Gazdaság

Elkezdődhetnek a tárgyalások az EU-ban a GMO-mentességről

Elkezdődhetnek a tárgyalások az EU-ban a GMO-mentességről

2015. július 14., kedd
Elkezdődhetnek a tárgyalások az EU-ban a GMO-mentességről

Elkezdődnek a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszerekről és takarmányokról szóló európai uniós tárgyalások - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

A szakértői tárgyalások megkezdéséről az uniós agrárminiszterek Tanácsának július 13-i vitájának megállapításait összegezve nyilatkozott az EU-elnökséget ellátó Luxemburg minisztere, Fernand Etgen. A közleményben a szaktárca rámutat: a génmódosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti szintű korlátozásáról és tiltásáról a részletes tárgyalások Magyarország elkötelezett fellépésének eredményeként indulhatnak meg. Az irányadó vita előtt ugyanis kérdéses volt, hogy megkezdődhet-e a tervezet tárgyalása, mivel a javaslat gyakorlati végrehajthatóságával, kereskedelempolitikai összefüggéseivel kapcsolatban aggályaikat jelezték a tagállamok. A 2015 második félévében EU-elnökségi feladatokat ellátó Luxemburg agrárminisztere a hétfői tanácsi vita alapján megerősítette, hogy a felmerülő kérdések tisztázása érdekében, az előterjesztő Európai Bizottsággal együttműködve hamarosan megkezdik a szakértői szintű tárgyalást. A közlemény szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára a tanácskozáson felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország számára alkotmányos kötelezettség a génmódosított élelmiszerek és takarmányok piacra jutásának megakadályozása, a köztermesztés már hatályos tiltási lehetőségének biztosítása mellett. A tagállamok mindegyike elismerte, hogy a bizottsági tervezetben vannak javításra szoruló elemek, ám Magyarország konstruktív hozzáállást tanúsít az ügyben, és elkötelezett a tárgyalások folytatása mellett - szögezte le közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.