/

Így ünnepli Szeged államalapításunkat

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

aug20_tuzijatek_papdib_01

Kenyérszenteléssel, koncertekkel, halászléfőzővel és kézműves sörünneppel és az ígéretek szerint az utóbbi évek legszebb tűzijátékával készül Szeged államalapításunk ünnepére. Három év kihagyás után a Huszár Mátyás rakpartra várják az ünneplőket.

Négy napon keresztül a RakpartFeszten kétszázféle kézműves sörrel, gasztronómiai programokkal és természetesen koncertekkel várják az érdeklődőket augusztus 20-án 14 órától egészen vasárnap estig. Fellép többek között a Compact Disco, a Mystery Gang, valamint a Maszkura és a Tücsökraj is élő nagykoncertet ad. Augusztus 20-án 14 órakor a Hóra Színház „A nemzet, a tánc, a kenyér és a dallam” című ünnepélyes megnyitója indítja el a programot a rakparton. A délután folyamán többek között a szegedi JackdanimalZ és a PartyArcok adnak élő koncertet, 17 órakor érkezik majd a WellHello egy teljesen egyedi rekordkísérettel és egy SZIN-előzetessel, az esti órákban pedig Wolf Kati nagyzenekaros élő koncertje és az Útközband utcabálja garantálja a fantasztikus hangulatot.

Az ünnepi tűzijáték augusztus 20-án, este 21 órakor veszi kezdetét, melynek egyik különlegessége, hogy a zenei aláfestést Neumann Balázs közismert zongoraművész fogja szolgáltatni a Tiszán úszva: a nemzetközileg is elismert jazz-zongoristát egy stégen úsztatják be a folyón, egyetlen zongorával, melynek hangját a RakpartFeszt nagyszínpadának hangfalaiba játsszák át. Az élő muzsikaszóra komponált tűzijáték fénypontja a Belvárosi Hídról lehulló görögtűz lesz. A négynapos RakpartFeszt részletes programja ITT található.

A pártok is ünnepelnek

A szegedi Jobbik vezetése egy keresztes zarándoklattal egybekötött módon rendezi a Szent Korona Országának megalapításának 1015. évfordulóját. Augusztus 20-án 9 órától a Klebelsbergtelepi haranglábnál Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő, Tóth Péter önkormányzati képviselő és Rácz Tibor, a Jobbik szegedi alelnöke tart beszédet. 9.45-kor keresztes zarándoklat kezdődik, 10.30-kor lesz találkozó a Borostyán birtoknál, majd a résztvevők körülbelül egy óra múlva érkeznek a határhoz, ahol kereszteket helyeznek el az út mentén, majd Röszke felé indulnak vissza Szegedre.

Kiskundorozsmán a Dianovszky tér ad otthont egy családi napnak, majd 10 órakor a Dísz téren Lauer István MSZP-s önkormányzati képviselő mond ünnepi beszédet.

2014_aug_20_ mj 011

Szegeden a városi ünnepség 10.30-kor térzenével és tánccal veszi kezdetét, majd a hagyományokhoz híven felvonják az országzászlót és az ünneplők Szent István és Gizella szobrához vonulnak a Széchenyi téren. Az ünnepi beszédet ezúttal Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő tartja, míg a kenyeret Kondé Lajos püspöki helynök szenteli meg. Az ünnepségen közreműködik Pataki Ferenc színművész, a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar Gyimóthy Zoltán karmester vezényletével, valamint a Pavanne Táncegyüttes, a Tápai Hagyományőrző Együttes és a Szeged Városi Kórusegyesület.

Jubileumi halléfőző a Sárgán

A Sárgát, azaz a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandját a Maros-torkolattal szemben idén is családok és baráti társaságok töltik meg augusztus 20-án reggel 6 órától, ahol immár tizedjére halászléfőző versennyel ünneplik államalapításunkat. A jubileumi Tisza-parti Szent István Népünnepély 6 órakor horgászversennyel kezdődik, 9-kor pedig a bográcsos halléfőző verseny veszi kezdetét. Délben Száva Szabolcs tápéi plébános áldja meg az újkenyeret, majd népdalkörök és együttesek lépnek fel.

augusztus20_kohari11_gs

Tisza-átúszás is lesz az ünnepen

Nyílt napot tart augusztus 20-án az EDF Démász Szegedi VE a Felső Tisza-parti vízitelepen. A kilátogató publikumra számos sportolási lehetőség vár, mind a vízen, mind a szárazon. 16 és 18 óra között tartják a nagy érdeklődésre számot tartó Tisza-átúszást, amely során a versenyzők a vízitelepről indulva az újszegedi oldal érintésével érkeznek meg a Fokára.

tiszaatuszas01_szve

Fúvósok találkozója

Augusztus 20-án, 14 órától Fúvószenekari Találkozónak ad otthont a Klauzál tér. A műsorban közreműködik a Kunszentmártoni Fúvószenekar, a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvós Zenekar és a Szegedi Deák Big Band. Augusztus 21-én 11 órától a Csengelei Fúvószenekar és a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar térzenével várja a szegedieket szintén a Klauzál téren.

Ünnepségek és programok Csongrád megyében

Augusztus 20-án ünnepi megemlékezéssel és egész napos családi rendezvénnyel várnak minden ünnepelni vágyót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az Ünnepségen köszöntőt mond Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója és Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja; ünnepi beszédet mond Trócsányi László igazságügyi miniszter. A megyei elismeréseket és az alkotói díjakat Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke adja át. Az új kenyeret Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke szenteli meg, majd az új kenyeret megszegi: Makra József, Ópusztaszer polgármestere.

augusztus20_opusztaszer99_gs

Hódmezővásárhelyen a XI. Bor- és Pálinkafesztivál várja az érdeklődőket, a fesztivál színpadán péntektől vasárnapig délelőttönként gyerekműsorok várják a családokat, de lesz népi játszóház és interaktív meseház is. Esténként a vásárhelyi és a hazai könnyűzenei élet kiválóságai, többek között a Bëlga, a Kistehén, a Mary Popkids és az Anima Sound Sytem lépnek fel. A Kossuth téri borpódiumon a kulturált borfogyasztást és borkultúrát népszerűsítő előadások kapnak helyet. A városi ünnepség augusztus 20-án 9 órakor kezdődik ünnepi szent misével a Szent István templomban. A misét Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrálja. 10 órakor a Szent István téren ünnepi beszédet mond Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő és Almási István polgármester. Az új kenyeret Kiss-Rigó László püspök szenteli meg, majd áldást mond Bán Csaba ótemplomi református lelkész. A műsorban közreműködnek a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános iskola diákjai, Mihályi Győző Jászai Mari-díjas és Bessenyei Ferenc-díjas színművész, a Városi Vegyeskar és a Fandante Kamarakórus, valamint a hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar.

A Homokhátság Böjte Csabával ünnepel. Immár harmadik alkalommal rendezik meg augusztus 19-én este Szent István Kenyere címmel a térségben élő keresztények találkozását szolgáló homokháti búcsúünnepet. A mórahalmi templom melletti téren tartandó szabadtéri szentmisét Böjte Csaba, ferences szerzetes atya mutatja be Kiss-Rigó László megyéspüspökkel és a környék papjaival.

Augusztus 19-étől egészen 23-ig számos program várja a makóiakat. Az államalapítás ünnepe alkalmából Szenti István napi forgatagot szervez Makó önkormányzata. 20-án 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amit körmenet követ, míg a városi ünnepséget 18 órától tartják, ahol köszöntőt mond Farkas Éva Erzsébet polgármester és Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, a körzet országgyűlési képviselője. A részletes programot ITT olvashatja.

Kenyérszenteléssel, koncertekkel és sörünneppel készül Szeged államalapításunk ünnepére.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=560444

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 18.

Előző sztori

Labdarúgás: külföldön folytatja a SZEOL kétszeres gólkirálya

Következő sztori

Labdarúgás: vasárnap debütál hazai pályán a SZAK