Kultúra

THEALTER Tea for Two Workshop és blogjr kritikusműhely Szegeden

THEALTER Tea for Two Workshop és blogjr kritikusműhely Szegeden

2015. június 2., kedd
THEALTER Tea for Two Workshop és blogjr kritikusműhely Szegeden
thealter_plakat

A 25. THEALTER fesztiválhoz kapcsolódóan színházi workshopot szervez a szegedi MASZK Egyesület.

"A MASZK Egyesület negyedszázada van jelen, tölt be vezető szerepet Szeged kortárs színházi életében. Egyesületünk működteti a sokáig egyetlen befogadó profilú vidéki intézményt a szegedi Régi Zsinagógában, ahol 1992 óta látunk vendégül színházi, táncszínházi produkciókat itthonról és külföldről, rendezünk filmes, képzőművészeti, zenei és irodalmi programokat. Az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, azaz a Régi Zsinagóga a fő helyszíne az idén 25. alkalommal sorra kerülő, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválunknak is. Az évek során működési körünk is egyre komplexebb lett: az elmúlt két és fél évtizedben több alkalommal is teret adtunk színész- és táncos kurzusoknak, workshopoknak. Idén újra 17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő tréningezőket várunk Magyarországról és a határon túlról. Három csoportban, négy kurzusvezetővel dolgozhatnak a jelentkezők, akiktől kíváncsiságot és odaadást várunk, és akikre – közönségünkkel együtt – mi is nagyon kíváncsiak vagyunk. Valamennyi kurzusnak ugyanaz a kiindulópontja – az Amphitryon komplex konfliktusrendszere –, de a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban szabad a tér. A projekt során megvalósuló alkotói folyamatban résztvevő fiatalok számára szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, szélesebb közönség előtt való megmutatkozásra adunk lehetőséget. A fesztivál nyilvánossága a lehető legtöbb nézőhöz való eljutást biztosítja számukra, mi pedig még komplexebben folytathatjuk a megkezdett munkát: a fiatal alkotók, az utánpótlás felmutatását, támogatását. Nem titkolt célunk a programmal, hogy ne csak mi ismerjük meg jobban a fiatalokat, hogy hogyan gondolkodnak a színházról, hanem az is, hogy ők is megismerjék egymást, olyan alkotókkal dolgozhassanak a kurzusokon, akikkel korábban nem – és hogy e mellett kiváló hazai, határon túli és külföldi előadásokat is lássanak. Az elmúlt évhez hasonlóan azt tervezzük, hogy valamennyi alkotócsoport mellett dolgozni fog egy, a színházi írás iránt érdeklődő fiatal, aki egyfajta próbanaplót vezet blog formájában. Várjuk tehát a színházi írás iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését is, akik a blog jr. kritikus kurzus résztvevőiként szívesen vezetnének próbanaplót az alkotócsoportok munkájáról, valamint tudósítanának a fesztivál előadásairól és lennének értő és kíváncsi résztvevői a szakmai beszélgetéseknek. A kritikus kurzus vezetője Jászay Tamás, a Revizor - a kritikai portál szerkesztője. Az elmúlt év írásai

ide kattintva

olvashatók" - írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a MASZK Egyesület. http://www.youtube.com/watch?v=oOZflqg_6u0

Kurzusvezetők:

Benkó Bence és Fábián Péter

Az idei THEALTER fesztivál kiemelt meghívottja, a k2 Színház vezetői, rendezői. Első alkalommal 2011-ben, a kaposvári egyetem színészhallgatóiként mutatkoztak be Szegeden, az I. THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. 2012-ben sikerrel indultak a THEALTER helyspecifikus projekt pályázatán. azt a csöndet nem tudjuk eljátszani című produkciójukkal nem csak közönségsikert arattak, de elnyerték a zsűri fődíját is. Tavaly nagy sikerrel játszották Szegeden a Mielőtt az éj leszáll! című Brecht-adaptációt. 2013-ban elnyerték a FESZ „Pályakezdő” díját, 2014-ben a k2 Színház – immár független társulatként – jelölést kapott a Színikritikusok különdíjára is.

Hegymegi Máté

Színész, koreográfus, rendező, 2014-ben végzett az SZFE fizikai színházi rendező-koreográfus szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában. Az egyetem előtt a nyíregyházi színház tánckarában dolgozott, játszik Székesfehérváron és a Forte előadásaiban, rendezett egyetemistaként (Küszöb, Bűnös természet), koreografál (Katona József Színház, Vígszínház, Budapest Bábszínház, Szputnyik). Dunaújvárosban 2014 őszén rendezte az Amphitryont, jelenleg a Kolhaas Mihály színpadra állításán dolgozik. 2012 óta tart mozgásórákat az SZFE Nyári Egyetemén, 2014 óta tanít színészhallgatókat.

Urbán András

Jászai Mari- és Párhuzamos Kultúráért-díjas rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vezetője, a tavalyi THEALTER kiemelt meghívottja. Egyesületünk 2003 óta 13 előadást készített Urbán Andrással koprodukcióban, amelyek az elmúlt évtizedben 3 kontinens fesztiváljain arattak nagy sikert, nyertek el számos szakmai díjat.

A kurzusok időpontja:

július 19-25.

Tréningbemutató:

Régi Zsinagóga, július 25., a fesztivál záró programja A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást (egyetemi kollégium háromágyas szobáiban), valamint a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítunk. Jelentkezni június 21-ig a matild@maszk.hu e-mail címen lehet, egy rövid bemutatkozó levéllel. A szervezők kérik a jelentkezőket, jelöljék meg, melyik kurzusvezetővel szeretnének dolgozni, szükségük van-e szállásra, és azt is, milyen méretű pólót hordanak.

Maximális létszám:

kurzusonként 10 fő, blogjr műhely 5 fő!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.