendőrök továbbra is a buszsávra és a járdára tereli a menetet, illetve a menet elején is rendőrök vannak - közölte az MTI.

Csiszér-Kovács Viktória

, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség péntek kora délutáni sajtótájékoztatóján mindössze annyit közölt: a rendőrség észlelte a történteket és megteszi a szükséges lépéseket. Erről azonban bővebben nem beszélt.

13.18: Bicskén több kitörés is zajlik

A bicskei vasútállomáson néhány menekült megpróbált megszökni a rendőrök elől a tegnap óta ott veszteglő vonat mellől. Futva kitörtek a rendőrök gyűrűjéből, de véletlenül annak a busznak az irányába szaladtak, amely arra várakozik, hogy a vonaton lévő, leszállni egyelőre nem hajlandó menekülteket táborba szállítsa. "Volt egy kis kergetőzés, de aztán a rendőrök elkapták a menekülőket, és leültették a vasútállomás mellett a fűbe" - mondta az Origo helyszínen lévő tudósítója.

13.11: Több száz migráns elindult a Keleti pályaudvarról

Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A menekültek a Rákóczi úton haladnak, hol a járdán, hol az úttesten, szemben a forgalommal a Blaha Lujza tér irányába. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba.

Illegális bevándorlás - Több száz migráns elindult a Kelet

Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelébe, az Osvát utca magasságában, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik migránst. A rendőrök megpróbálják egy sávra szűkíteni a menetet, ami hol sikerül, hol nem.

12.55: Elindultak a Keletiből az Erzsébet híd elé

Csomagokkal, gyerekekkel, kerekes székben, mankóval - elindult a menekültek egy csoportja a Keleti pályaudvarról. Több százan lehetnek. Békésen vonulnak, eltökélték, hogy gyalog mennek Ausztriába, azt remélik, hogy az osztrákok majd segítenek nekik - írja az

origo.hu

.

12.40: Továbbra is patthelyzet van a bicskei vasútállomáson

A magyar hatóságokkal együttműködni nem hajlandó migránsok tovább demonstrálnak a bicskei vasútállomáson. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a szerelvényt a migránsok továbbra sem hagyják el, időnként húszan, harmincan a vasúti kocsik előtt felsorakoznak és kórusban kiabálják: Freedom, freedom! (Szabadság, szabadság!) A hangulat egyébként nyugodt, a helyszínen 15-20 különböző, főként külföldi tévétársaság stábja követi a fejleményeket. Hozzávetőleg 20-30 rendőr teljesít szolgálatot, de nincs szükség a beavatkozásukra. A helyszínen van a vöröskereszt néhány aktivistája, akik vizet, élelmet osztanának a migránsoknak, ők azonban a segítségre nem tartanak igényt. A demonstrálók We want go Germany! (Németországba akarunk menni!) feliratú kartonpapírt is lobogtatnak. A vasúti forgalom zavartalan, az érkező-induló járatok a hangosbemondó szerint néhány percet késnek.

12.04: Beszédek angolul, arabul, magyarul

Egy menekült a hangosbemondóban arról győzködi hallgatóságát, hogy nem szabad elmozdulni, együtt kell maradni, és éhség- vagy ülősztrájkkal kikényszerteni a továbbutazást. Egy nő magyarul arról beszélt, hogy nem viselkedhetnek így a magyarok a bevándorlókkal. Megtapsolták. Egy másik férfi angolul már arról beszélt, hogy két órán belül el kell indulni Németország felé - írja az Origo.

11.50: Útnak indulnának a menekültek a Keletiből

Az

origo.hu szerint

gyalog indulna Ausztriába a Keleti pályaudvarról egy csoport menekült, nagyjából 60-an lehetnek, főleg férfiak. Igyekeznek meggyőzni a többi bevándorlót, hogy tartsanak velük. Nyugodt ugyan a tömeg a pályaudvarnál, de fogolynak érzik magukat az emberek – ezt transzparensekre írják.

Illegális bevándorlás - Keleti pályaudvar

Egy csoport megfogadná

Lázár János tanácsát

, és a budapesti német követség elé vonulna. Mások továbbra is Ausztriába készülnek, egy szír férfi azt mondta az Origo tudósítójának, hogy se terve, se térképe, de majd valahogy lesz, csak innen el.

11.15: Európai Zöldek: ami Budapesten történik, a magyar kormány és EU szégyene

A Budapesten kialakult menekülthelyzet a magyar kormány szégyene, de az Európai Unióé is egyben - jelentette ki az Európai Parlament Zöldek frakciójának társelnöke pénteken Budapesten, a Keleti pályaudvar főbejárata előtt tartott sajtótájékoztatóján.

HARMS, Rebecca; Jávor Benedek

A német

Rebecca Harms

szerint ebben a helyzetben véget kell vetni annak, hogy

Orbán Viktor

belpolitikai, illetve az Európai Unióban folytatott játszma részeként használja fel a menekülteket. Most a legfontosabb feladat, hogy a Magyarországra érkező fáradt, sokszor beteg emberek megfelelő ellátást kapjanak, illetve a felelősen gondolkodóknak egyet kell érteniük abban, hogy ezeknek az embereknek minél előbb el kell hagyniuk Magyarországot - tette hozzá a politikus. Mint elmondta: sok nyomorúságos menekülthelyzetet tapasztalt már Európában, de arra amit Budapesten, vagyis egy európai főváros közepén látott, arra nem talál szavakat. Mindennek alapján az a véleménye, hogy Orbán Viktor új fejezetet nyitott az európai értékek elleni harcában - fogalmazott. Ebben a helyzetben, az európai parlamenti Zöldek frakciójának politikusaként meggyőződése, hogy gyökeresen újra kell gondolni az EU menekültstratégiáját - hangsúlyozta a politikus. A továbbiakban hiányolta a nemzetközi segélyszervezetek és az ENSZ segítségét is, miközben úgy vélekedett, hogy a menekülteket segítő magyar önkéntesek, civil szervezetek csodálatos munkát végeznek és megmutatják Európának Magyarország másik arcát. Végül hangsúlyozta: támogatja annak a kezdeményezésnek a megvalósítását, amelynek keretében az Európa-szerte szerveződő civilek konvojban szállítanák Bécsbe a Magyarországon rekedt menekülteket.

Terry Reintke

, a frakció képviselője úgy vélekedett, hogy a Keleti pályaudvarnál történtek a dublini rendszer, vagyis az európai menekültügyi rendszer csődjét szimbolizálják. Felszóltotta Orbán Viktor kormányfőt, személyesen győződjön meg arról, hogy hova vezetett a politikája. Annál is inkább, mert szerinte ha Orbán Viktor kereszténynek gondolja magát, akkor segítenie kell.

Jávor Benedek

(PM), a frakció magyar képviselője azt mondta, hogy a kormány a helyzet kezelése helyett humanitárius válságot idézett elő és a megoldás keresése helyett folyamatosan hergelte a társadalmat és szabotálta az európai erőfeszítéseket. Végül felhívta a figyelmet arra: fennáll a veszélye annak, hogy a pénteki magyar-román válogatott mérkőzést követően a futbalultrák a menekültekre támadnak. Ha ezt nem tudják megakadályozni a magyar hatóságok, az a magyar kormány súlyos felelőssége - mondta Jávor Benedek.

10.30: A Keleti pályaudvarnál viszonylagos nyugalom van

A budapesti Keleti pályaudvaron viszonylagos nyugalom van, a migránsok az eső elől a pályaudvar csarnokába, illetve az aluljáróba húzódtak, amely így zsúfolásig megtelt - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója péntek délelőtt. Mintegy húsz ember ül a főbejárat előtt, ők angol nyelvű táblákat tartanak maguk előtt, amelyeken "az iszlám=kereszténység", "szabadságot!", "hol vannak az emberi jogok?", "én ember vagyok, nem állat", "szolidaritást!", "csak a szabadságért jöttem", "nyissátok ki a határokat", "köszönjük magyar emberek, köszönjük magyar rendőrök, köszönjük magyar média" feliratokat lehet olvasni. Az MTI azt látta a helyszínen, hogy megjelentek osztrák és német rendszámú személyautók, amelyekből élelmiszercsomagokat és ruhát osztottak a menekülteknek, akik "fürtökben állják körül" az autókat. Ezen kívül

Jávor Benedek

(PM) európai parlamenti képviselő három párttársával együtt ötszáz adag élelmiszercsomagot osztott ki a menekültek között.

9.45: ORFK: a bicskei vasútállomáson változatlan a helyzet

A bicskei vasútállomáson veszteglő vonaton levő bevándorlók ügyében a helyzet változatlan, továbbra is passzív ellenállást tanúsítanak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője pénteken Budapesten.

Illegális bevándorlás - Bicskén tüntetnek a vonaton éjszak

Balázs László

a rendőrség sajtótájékoztatóján elmondta: a Nagyszentjánoson megállított másik szerelvényen utazó 120 bevándorló közül 83-an már csütörtökön alávetették magukat a rendőri igazoltatásnak, ott 37 ember tanúsított eleinte passzív ellenállást, de péntek hajnali 2 órakor önként ők is az együttműködést választották. Valamennyien a bevándorlási hivatal Vámosszabadiban lévő befogadóállomására kerülnek, regisztrációjuk még tart. A rendőr ezredes arról is tájékoztatást adott, hogy az elmúlt 24 órában több mint háromezer illegális határátlépőt, továbbá tizenegy embercsempészt fogtak el. Idén eddig 900 embercsempészt fogtak el, összehasonlító adatként az ezredes közölte: tavaly egész évben ez a szám 593 volt. Az idén a tiltott határátlépések száma 162 980 volt eddig, ebből 162 075 a szerb-magyar határszakaszon történt. Az MTI érdeklődésére a Belügyminisztérium pénteken azt közölte: 150 611 az előterjesztett menedékjogi kérelmek száma, közülük 50 413-an vallják magukat szír állampolgárnak. Balázs László a bicskei vasútállomáson veszteglő vonaton tartózkodó mintegy ötszáz bevándorlóval összefüggésben azt mondta: bíznak abban, hogy miként Nagyszentjánoson, ott is rövidesen együttműködőek lesznek a migránsok a hatóságokkal. Hangsúlyozta: a rendőrség együttműködésre törekszik, nem használnak kényszerítő eszközt a migránsokkal szemben. A sajtótájékoztatón élőképet mutattak a bicskei vasútállomásról, amelyen az volt látható, hogy a rendőrök ismételten élelmiszert próbáltak adni a bevándorlóknak, de ők azt nem fogadták el. Emellett az is látható volt, hogy a helyszínen nyugodtak a körülmények. Újságírói kérdésre, miszerint az interneten terjed egy, a The New York Times által közölt videó, amelyen a feliratok tanúsága szerint az látható, hogy az éj leple alatt a szerb-magyar határnál gyerekeket fújnak le könnygáz-sprayvel, Balázs László azt mondta: vizsgálják az esetet. Az MTI kérdésére, miszerint azt vizsgálják-e, hogy történt-e ilyen eset, vagy magát a konkrét könnygáz-használatot, azt mondta: folyamatban van ennek az ügynek a vizsgálata, ha ilyen eset történt, azt a könnygázt használó járőrnek jelentenie kellett a felettesének.

9.16: Éjszaka felszálltak a buszra a migránsok Nagyszentjánosban, Győrbe vitték őket

Éjszaka felszállt a buszra az a 39, zömében szír migráns, akiket csütörtök délután szállítottak le a Keleti pályaudvarról Győrbe tartó vonatról a nagyszentjánosi vasútállomáson - tájékoztatta Friderics Cecília (független), Nagyszentjános polgármestere pénteken az MTI-t. A többségében fiatal férfiakból álló csoportot a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) győri irodájába vitték, ahol meleg ételt és italt kaptak, majd a vámosszabadi befogadóállomásra kerültek. Csütörtökön a migránsok rendőrök gyűrűjében több mint tíz órán át egy tolmács segítségével hajtogatták, hogy nem hajlandóak felszállni a buszra. Többen a Münchenig érvényes vonatjegyüket mutogatták a rendőröknek, és nem értették, hogy miért nem engedik tovább őket. Többször mondták azt is, hogy busz helyett inkább gyalog indulnának el a mintegy 20 kilométerre lévő megyeszékhelyre. A migránsok sem a rendőröktől, sem az önkéntesektől nem fogadták el a vizet és az ételt. Arról a vonatról mintegy száz migránst szállított le a rendőrség csütörtök délután, többségüket azonnal elvitték Győrbe.

8.40: Bicskén hangosan tüntetnek a vonaton éjszakázó migránsok

A bicskei állomáson hangosan tüntettek péntek reggel azok a migránsok, akik csütörtökön Sopronba tartottak vonattal, a szerelvény azonban a Fejér megyei településen megállt, hogy a hatóság regisztrálhassa őket az ottani befogadóállomáson - hangzott el az M1 aktuális csatorna hírfolyamában. A tudósítás szerint az éjszaka nyugodtan telt a bicskei pályaudvaron, a bevándorlók a vonaton töltötték az éjszakát, reggel azonban hangosan tüntetni kezdtek, transzparenseket tartottak a magasba, amelyekre angolul azt írták: Németországba akarnak menni, illetve nem akarnak a táborba menni. Sok rendőr van a helyszínen. Csütörtök reggel, miután a rendőrök beengedték a migránsokat a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába, a bevándorlók zsúfolásig megtöltöttek egy szerelvényt. A vonat hosszas várakozás után indult el Sopron felé, de Bicskén megállt. A rendőrség leszállította a bevándorlókat a vonatról, hogy a befogadóállomásra kísérje őket, de miután nem voltak hajlandóak elindulni a központba, később visszaengedték az embereket a szerelvényekre. A rendőrség este azt közölte, hogy a szerelvényen maradt mintegy ötszáz ember a rendőri intézkedéssel szemben továbbra is passzív ellenállást tanúsít, és nem hajlandó együttműködni.

Csütörtök:

21.30: ORFK: a Bicskén veszteglő vonaton ülők nem hajlandóak együttműködni a rendőrséggel

A Bicskén veszteglő, a budapesti Keleti pályaudvarról indult szerelvényen maradt mintegy ötszáz ember a rendőri intézkedéssel szemben továbbra is passzív ellenállást tanúsít, és nem hajlandó együttműködni a rendőrséggel, a menekültügyi hatósággal - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság késő este a rendőrség honlapján. A közlemény szerint a jogszerű magyarországi tartózkodás ellenőrzése érdekében a Készenléti Rendőrség és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a bicskei vasútállomáson, pár perccel dél előtt, "kisoroltattak" egy vasúti szerelvényt. Annak hat kocsijában - a vonatkísérő rendőrök jelzése szerint - illegális bevándorlók tartózkodtak. Ez - a rendőrség szerint - lehetőséget teremtett az utasok jogszerű magyarországi tartózkodásának ellenőrzésére. A rendőrség öt idegen nyelven tájékoztató anyagot adott át a vonaton tartózkodóknak, hivatalos tolmácsok segítségével a pályaudvar hangosbeszélőjén keresztül három idegen nyelven tájékoztatást adott a rendőri intézkedés céljáról. Az illegális bevándorlók közül tizenhatan önként leszálltak a szerelvényről, őket a rendőrség a bicskei nyitott menekültügyi befogadóállomásra szállította. A szerelvényen mintegy ötszázan maradtak. A rendőrség palackos vizet és élelmiszert biztosított a vonaton tartózkodóknak, amit nem fogadtak el, illetve azoktól, akik elfogadták, az ORFK közleménye szerint egy hangadó csoport azt elvette, és kiöntötte vagy kidobta az ablakokon. Ugyanez történt a vonaton tartózkodó gyermekek számára a helyszínre szállított üdítőkkel, frissítőkkel, élelmiszerrel és gyümölccsel is - írták. A közlemény kitért arra is, hogy a rendőrség egy alkalommal kényszerült biztonsági intézkedésre. Egy, a szerelvényről nem sokkal délután egy óra előtt leszálló férfi a sínekre vetette magát, ahonnan felesége és gyermeke kérésére, a rendőrség felszólítása ellenére sem volt hajlandó távozni. A rendőrök a férfit előállították a Bicskei Rendőrkapitányságra. Az ORFK rögzítette azt is, hogy számos médiatartalom-szolgáltató közlésével ellentétben a rendőrségnek nincs tudomása arról, hogy az illegális bevándorlók közül egy nő öngyilkosságot kísérelt volna meg. A helyszínen két mentőegység tartózkodik, egészségügyi ellátást azonban egyetlen illegális bevándorló sem kért, így a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint aggályosak azok a közlések, amelyek a szerelvényen tartózkodó sérültekről tudósítanak - írták. Az illegális bevándorlók közül egy férfi vizsgáltatta meg gyermekét az egyik mentőorvossal, majd miután kiderült, hogy a gyereket ajánlott lenne kivizsgálásra kórházba szállítani, saját felelősségére úgy döntött, hogy inkább mindketten visszaszállnak a vonatra. A rendőrség közleménye megjegyzi, hogy az orvos nyilatkozata szerint ezt a gyermek állapota lehetővé tette.

21.00: Több ezren vannak a Keleti pályaudvarnál

Még mindig több ezer illegális bevándorló van a Keleti pályaudvar környékén - jelentette az MTI helyszíni tudósítója csütörtök este. A tudósító szerint a pályaudvar előtti téren és az aluljárókban is sokan vannak, a peronokon viszont csak néhányan. A téren rendszeresen szónoklatokat tartanak, a beszédek közben egyebek mellett azt skandálják angolul, hogy "Németország, Németország, ahová menni akarunk". A szónokok közül többen is arra bíztatták az embereket, hogy pénteken gyalogosan induljanak el Ausztria felé. A pályaudvar előtti lépcsősoron a szónokok között megjelent több magyar is, akik közül egy nő angolul arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteki magyar-román meccs idejére a migránsok jobban teszik, ha elhagyják a környéket, mert atrocitás érheti őket. A látható rendőri készenlét jelképes az elmúlt napokéhoz képest - mondta a tudósító.

19.50: ORFK: mintegy ötszáz bevándorló van a Bicskén megállított vonaton

Mintegy ötszáz bevándorló tartózkodik a Bicskén megállított vonaton, "passzív ellenállásban vannak" - közölte Balázs László rendőr ezredes csütörtök este Budapesten, a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatón. Az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője hangsúlyozta: a szerelvényen ülők nem vonhatják ki magukat az igazoltatás alól, ugyanakkor, ha leszállnak a vonatról és együttműködők, akkor az igazoltatást követően átadják őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársainak, és a bicskei nyitott befogadó állomásra kerülnek. Balázs László hangsúlyozta: a magyar rendőrség felelős a schengeni kötelezettségek betartásáért, és mindent megtesz ennek érdekében, valamint a biztonsági kockázatok csökkentéséért. Kitért arra, hogy a bevándorlók zömében ismeretlen személyazonosságúak, nem rendelkeznek sem érvényes úti okmányokkal, sem vízummal. A bevándorlók száma meghaladta a 160 ezret csütörtökön, a schengeni külső határszakaszon 19 óráig mintegy kétezer embert regisztráltak. Ők tiltott határátlépést követtek el, ezért előállítják őket. A biztonsági kockázat csökkentése érdekében felveszik személyes adataikat, lefotózzák őket és leveszik ujjnyomatukat, majd az adatbázisokban ellenőrzik őket. Amennyiben menedékkérelmet terjesztenek elő, átadják őket a bevándorlási hivatalnak. Tekintettel arra, hogy érvényes úti okmány nélkül érkeznek, annak hiányában akarnak továbbutazni, ezt meg kell akadályoznunk - mondta az ezredes, hozzátéve, hogy a rendőrség a pályaudvarokon szavatolja a közrendet, közbiztonságot. Kiemelte: csütörtöktől a vasúttársaság felfüggesztette a Nyugat-Európába továbbinduló vonatok közlekedését, ezért a rendőrség a Keleti pályaudvaron csökkentette erőit, és lehetővé vált a migránsok számára, hogy jegyet véve feljussanak a belföldi vonatokra, gyakorlatilag elfoglalják azokat. A rendőrség ezt követően intézkedett, hogy lehetőleg csökkentse a nyugati országrészbe jutó migránsok számát, ezért kísérőket adtak a vonatokhoz. A Bicskén veszteglő vonattal összefüggésben azt mondta: mintegy ötszáz bevándorló szállt fel a vonatra, az igazoltatás érdekében ezért megállították a szerelvényt, de más, nyugatra tartó szerelvényt is ellenőrzés alá vontak. Hozzátette: békés eszközökkel próbálják rávenni a migránsokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségeiknek. Jogi helyzetükről és kötelezettségeikről folyamatosan tájékoztatják őket. Kiss Attila, a BÁH főigazgató-helyettese azt mondta: amennyiben nem kívánják alávetni magukat az eljárásnak, úgy tekintik, hogy hallgatólagosan kivonták magukat a menedékkérelem alól, és ügyüket idegenrendészeti eljárásban bírálják el. Utóbbi akár kitoloncolással is járhat - közölte az MTI kérdésére. Beszámolt arról is, hogy csütörtökig a BÁH 148 643 menedékkérő kérelmét regisztrálta, csak csütörtökön több mint 1500 kérelmet, de a regisztráció a késő esti órákban is folyamatos. A kérelmezőket a menekültügyi hatóság a nyitott intézményekben helyezi el, ahol biztosítják számukra a szállást, étkezést, egészségügyi ellátást, tisztálkodási lehetőségeket. Hozzátette: úgy tűnik, hogy akik Bicskén várakoznak, nem kívánják igénybe venni a hivatal befogadó intézményeit, sem Magyarország védelmét, de ha eleget tesznek a rendőrség kérésének, a BÁH biztosítani tudja számukra, hogy a bicskei állomásra kerüljenek, ezt követően pedig esetükben menedékjogi eljárás indulhasson, amelynek során akár nemzetközi védelmük is felmerülhet. Újságírói kérdésre, miszerint az elmúlt napokban a rendőrség ellentmondóan reagált, hol felengedte a bevándorlókat a vonatra, hol nem, Balázs László elmondta: változás volt a migránsok magatartásában, és változtak a körülmények is. Utóbbival kapcsolatban a MÁV csütörtöki bejelentését említette a nyugatra tartó külföldi járatok leállításáról. Az MTI kérdésére megerősítette, hogy a vonaton tartózkodók közül nem fogadták el a rendőrség által számukra felajánlott vizet és szendvicseket, ugyanakkor hozzátette: ez nem volt általános. Arra a kérdésére, miszerint osztrák civil szervezetek arra készülnek, hogy segítsenek a bevándorlók nyugatra jutásában, azt mondta: a rendőrség nemcsak a schengeni külső határszakaszon végez ellenőrzéseket, és amennyiben olyan cselekményt észlel, amely büntetőjogi kategóriába tartozik, megteszi a szükséges lépéseket.

19.40: Mintegy 30-an önként elhagyták a Bicskén veszteglő vonatot

Körülbelül 30, többségében nő és gyermek önként elhagyta a bicskei állomáson veszteglő vonatot csütörtök este - jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A migránsokat a rendőrök egy buszhoz kísérték, amely a befogadóhelyre viszi őket. Az M1 aktuális csatorna szerint a vonaton lévő bevándorlók ülősztrájkba kezdtek.

15.50: ORFK: nem műveleti terület a bicskei vasútállomás

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határozottan és kategorikusan cáfolja, hogy műveleti területté nyilvánította volna a bicskei vasútállomást az országos rendőr-főkapitány. Az ORFK ezt csütörtök délután közölte a honlapján. Előzőleg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy erre hivatkozva küldték el a munkájukat végző újságírókat a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök a bicskei vasútállomás 3-as peronjáról, ahol jelenleg is vesztegel a budapesti Keleti pályaudvarról Sopronba indult, ám Bicskén megállított szerelvény, amelyen migránsok nagyobb csoportja tartózkodik. Az MTI helyszíni tudósítója szerint valamennyi újságírót elküldték a helyszínről, így most a vasútállomás épületétől figyelik az eseményeket.

15.00: Műveleti területté nyilvánították a bicskei vasútállomást

Műveleti területté nyilvánította Papp Károly országos rendőrfőkapitány a bicskei vasútállomást, az újságíróknak is el kell hagyniuk a területet - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója csütörtök kora délután. A rendőrök arra szólítják fel a budapesti Keleti pályaudvarról Sopronba induló, de Bicskén megállított és azóta is ott veszteglő vonat mellett várakozó újságírókat, hogy menjenek ki a vasútállomás bejárata elé. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint bár a rendőrök vittek ásványvizet a vonaton ülő migránsoknak, azt tőlük nem, csak önkéntesektől fogadták el. A helyszínen mentők is vannak, miután a vonaton többen rosszul lettek. Ezzel egy időben sok rendőr érkezett Bicskére.

13.15: Bicskén visszaszállnak a migránsok a vonatra

A rendőrség sorfala között a bevándorlók sorra szállnak vissza a Bicskén veszteglő vonatra - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói csütörtök kora délután. A tudósítók beszámolója szerint a síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróból a rendőrök visszaterelték a peronhoz az addig leszállt mintegy 100 bevándorlót, akiknek a zöme felnőtt férfi, de a csoportban néhány nő és gyerek is látható volt. A bicskei pályaudvar fogad vonatokat, Győr felől már több szerelvény is áthaladt, illetve megállt az állomáson. Az arról leszálló utasokat rendőrök kísérték ki a pályaudvarról a bevándorlók között - számoltak be az MTI tudósítói.

12.55: Újabb szerelvény indult el a Keletiből

Elindult csütörtökön, dél után az a vonat a Keletiből, amelyet nem sokkal azelőtt toltak be a pályaudvarra. Migránsok előbb tömegesen szálltak fel a szerelvényre, később azonban többen leszálltak - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A vasúttársaság utastájékoztató rendszere szerint a vonat Tatabánya, Győr felé tart és Bicskén is megáll. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a peronokon tartózkodó migránsok először pillanatok alatt ellepték a vonatot, annak ellenére, hogy a hangosbeszélő folyamatosan tájékoztatja őket: minden Nyugat-Európába tartó vonatot töröltek. Később többen leszálltak, de a vonat indulásakor is sokan voltak a szerelvényen.

12.30: Bicskén megállt a migránsokkal teli vonat, buszokhoz kísérik a bevándorlókat

Megállt Bicskén az az illegális migránsokkal teli vonat, amely csütörtök délelőtt indult el a budapesti Keleti pályaudvarról; az MTI helyszínen levő tudósítójának beszámolója szerint rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz próbálják kísérni a bevándorlókat, hogy a bicskei befogadóállomásra szállíthassák őket. Mindenkit leszállítanak, aki nem rendelkezik érvényes okmányokkal. A helyszínen mintegy húsz rendőrségi jármű látható, autók, kisbuszok és terepjárók, valamint személyszállításra alkalmas buszok. A helyszínen tolmács segítségével tájékoztatják a migránsokat, hogy a táborban étel és szállás várja őket, valamint hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni. A migránsokat kisebb csoportokban próbálják a buszokhoz kísérni, ugyanakkor a bevándorlók azt skandálják, hogy "No camp!" vagyis nem akarnak a táborba menni, és tüntetőleg a síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróban maradtak.

11.37: Elindult egy migránsokkal teli szerelvény a Keleti pályaudvarról

Elindult egy migránsokkal teli szerelvény a Keleti pályaudvarról, Sopron felé - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója csütörtök délelőtt.

Illegális bevándorlós - Keleti pályaudvar

A szerelvényről korábban a bevándorlók úgy hitték, hogy eljutnak vele Nyugat-Európába, ezért tömegesen szálltak fel rá, a GYSEV-szerelvény azonban Sopronba tart. A vonatra sok rendőr is felszállt. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a Keleti pályaudvar csarnokában egy másik peronon kisebb dulakodás alakult ki, mintegy 20 migráns között, de a rendőrök másodpercek alatt helyreállították a rendet.

10.16: Beengedték a migránsokat a Keleti pályaudvar csarnokába

Beengedték a migránsokat a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába csütörtök reggel - jelentette az MTI munkatársa a helyszínről. Csütörtök reggel visszavonták a rendőröket, akik eddig lezárva tartották a főbejáratot és az oldalbejáratokat is ellenőrizték. A csarnokban elenyésző a rendőri jelenlét, ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban több százan voltak a pályaudvaron. A bevándorlók, akik Nyugat-Európába akarnak utazni, benyomultak a pályaudvar csarnokába. A csarnokban a 8. vágányon áll egy GYSEV-szerelvény, amelynek elején egy olyan mozdony áll, amelyen a matricázás magyarul és németül az 1989-es határnyitásra emlékezik, és német zászló is látszik rajta. A migránsok erre a szerelvényre nyomultak fel, már teljesen megtöltötték azt és akinek már nem jutott hely, azok fürtökben lógnak a kocsik lépcsőjén. A vonat melletti peront is teljesen megtöltik a migránsok. Az MTI tudósítójának a migránsok azt mondták, azt hiszik, ez a szerelvény elviszi őket Nyugat-Európába.

Illegális bevándorlós - Keleti pályaudvar

A vasúti tájékoztató rendszer szerint a Savaria-Scarbantia intercity vonat 10.10-kor indult volna Sopronba, de nem indult el menetrend szerint. A hangosbemondó folyamatosan tájékoztat, hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak. A belföldi vonatok a menetrend szerint közlekednek, a hangosbeszélő folyamatosan tájékoztatja az utazókat az induló és érkező szerelvényekről. A rendőrök megnyitották az eddig a pályaudvart az aluljárótól elválasztó rácsot, így már az aluljáróból is be lehet jutni a pályaudvar épületébe. A Mávinform korábban azt közölte az MTI-vel, hogy csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába. A közlemény szerint a vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, "további intézkedésig".

Bicskén a helyzet változatlan - passzív ellenállást tanúsítanak a migránsok. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=565129

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.