Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Fiataloknak munkát! – Csongrád megyében is elindult az Ifjúsági Garancia Program

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

juhasz_tunde_gs

Csongrád megyében is segítik a fiatalok elhelyezkedését, az Ifjúsági Garancia Programba mintegy 1400 fiatal álláskereső bevonását tervezik 2017-ig – tájékoztatott Juhász Tünde kormánymegbízott. A cél, hogy tovább csökkenjen a munkanélküliek körében a fiatalok aránya, ami jelenleg 20 százalék körül mozog.

Több mint 1,3 milliárd forint uniós forrást költenek Csongrád megyében 2017-ig arra, hogy a 15 és 24 év közötti fiatalokat a munka világába vezessék az Ifjúsági Garancia Program keretében. Juhász Tünde kormánymegbízott a program megyei nyitórendezvényén arról tájékoztatott, hogy a célközönségbe azon fiatalok tartoznak, akik már nem tanulnak, s egyben állásuk sincs. „Nagyon fontos, hogy ők a legkevesebb időt töltsék munka, illetve munkatapasztalat nélkül. Akárcsak más uniós projekteknél, itt is különböző jogcímeken igényelhetőek támogatások, például képzéseken vehet részt, utazási támogatást igényelhet vagy éppen a vállalkozóvá válásához kaphat segítséget a fiatal” – sorolta Juhász Tünde. Kitért arra is, hogy az Ifjúsági Garancia Program keretében minden Járási Hivatal foglalkoztatási osztályán külön munkatárs nyújt személyre szabott segítséget az érintetteknek. Igaz már elindult Csongrád megyében is a program, de a kormánymegbízott hangsúlyozta, lehet még csatlakozni, és amennyiben kimerítik a rendelkezésre álló 1370 fős keretet, de további jelentkezők lesznek, akkor kérni fogják a bővítését.

Azért kimondottan a 15-24 éveseket szólítják meg, mert ennek a korosztálynak a jövőjét nagyban meghatározza, hogy mennyi időt töltenek munka nélkül. Juhász Tünde kérdésünkre elmondta, a fiatalok munkanélkülisége a 2008-as válságot követően Magyarországon is jelentősen megugrott, majd 2014-ben egy fordulat következett be a tendenciákban. Jelenleg 20% fölötti aránnyal számolhatunk a teljes népességre vetített munkanélküliek arányában. Ez valamivel az Európai Uniós átlag alatt van, ám annak érdekében, hogy ez a tendencia tovább folytatódjon, a magyar kormány idén elindította az Ifjúsági Garancia Programot.

Szalai Szilvia, a makói járási hivatal foglalkoztatási osztályának munkatársától megtudtuk, minden fiatallal elbeszélgetnek, feltérképezik céljaikat és igényeiket, és megpróbálják a piaci igényekhez igazodva egy megállapodásban rögzíteni azt. „A cégek bérköltség-támogatásra és foglalkoztatást bővítő támogatásra lehetnek jogosultak, ha egy olyan fiatalt alkalmaznak, aki a programhoz kapcsolódott. Van 100%-os intenzitású és továbbfoglalkoztatási kötelezettség nélküli támogatási forma is, ami nagyon kedvelt a munkaadók körében. Léteznek olyan lehetőségek is, amikor 100%-os bér- és szociális hozzájárulási adótámogatást állapítunk meg, ekkor továbbfoglalkoztatási időtartamot rendelünk hozzá” – részletezte Szalai Szilvia. Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden esetben a foglalkoztatás megkezdése előtt kell a munkaadónak az igényét benyújtania, különben nem jár támogatás. A tapasztalatok szerint a hagymavárosban a 15 és 24 év közötti fiatalok zöme elhelyezkedni szeretne, az alacsony képzettségűek részére pedig képzéseket szerveztek, hogy az iskola elvégzése után nagyobb eséllyel indulhassanak neki a munka világának. „Makón keresnek betanított munkára is embereket, illetve a fémipari tevékenységek körében lakatosokra és hegesztőkre is szükség van. Adminisztrációs területen kevesebb a lehetőség, de nem lehetetlen az elhelyezkedés” – mondta el kérdésünkre a makói járási hivatal foglalkoztatási osztályának munkatársa.

zakar_emese_gs

A huszonhárom esztendős Zakar Emesét bérköltség-támogatással alkalmazzák október elsejétől. Szerinte nagyon fontos, hogy egy korosztályába tartozó fiatal dolgozzon, ha éppen nem tanul, ezért is tartja jó lehetőségnek az Ifjúsági Garancia Programot. Elárulta, kicsit izgul az új munkahelytől, ám bízik magában, abban, hogy meg tudja állni a helyét. „A munkaügyi központtól és a kormányhivataltól minden segítséget megkaptam, amire szükségem volt. A kérelem kitöltésétől kezdve az állásinterjúra való felkészülésben, az önéletrajzom elkészítéséig mindenben segítettek” – részletezte. Emese egyébként egy kormányhivatali roadshow-n vett részt előző munkahelyével, ott ismerkedett meg a programmal. „Az én korosztályom az elkényeztetett emberek korosztálya, sokan a szüleikkel élnek, és nincsenek rászorulva arra, hogy pénzt keressenek. A legtöbben minél tovább igyekeznek elhúzni a tanulmányaikat, az azonban, akik nem ebbe a csoportba tartoznak, azokon azt látom, hogy akarnak és tudnak is dolgozni” – fogalmazott Zakar Emese.

A társasházkezeléssel, közös képviselettel és épülettakarítással foglalkozó Angelnita Service Kft. ügyvezetője, Angyal Alpár pozitív tapasztalatokról számolt be portálunknak. „Makón a járási hivatalban rendkívül segítőkészek voltak, még a pályázat kitöltésében is támogattak. Igaz, viszonylag sok nyomtatványt kell kitölteni és némileg bonyolultak is, ezért jól jött a segítség” – tette hozzá. A cégnél jelenleg egy fiatalt alkalmaznak az Ifjúsági Garancia Program keretében, s ahogy Angyal Lapár elmondta, ha sikerül bővíteniük a kezelésükben lévő ingatlanállományt, akkor további fiatalok fiatalok felvételét tervezi.

Mintegy 1400 fiatal álláskeresőt vonnak be az Ifjúsági Garancia Programba Csongrád megyében.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=575789

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 30.

Tovább olvasom

Egészség

Belehalt a koronavírusba az a magyar férfi, aki azt terjesztette a járványról, hogy kamu

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Családja búcsúzott tőle a közösségi oldalán.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hagyományos tanévkezdésre készül a kormány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megtörtént a Nemzeti Alaptanterv kidolgozása.

Tovább olvasom

Egészség

Nemzetközi díjat nyert a Hulladékmentes Tisza program

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Két kategóriában is díjazta a Nemzetközi PR Szövetség.

Tovább olvasom

Aktuál