Vidám produkciókat céloz meg új évadában a szegedi nemzeti

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj01_gsOdafigyelve a nézői igényekre, az eddigiektől némileg eltérő műsorfüzetet állított össze a Szegedi Nemzeti Színház a szeptembertől kezdődő évadra. Több vidám, ugyanakkor értékes produkciót állítanak színpadra, összesen 16 premier előadással és számos továbbjátszással.

Mozgalmas nyarat tudhat maga mögött a Szegedi Nemzeti Színház, még ha a Tisza-parti városban keveset hallatott magáról a társulat az utóbbi hetekben. A hazai évadzárót követően a teátrum operatársulata zajos sikert aratott Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című egyfelvonásos előadásával, melyet a francia fesztiválvárosban, Avignonban vittek színre a szegediek. Az Armel-fesztivál igazgatója azt mondta Toronykőy Attila rendezőnek: a produkció volt eddig a szegediek legjobbja az operaversenyen. Az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál június 29-én a szegedi színház Mozart-produkciójával vette kezdetét, az Alföldi Róbert rendezte Varázsfuvola pedig telt házzal futott a fővárosban. Akárcsak alig egy hónappal később Plzeňben, ahol viszont záróelőadásként örvendeztették meg a nézőket a nyugat-csehországi operafesztiválon.

szinhaz_sajttaj04_gs

Gyüdi Sándortól, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójától megtudtuk, a 2015-2016-ös évadra augusztus 10-től válthatnak jegyet és bérletet a színház szerelmesei. Bár az előző évad végén sajtótájékoztató keretében már ismertetett egy tervezetet a szeptembertől kezdődő előadásokra vonatkozóan, egy apró változás adódott az addigiakhoz képest. A Szegedi Szabadtéri Játékok szervezőivel egyeztetve a Bál a Savoyban helyett a Luxemburg grófját tűzik műsorra, a szabadtéri tervei között ugyanis szerepel Ábrahám Pál revüoperettje.

Az évad szeptember 25-én indul a kisszínházban, mégpedig Gogol és Genet két játékos egyfelvonásosával, a Játékosok és Cselédekkel, majd október 30-án Egressy Zoltán válásról szóló Szimpla szerda című ősbemutatóját láthatja a közönség. Molnár Ferenc Az üvegcipője a Kék róka után felkerült a novemberi kínálatba. A kisszínházban Donizetti Szerelmi bájitalával folytatódik az új év, majd február 12-én Caragiale Az elveszett levél című vígjátéka, április 1-jén Moliére Tartuffe-je, április 15-én pedig a Szegedi Kortárs Balett este, A munka gyümölcse zárja az évadot.

A nagyszínházban október 2-án indulnak a produkciók, az a már említett Alföldi-féle sikerprodukcióval, A varázsfuvolával. Ezt követi november 6-án az Arany János műve alapján készült Rózsa és Ibolya című mesejáték, s szintén novemberben mutatják be Carl Orff táncjátékát a kortárs balett előadásában, a Catulli Carmina-t. December 11-én műsoron a fentebb említett Luxemburg grófja, január 29-én pedig Bodolay Géza rendező “frenetikus patafizikus hagyományőrző komédiáját” láthatja a szegedi közönség, az Übü, a királyt. Február 26-án Tóth Péter Árgyélus királyfijával készülnek a gyerekeknek, majd a kortárs balett még egy táncjátékkal örvendezteti meg a műfaj szerelmeseit, a József-legendával. A nagyszínházi bemutatók sorát április 8-án Verdi A trubadúr című operája zárja.

szinhaz_sajttaj05_gs

A főigazgató felhívta a figyelmet arra is, szeptember 21-én Zalán Tibor korhatáros Szása I Szása című tragikomikus fantáziálását egy elsüllyedt világról láthatják az érdeklődők stúdiószínházi bemutató keretében, mégpedig a Szent-György Albert Agórában. Továbbjátszásokból sincs hiány a szegedi színházban: újra műsoron a Tosca, a Macbeth, a Kék róka, a Svejk, és A víg özvegy is. Szegeden ünnepli 75. előadását az Őrült nők ketrece, Harvey Fierstein legendás musicalje. A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház Alföldi Róbert rendezte produkciójának főszerepeiben Stohl Andrást és Hevér Gábort láthatja a közönség.

Tizenhat premier és számos továbbjátszás tarkítja tehát az eddigiektől némileg eltérő, felhőtlen szórakozást ígérő évadot. Gyüdi Sándor szerint sokféle és értékes, a vidámság uralta műsorkínálattal szolgálnak a színház szerelmeseinek, odafigyelve a nézői igényekre. A Szegedi Nemzeti Színház bérletkínálatát weboldalukon találják.

16 premier előadással és számos továbbjátszással várja a színház szerelmeseit a Szegedi Nemzeti Színház. Részletek: http://szegedma.hu/?p=558243

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 7.

Előző sztori

Határzár: átvágták éjszaka az épülő kerítést (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Kormányszóvivő: az új határidőnek megfelelően gőzerővel épül a határzár