Írjon nekünk

Bulvár

Ezrek főzték és kóstolták a szegedi hallevet a Partfürdőn + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

halaszlefeszt16kf

Baráti társaságok, cégek és pártok egyaránt megmutatták főzőtudományukat a Partfürdőn szombaton, ahol a szemerkélő eső sem szegte kedvét a halétkek szerelemeseinek.

Ínycsiklandó halászléillattal telt meg Szegednél a Tisza bal és jobb partja egyaránt, a szőke folyó mentén a háromnapos XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál leginkább várt, s egyben legjobb hangulatú eseménye a szombati nap volt idén is. Ezúttal is több száz bogrács körül szorgoskodtak már kora reggeltől a halfőző csapatok, akik a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított érdemrendért szálltak versenybe. Először települt ki a Partfürdőre az ELI-HU Nonprofit Kft., az ELI-HALPS névre keresztelt csapatuk máris bezsebelt egy elismerést, a legjobb tálalásért jutalmazták őket. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprodit Kft. pedig házi versenyt rendezett, amit zsűriztek, és természetesen jutalmazták is a legjobbakat.

Az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lehrner Lóránt elmondta, a kollégák – köztük a főszakács Jacob Péter – három bogrács halászlevet főzött, gondoltak azokra, akik nem szeretik a csípős ételeket, de egy kevésbé és egy kimondottan csípős hallé is készült sátruknál. „Most veszünk részt először a halfesztiválon, de nagyon jók a benyomásaim, a hangulat kiváló, itt van a fél város, és azt látom, hogy mindenki élvezi ezt a kötetlen együttlétet” – fogalmazott.

Saját versenyt hirdetett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., melynek ügyvezetője, Makrai László portálunknak elmondta, 22 bogrács halászlevet főztek a dolgozókból álló brigádok, sőt süteményversenyt is tartottak. „A rakodóktól, a diszpécsereken keresztül a társaság felső vezetéséig mindenki részt vesz ezen a rendezvényen, a házi versenyünkre egyedül a vezetők csapata nem nevezett, nehogy az a vád érjen minket, hogy megbundázzuk az eredményt. Az azért elmondhatom, hogy a versenyen kívüli hallevünk is nagyon jól sikerült” – mondta el Markai, aki épp halászleveket zsűrizett ottjártunkkor. Hozzátette, immár negyedjére ajándékozták meg ezzel a programmal a cég dolgozóit, akik évről-évre egyre lelkesebben készülnek. „A zsűrizésnél figyelembe kell venni a külcsínt és a belbecs arányos harmóniáját. A legfontosabb természetesen a lé íze és színe, de azt is pontozzuk, hogy a hal nincs-e túlfőzve” – részletezte. Megtudtuk, volt olyan kollégájuk, aki kint is aludt a Partfürdőn és még este elkészítette az alaplevet. Akadt olyan környezetgazda, aki gázon főzött, míg mások a tüzet raktak a borács alatt. Kiderült, az sem mindegy, hogy milyen a bogrács, az egyik brigád szerint az acélból készült az ideális a halászlé készítéséhez, míg egy másik csapat az öntöttvas bográcsra esküszik. Makrai tapasztalatai szerint a társaságnál dolgozók közül a kukásautókat vezető sofőrök a legprofibb szakácsok.

halaszlefeszt18kf

„Mindig annyit főzünk, amennyit a bogrács elbír, a lényeg, hogy szegediesen készítettük a halászlevet. Először alaplevet készítettünk, kipasszíroztuk, s utána beletettük a halat. Az alaplébe természetesen nemcsak ponty került, hanem kárász és törpeharcsa is, a hallébe pedig harcsát is tettünk a belsőség mellett” – tudtuk meg a környezetgazdák egyik csapatának főzőjétől, Papp Zoltántól.

A Szegedi Herman Ottó Horgászegyesületnek Vetró Péter főz hat-hét éve főz, ezúttal is filézett pontyhalászlevet kínáltak vendégeiknek és sült halat. „Százötven-kétszáz fő már biztosan jól lakott a sátrunknál” – tette hozzá. Az elmúlt években már a „legvidámabb társulat” és a „legnépesebb csapat” címet is elnyerték, de ahogy Vetró Péter hangsúlyozta, a részvétel a legfontosabb.

„Harcsa alaplé készült tengeri hallal, amit savanyított kínai zöldségekkel vegyítettünk, és természetesen egy kis chilivel. Amikor bográcsban nagy mennyiséget készítünk, akkor egy pár óra kell az alaplének, míg a fűszerekkel összefőzzük, a hal bő fél óra alatt fő meg” – árulta el Dani Nikoletta, miként is készült az SZTE Konfuciusz Intézetének kínai halleve. Az intézet igazgatója, Mohr Richárd elmondta, hogy harmadjára vesznek részt a halfesztiválon, minden alkalmat megragadnak arra ugyanis, hogy az intézetet munkáját, és a kínai kultúrát népszerűsítsék. Hozzátette, igyekeznek összefogni a Szegeden élő kínai közösséget is, és természetesen az egyetem tanuló kínaiak is örömmel vesznek részt a programjaikon.

A Konfuciusz Intézet sátra mellett a Demokratikus Koalíció is várta a halkedvelőket, főztjüket Gyurcsány Ferenc is tesztelte. A DK elnökét pálinkával fogadták, majd természetesen halászlevet is evett. Portálunknak elmondta, a bajai hallá számára túl gyors, s így nem elég ízes, a Balaton-környéki passzírozott halászlevet nem különösebben kedveli, de a hamisítatlan szegedit nagyon szereti. Köztudott, hogy szeret főzni, de mint elmondta, ő nem a bográcsos étkek elkészítését szereti a szabadban, inkább a konyhában sürgölődik. A DK-s Binszki Józseftől megtudtuk, már negyedjére települtek ki a Partfürdőre, és bár változik, hogy ki készíti az ételt náluk, az ide szakácsuk, Korom Nándor főztjére még sosem volt panasz, az ő neve garancia a jó minőségre.

halaszlefeszt10kf

A DK-val szemközt a Jobbik halászlével és sült hallal kínálta szimpatizánsait és a szegedieket. Rácz Tibor, a párt választókerületi elnöke elmondta, már tíz éve részt vesznek a fesztiválon. „Három éve egy tápéi mesterember, Juhász Ferenc a szakácsunk, és idén is igazán ízletes halászlevet készített” – tette hozzá. Úgy értékelte, az ilyen rendezvények legnagyobb pozitívuma, hogy találkozhatnak az emberekkel, és kötetlenül tudnak beszélgetni velük, megismerhetik problémáikat, illetve azt is, hogy mit várnak a Jobbiktól.

Több főzőcsapatot is kérdeztünk, mi az igazán jó halászlé titka. Azt mondták, hogy a friss hal mellett sok múlik a hagymán, illetve a pirospaprikán, és akadtak olyan szakácsok is, akik szerint csak akkor készíthetünk hamisítatlan szegedi halászlevet, ha az alaplébe nem csak pontyot teszünk.

A XIX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál vasárnapi kísérőprogramjai:

12:00-13:30 „Jó ebédhez szól a nóta”
13:30-14:30 Party Art’s OK
14:30-15:00 Fiona Fitness Stúdió
15:00-15:45 CUHARÉ Táncműhely
16:00-17:00 Nótár Mary
17:30-19:00 Gera Fivérek
19:30-21:00 Irigy Hónaljmirigy
21:00-22:00 Össznépi cigányzenekari örömzene
22:00 Tűzijáték és lézershow

Ínycsiklandó halászléillattal telt meg Szegednél a Tisza bal és jobb partja egyaránt.Hajtás után fotóözön: http://szegedma.hu/?p=566388

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 5.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál