Két állami társaságot vizsgált az ÁSZ

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft., valamint a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. 2010. és 2013. közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését és kisebb hiányosságokat állapított meg gazdálkodásukban – közölte az ÁSZ pénteken az MTI-vel.

A Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. alapfeladata – a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényben foglaltak szerint – az alapadatok adatbázisainak létesítése, fenntartása és országos lefedettséggel való működtetése.

Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság az ellenőrzött időszakban nem alakította ki teljes körűen az állami vagyon értékének megőrzését, gyarapítását szolgáló – szabályszerű – vagyongazdálkodás feltételeit. Gazdálkodásának a kormányzati szektor hiányára és az államadósságra befolyással bíró elemei a jogszabályi előírásoknak megfeleltek, azonban a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét a 2012. és 2013. közötti években nem teljesítette.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzése során az ÁSZ megállapította, hogy a társaság vagyongazdálkodása – a pénzügyi gazdálkodáshoz kapcsolódó szabályzatok kialakítása – alapvetően szabályszerű volt, a kormányzati szektor hiányára befolyást gyakorló ráfordítások elszámolása megfelelt a szabályoknak.

Az állami vagyon védelmét és a vagyonnal való felelős gazdálkodást biztosító belső kontrollrendszer kialakítása megtörtént, azonban a működése csak részben volt megfelelő. Például adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzattal, továbbá a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő szabályzattal nem rendelkezett.

Előző sztori

Németh Zsolt: az egész Kárpát-medencei magyarság a kárpátaljai magyarok mögött áll

Következő sztori

Megtiltotta az “Igazi csíki sör” forgalmazását a Hargita megyei törvényszék