Gazdaság

Két állami társaságot vizsgált az ÁSZ

Két állami társaságot vizsgált az ÁSZ

2015. július 3., péntek
Két állami társaságot vizsgált az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft., valamint a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. 2010. és 2013. közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését és kisebb hiányosságokat állapított meg gazdálkodásukban - közölte az ÁSZ pénteken az MTI-vel.

A Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. alapfeladata - a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényben foglaltak szerint - az alapadatok adatbázisainak létesítése, fenntartása és országos lefedettséggel való működtetése. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság az ellenőrzött időszakban nem alakította ki teljes körűen az állami vagyon értékének megőrzését, gyarapítását szolgáló - szabályszerű - vagyongazdálkodás feltételeit. Gazdálkodásának a kormányzati szektor hiányára és az államadósságra befolyással bíró elemei a jogszabályi előírásoknak megfeleltek, azonban a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét a 2012. és 2013. közötti években nem teljesítette. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy a társaság vagyongazdálkodása - a pénzügyi gazdálkodáshoz kapcsolódó szabályzatok kialakítása - alapvetően szabályszerű volt, a kormányzati szektor hiányára befolyást gyakorló ráfordítások elszámolása megfelelt a szabályoknak. Az állami vagyon védelmét és a vagyonnal való felelős gazdálkodást biztosító belső kontrollrendszer kialakítása megtörtént, azonban a működése csak részben volt megfelelő. Például adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzattal, továbbá a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő szabályzattal nem rendelkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.