Újra megnyílt a régi Röszke-Horgos határátkelőhely + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

roszke_horgos_hataratkelo39_gs

Újra megnyílt a régi Röszke-Horgos határátkelőhely. Az 5-ös úton található, kétszer kétsávos átkelőt – az autópályáról letiltott járművek és augusztusban az autóbuszok kivételével – a nemzetközi személyforgalom használhatja minden nap 7 és 19 óra között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a pénteki átadási ünnepségen hangsúlyozta, a magyar-szerb kétoldalú együttműködés soha nem volt olyan jó, mint amilyen manapság.

Magyarországnak és Szerbiának közösen kell leküzdenie az olyan, a közép-európai létből fakadó versenyhátrányokat, mint a határok nehéz átjárhatósága, amely gátja a gazdasági fejlődésnek. Ezért a tervek szerint újabb átkelő nyílik majd Kübekházánál és Bácsszentgyörgynél is – mondta a politikus.

A miniszter kifejtette, a magyar-szerb határon jelenleg három állandó és a régi röszkeivel együtt négy korlátozott nyitva tartású közúti határátkelőhely működik.

A cél az új átkelők kialakítása mellett a jelenleg még korlátozva használható határátlépési pontok nyitva tartásának meghosszabbítása, illetve az, hogy a személygépkocsik a csúcsidőszakon kívül is használhassák az újranyitott röszkei létesítményt – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország és Szerbia bővíti azok lehetőségeit, akik törvénytisztelő módon kívánják átlépni a határt, ugyanakkor akadályokat állít azok elé, akik törvénytelenül próbálkoznak ezzel.

Ma már több bevándorló jön Európába a nyugat-balkáni útvonalon, mint a Földközi-tengeren keresztül. Az idei évben eddig több mint százezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, szinte kivétel nélkül Szerbia irányából – mondta a miniszter.

Kiemelte, Magyarország kötelessége a határai és egyben az Európai Unió védelme.

Ugyanakkor valamennyi uniós tagországot rá kell szorítani arra, hogy a dublini szabályoknak megfelelően járjon el a bevándorlási kérdésekben – szögezte le a miniszter.

Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy az ideiglenes biztonsági határzár felépítése nem emberi jogi, nem külügyi és különösen nem magyar-szerb kétoldalú kérdés.

Szerbia ugyanúgy szenved a bevándorlási nyomástól, mint ahogyan Magyarország – fűzte hozzá.

Elmondta: Magyarország októberben az EU, a nyugat-balkáni országok, valamint Törökország kül- és belügyminisztereinek részvételével konferenciát kíván szervezni Budapesten annak érdekében, hogy közös megoldást találjanak a bevándorlási nyomásra.

Hozzátette: ezeket a megoldásokat nem az EU-n belül kell keresni, ezért helyes volna, ha a közösség úgy adna fejlesztési támogatásokat harmadik országoknak, hogy azokat a bevándorlási nyomás csökkenését eredményező feltételekhez kötné.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter kifejtette, szeretné, ha minél előbb eljönne az az idő, amikor nincs szükség sem határátkelőhelyekre, sem határőrizetre, mert a két ország egyaránt az Európai Unió tagja.

Hangsúlyozta, bár Magyarországra Szerbiából érkeznek az illegális bevándorlók, azok szerb területre is az Európai Unión keresztül jutnak el.

Szerbia egyedül nem képes megoldani a problémát – mondta Ivica Dacic, aki a helyzet érzékeltetésére elmondta, hogy belügyminisztersége idején, 2008-ban mindössze száz menedékkérelmet adtak be, jelenleg ez a szám mintegy 60 ezer.

A szerb miniszterelnök-helyettes közölte, az utóbbi évtizedekben most a legjobbak a szerb-magyar kapcsolatok, amelyekre a kölcsönös bizalom és partnerség jellemző.

no images were found

Újra megnyílt a régi Röszke-Horgos határátkelőhely – részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=556817

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 31.

Előző sztori

Nagy-Huszein Tibor szerint a határzár a vasfüggönyre emlékeztet

Következő sztori

Hariskereső túrákat szervez a madártani egyesület