Közélet

Kóser bolt nyílik Szegeden

Kóser bolt nyílik Szegeden

2015. augusztus 3., hétfő
Kóser bolt nyílik Szegeden
holokauszt_gyaszmise_mj-19

Legkésőbb az ősz elejétől már nem kell Budapestre utaznia annak, aki a kóser szokásrend szerint szeretne étkezni, a napfény városában ugyanis kóser bolt nyílik, ami egyedülálló kezdeményezés hazánkban vidéken.

Ha a tárgyalások megfelelő ütemben haladnak, augusztus végén vagy szeptember közepén kóser bolt nyílhat Szegeden. „Szeretnénk még jobban kinyitni a közösséget, s ennek egyik feltétele, hogy Szegeden – akár a közösség tagjainak, bármely más vallású embernek, akár az itt tanuló muszlim vagy izraeli hallgatóknak – kóser boltot hozzunk létre, és ebben minden olyan áru, amely fogyasztható rabbinikus engedéllyel, kapható legyen” – jelentette be

Markovics Zsolt

. A szegedi főrabbi arról tájékoztatott, hogy hazánkban jelenleg csak Budapesten vannak kóser boltok. A szegedi kóser bolt így nemcsak a városban és a környező településeken élőket látná el, hanem a határ túloldalán élő magyar közösségeket is. Elmondta, ezek a közösségek is azzal küzdenek, mint a szegediek, nevezetesen hogyha kóser árut, akár húst, bort, netán olívabogyót szeretnének beszerezni, akkor el kell utazniuk saját országuk fővárosába, vagy Magyarországon belül Budapestre. A kóser héber eredetű szó jelentése alkalmas, tetsző, megfelelő. A zsidó közéletben minden rendben levő, helyes dologra használatos, élelmiszerek esetében pedig a megfelelőekre. A zsidó konyha előírásainak nagy részét Mózes V. könyve tartalmazza, s ezt a vallásos zsidó családok manapság is betartják. Ahogy

a Mazsihisz oldalán olvasható

, az előírások között szerepel, hogy csak kóser hús fogyasztható, vagyis a szarvasmarha, juh és kecske, szarvas, gazella és dámvad; vadkecske, antilop, nyársas antilop, és kőszáli zerge. A törvény előírja azt is, hogy a húst vérteleníteni kell, vagyis csak kivéreztetett hús fogyasztható. A zsidó konyha másik fontos szabálya, hogy a tejes és a húsos ételeket különválasztják, sőt még ezen ételek elkészítéséhez használt edények is elkülönülnek.

Programok a zsidó közösségért, a megújulásért

A szegedi főrabbi beszámolt arról is, hogy idén több olyan projektet valósítottak meg, illetve indítottak útnak, melyek példa nélküliek a helyi zsidó közösség életében. 350 ezer forintos pályázati támogatásból Noé játszóházat alakítottak ki, így a szombati vagy ünnepi istentiszteletek idején a gyerekek tudnak játszani, míg a szüleik a zsinagógában vannak. Markovics Zsolt a feleségével együtt útjára indított egy oktatási programot is, melynek keretében fiatalokat és idősebbeket egyaránt oktatnak, külön a nőket és a férfiakat. Bevezették azt is, hogy minden szombati istentisztelet után egybegyűlnek a hívek, és megterített asztal mellett beszélgetnek és tanulnak.

Augusztus végén vagy szeptember közepén kóser bolt nyílhat Szegeden! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=557441

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.