Közélet

Ezrek főzték és kóstolták a szegedi hallevet a Partfürdőn + FOTÓK

Ezrek főzték és kóstolták a szegedi hallevet a Partfürdőn + FOTÓK

2015. szeptember 6., vasárnap
Ezrek főzték és kóstolták a szegedi hallevet a Partfürdőn + FOTÓK
halaszlefeszt16kf

Baráti társaságok, cégek és pártok egyaránt megmutatták főzőtudományukat a Partfürdőn szombaton, ahol a szemerkélő eső sem szegte kedvét a halétkek szerelemeseinek.

Ínycsiklandó halászléillattal telt meg Szegednél a Tisza bal és jobb partja egyaránt, a szőke folyó mentén a háromnaposXIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválleginkább várt, s egyben legjobb hangulatú eseménye a szombati nap volt idén is. Ezúttal is több száz bogrács körül szorgoskodtak már kora reggeltől a halfőző csapatok, akik a

Frank Sándor

Venesz-díjas mesterszakács által alapított érdemrendért szálltak versenybe. Először települt ki a Partfürdőre az ELI-HU Nonprofit Kft., az ELI-HALPS névre keresztelt csapatuk máris bezsebelt egy elismerést, a legjobb tálalásért jutalmazták őket. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprodit Kft. pedig házi versenyt rendezett, amit zsűriztek, és természetesen jutalmazták is a legjobbakat. Az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője,

Lehrner Lóránt

elmondta, a kollégák – köztük a főszakács

Jacob Péter

– három bogrács halászlevet főzött, gondoltak azokra, akik nem szeretik a csípős ételeket, de egy kevésbé és egy kimondottan csípős hallé is készült sátruknál. „Most veszünk részt először a halfesztiválon, de nagyon jók a benyomásaim, a hangulat kiváló, itt van a fél város, és azt látom, hogy mindenki élvezi ezt a kötetlen együttlétet” – fogalmazott. Saját versenyt hirdetett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., melynek ügyvezetője,

Makrai László

portálunknak elmondta, 22 bogrács halászlevet főztek a dolgozókból álló brigádok, sőt süteményversenyt is tartottak. „A rakodóktól, a diszpécsereken keresztül a társaság felső vezetéséig mindenki részt vesz ezen a rendezvényen, a házi versenyünkre egyedül a vezetők csapata nem nevezett, nehogy az a vád érjen minket, hogy megbundázzuk az eredményt. Az azért elmondhatom, hogy a versenyen kívüli hallevünk is nagyon jól sikerült” – mondta el Markai, aki épp halászleveket zsűrizett ottjártunkkor. Hozzátette, immár negyedjére ajándékozták meg ezzel a programmal a cég dolgozóit, akik évről-évre egyre lelkesebben készülnek. „A zsűrizésnél figyelembe kell venni a külcsínt és a belbecs arányos harmóniáját. A legfontosabb természetesen a lé íze és színe, de azt is pontozzuk, hogy a hal nincs-e túlfőzve” – részletezte. Megtudtuk, volt olyan kollégájuk, aki kint is aludt a Partfürdőn és még este elkészítette az alaplevet. Akadt olyan környezetgazda, aki gázon főzött, míg mások a tüzet raktak a borács alatt. Kiderült, az sem mindegy, hogy milyen a bogrács, az egyik brigád szerint az acélból készült az ideális a halászlé készítéséhez, míg egy másik csapat az öntöttvas bográcsra esküszik. Makrai tapasztalatai szerint a társaságnál dolgozók közül a kukásautókat vezető sofőrök a legprofibb szakácsok.

halaszlefeszt18kf

„Mindig annyit főzünk, amennyit a bogrács elbír, a lényeg, hogy szegediesen készítettük a halászlevet. Először alaplevet készítettünk, kipasszíroztuk, s utána beletettük a halat. Az alaplébe természetesen nemcsak ponty került, hanem kárász és törpeharcsa is, a hallébe pedig harcsát is tettünk a belsőség mellett” – tudtuk meg a környezetgazdák egyik csapatának főzőjétől,

Papp Zoltántól

. A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesületnek

Vetró Péter

főz hat-hét éve főz, ezúttal is filézett pontyhalászlevet kínáltak vendégeiknek és sült halat. „Százötven-kétszáz fő már biztosan jól lakott a sátrunknál” – tette hozzá. Az elmúlt években már a „legvidámabb társulat” és a „legnépesebb csapat” címet is elnyerték, de ahogy Vetró Péter hangsúlyozta, a részvétel a legfontosabb. „Harcsa alaplé készült tengeri hallal, amit savanyított kínai zöldségekkel vegyítettünk, és természetesen egy kis chilivel. Amikor bográcsban nagy mennyiséget készítünk, akkor egy pár óra kell az alaplének, míg a fűszerekkel összefőzzük, a hal bő fél óra alatt fő meg” – árulta el

Dani Nikoletta

, miként is készült az SZTE Konfuciusz Intézetének kínai halleve. Az intézet igazgatója,

Mohr Richárd

elmondta, hogy harmadjára vesznek részt a halfesztiválon, minden alkalmat megragadnak arra ugyanis, hogy az intézetet munkáját, és a kínai kultúrát népszerűsítsék. Hozzátette, igyekeznek összefogni a Szegeden élő kínai közösséget is, és természetesen az egyetem tanuló kínaiak is örömmel vesznek részt a programjaikon. A Konfuciusz Intézet sátra mellett a Demokratikus Koalíció is várta a halkedvelőket, főztjüket

Gyurcsány Ferenc

is tesztelte. A DK elnökét pálinkával fogadták, majd természetesen halászlevet is evett. Portálunknak elmondta, a bajai hallá számára túl gyors, s így nem elég ízes, a Balaton-környéki passzírozott halászlevet nem különösebben kedveli, de a hamisítatlan szegedit nagyon szereti. Köztudott, hogy szeret főzni, de mint elmondta, ő nem a bográcsos étkek elkészítését szereti a szabadban, inkább a konyhában sürgölődik. A DK-s

Binszki Józseftől

megtudtuk, már negyedjére települtek ki a Partfürdőre, és bár változik, hogy ki készíti az ételt náluk, az ide szakácsuk,

Korom Nándor

főztjére még sosem volt panasz, az ő neve garancia a jó minőségre.

halaszlefeszt10kf

A DK-val szemközt a Jobbik halászlével és sült hallal kínálta szimpatizánsait és a szegedieket.

Rácz Tibor

, a párt választókerületi elnöke elmondta, már tíz éve részt vesznek a fesztiválon. „Három éve egy tápéi mesterember,

Juhász Ferenc

a szakácsunk, és idén is igazán ízletes halászlevet készített” – tette hozzá. Úgy értékelte, az ilyen rendezvények legnagyobb pozitívuma, hogy találkozhatnak az emberekkel, és kötetlenül tudnak beszélgetni velük, megismerhetik problémáikat, illetve azt is, hogy mit várnak a Jobbiktól. Több főzőcsapatot is kérdeztünk, mi az igazán jó halászlé titka. Azt mondták, hogy a friss hal mellett sok múlik a hagymán, illetve a pirospaprikán, és akadtak olyan szakácsok is, akik szerint csak akkor készíthetünk hamisítatlan szegedi halászlevet, ha az alaplébe nem csak pontyot teszünk.

A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál vasárnapi kísérőprogramjai:

12:00-13:30 „Jó ebédhez szól a nóta” 13:30-14:30 Party Art’s OK 14:30-15:00 Fiona Fitness Stúdió 15:00-15:45 CUHARÉ Táncműhely 16:00-17:00 Nótár Mary 17:30-19:00 Gera Fivérek 19:30-21:00 Irigy Hónaljmirigy 21:00-22:00 Össznépi cigányzenekari örömzene 22:00 Tűzijáték és lézershow

Ínycsiklandó halászléillattal telt meg Szegednél a Tisza bal és jobb partja egyaránt.Hajtás után fotóözön: http://szegedma.hu/?p=566388

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.