Bulvár

Különleges aszteroida halad el a Föld mellett

Különleges aszteroida halad el a Föld mellett

2015. július 19., vasárnap
Különleges aszteroida halad el a Föld mellett

Egy különleges aszteroida fog elhaladni vasárnap este 10 óra körül a Föld mellett: a 2011 UW158 jelű kisbolygónak páratlan értékű platinamagja van.

Az aszteroida 2,6 millió kilométerrel halad el a Föld mellett, ami azt jelenti, hogy hatszor távolabb lesz, mint a Hold, azaz szabad szemmel nem látható. A megfigyelt aszteroidák többsége számtalan kisebb kőzetből áll, amelyeket a gravitáció tart össze. A 2011 UW158 jelűnek azonban furcsa formája van, egy dióhoz hasonlít. Átmérője körülbelül 300-600 méter és nagyon gyorsan forog, minden 37 percben egyet fordul. Platinamagja a becslések szerint 100 millió tonnányi, ami nagyon értékessé teszi. Becslések szerint a platinamag értéke eléri a 3,5 billió fontot - olvasható a The Independent brit napilap honlapján. A Puerto Ricó-i Aricebo Obszervatórium a héten tette közzé az aszteroidáról készült első felvételeket honlapján. Azok is megfigyelhetik a páratlan aszteroidát, akik nem rendelkeznek távcsővel, a Kanári-szigeteki Slooh Obszervatórium honlapján közvetíteni fogja a 2011 UW158 elhaladását. A kisbolygók vagy aszteroidák a Nap körül keringő szilárd anyagú égitestek, néhányuk saját holddal is rendelkezik. Legtöbbjük feltehetően a Naprendszer kialakulásának korai szakaszából származik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.