Közélet

Hölvényi György: a szennyező fizessen Európában

Hölvényi György: a szennyező fizessen Európában

2015. szeptember 3., csütörtök
Hölvényi György: a szennyező fizessen Európában

Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy szülessen többpárti parlamenti határozat az öt évvel ezelőtt történt vörösiszap-katasztrófa tanulságairól - közölte Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

A néppárti politikus emlékeztetett arra, hogy az unióban még mindig nem érvényesül a "szennyező fizet" elve. Sürgette egyúttal európai katasztrófabiztosítási rendszer létrehozását. A szakbizottsági vita kezdeményezői kiemelték, hogy a tíz ember életét követelő kolontári tragédia nem volt elegendő figyelmeztetés arra, hogy az Európai Bizottság konkrét lépéseket tegyen a hasonló balesetek megelőzése érdekében. A szakpolitikusok ezért szükséges a hatósági ellenőrzések szigorítása és az elérhető legjobb technológiák szigorúbb uniós szabályozása.

Hölvényi

szerint Magyarország legnagyobb ipari-környezeti katasztrófája azt példázza, a szennyező vállalat nem képes az általa okozott károkat megtéríteni, helyette az állampolgároknak kell viselniük a terheket, ami gyakran egy-egy tagállam költségvetését is próbára teheti.

Áder János

még EP-képviselőként javasolta uniós katasztrófabiztosítási rendszer létrehozását - emlékeztetett a KDNP politikusa, és hozzátette: az Európai Bizottság nem várhat tovább a javaslat megvalósításával, azonnal cselekednie kell. A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. A tározóból kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, tíz ember meghalt, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi kárt több tízmilliárd forintra becsülték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.