Kassai Lajos lovasíjász “a lehetetlent kihívók” kínai tévésorozatában szerepel

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kassai Lajos lovasíjász "a lehetetlent kihívók" kínai tév?

Kassai Lajos lovasíjász is szerepel egy most készülő kínai televíziós sorozatban, amelyhez olyan embereket kerestek, akik “kihívják a lehetetlent”. A magyar lovasíjászat sportág megteremtője, aki eddig öt világrekordot állított be, pekingi stúdiófelvétele előtt adott interjút az MTI-nek.

“Számomra valahogy sorsszerűvé vált Kína. Amióta öt éve egy kínai barátommal bejártuk az ország nagy részét, azt veszem észre, hogy a repülőn ülök, és az Kínában száll le” – hangsúlyozta Kassai Lajos, aki a felvételre várva hétfőre virradóra egy teremben szaporán előhúzott íjvesszőivel a céltábláját sorozta, vagy sárga korongokat “szedett le”, amelyeket Olter Wanda reptetett.

Mint a Kínai Központi Televízió (CCTV) munkatársai elmondták, a magyar lovasíjászra kínai “forrásokból” bukkantak, és az után döntöttek a meghívásáról, hogy meggyőződtek tudásáról és arról, “milyen jól mutat a képernyőn”. A sorozat a tervek szerint 11 epizódból áll, a legnézettebb 1-es csatornán, vasárnaponként, főműsoridőben sugározzák majd másfél órában. Egy-egy részben 6-7 szereplő lép majd fel.

A külső és a stúdiófelvételek folyamatosan zajlanak, és bár a részletekről sokat nem akartak elárulni, annyit elmondtak, hogy a számos kínai meghívott mellett lesz amerikai, orosz, kenyai, olasz és mongol résztvevő is.

“A show komoly lehetőség arra, hogy kínaiak százmillióihoz eljusson az, hogy egyáltalán létezik lovasíjászat, amelyet a világ sok részén magyar sportként emlegetnek” – jegyezte meg Kassai Lajos. Mint mondta, Magyarországon 1990 környékén kezdett vele foglalkozni, majd két év múlva európai “hadjáratokra” indult, lovasrendezvényeken vett részt, de eljutott Amerikába, Kanadába és a Közel-Keletre is. Edzőtáborokat tart a világ minden részén.

A szakember hangsúlyozta: büszke arra, hogy a lovasíjászat bekerült az egyetemi tananyagba és a lovas szakágak közé, továbbá tavaly a hungarikumok gyűjteményébe is. “A magyarok és a keleti népek elsősorban a hagyományaikat keresik és találják meg benne, van, aki a sportot szereti meg, mások a ló, a lovaglás miatt vonzódnak hozzá.”

Híveinek tábora egyre szélesebb Kínában is, a Kassai név a külső forgatási helyszínen sem volt ismeretlen. Az Ezer-sziget tavánál, Csöcsiang tartományban tanítványai várták, és “mutatványát” is az egyiküktől kölcsön kapott lovon hajtotta végre: 14 korongot lőtt le vágtató ló hátáról 21 másodperc alatt. Az adott körülmények között ezzel meg is volt elégedve, hiszen a Budapest Arénában 20 másodperc alatt teljesítette ugyanezt.

Kassai Lajos, aki eddig minden lovasíjász-versenyt megnyert, épp itt, az Ezer-szigeten szeretné a sportág ázsiai központját létrehozni, és ebben egy tehetős kínai partnere támogatja. “Komoly beruházás készül, lovakban, pályában egyaránt, amihez a szakmai muníciót a Kassai-iskola adja. Jövőre vendégül látják a kínai partnereket, nyílt napot tartanak, vizsgákat mutatnak be nekik – számolt be Kassai Lajos a tervekről.

“Csak már ezen az éjszakán legyünk túl” – jegyezte meg hétfőre virradóra az 55 éves Kassai Lajos, akinek nagyjából hajnali egy órakor kezdődött a stúdiófelvétele “teljes harci díszben”. Ennek során később sok szó esett Magyarországról, a magyar kultúráról, és arról, hogy mennyire fontos egy nemzet számára a hagyományainak megőrzése. Az interjúban arra biztatta kínai közönségét, a kísértések ellenére ők se fordítsanak hátat a kultúrájuknak.

Előző sztori

Polgárőrök segítettek egy sebesült szír menekültön

Következő sztori

Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke