Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Kultúra

THEALTER Tea for Two Workshop és blogjr kritikusműhely Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

thealter_plakat

A 25. THEALTER fesztiválhoz kapcsolódóan színházi workshopot szervez a szegedi MASZK Egyesület.

“A MASZK Egyesület negyedszázada van jelen, tölt be vezető szerepet Szeged kortárs színházi életében. Egyesületünk működteti a sokáig egyetlen befogadó profilú vidéki intézményt a szegedi Régi Zsinagógában, ahol 1992 óta látunk vendégül színházi, táncszínházi produkciókat itthonról és külföldről, rendezünk filmes, képzőművészeti, zenei és irodalmi programokat. Az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, azaz a Régi Zsinagóga a fő helyszíne az idén 25. alkalommal sorra kerülő, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválunknak is.

Az évek során működési körünk is egyre komplexebb lett: az elmúlt két és fél évtizedben több alkalommal is teret adtunk színész- és táncos kurzusoknak, workshopoknak.

Idén újra 17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő tréningezőket várunk Magyarországról és a határon túlról. Három csoportban, négy kurzusvezetővel dolgozhatnak a jelentkezők, akiktől kíváncsiságot és odaadást várunk, és akikre – közönségünkkel együtt – mi is nagyon kíváncsiak vagyunk.

Valamennyi kurzusnak ugyanaz a kiindulópontja – az Amphitryon komplex konfliktusrendszere –, de a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban szabad a tér.

A projekt során megvalósuló alkotói folyamatban résztvevő fiatalok számára szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, szélesebb közönség előtt való megmutatkozásra adunk lehetőséget. A fesztivál nyilvánossága a lehető legtöbb nézőhöz való eljutást biztosítja számukra, mi pedig még komplexebben folytathatjuk a megkezdett munkát: a fiatal alkotók, az utánpótlás felmutatását, támogatását.
Nem titkolt célunk a programmal, hogy ne csak mi ismerjük meg jobban a fiatalokat, hogy hogyan gondolkodnak a színházról, hanem az is, hogy ők is megismerjék egymást, olyan alkotókkal dolgozhassanak a kurzusokon, akikkel korábban nem – és hogy e mellett kiváló hazai, határon túli és külföldi előadásokat is lássanak.

Az elmúlt évhez hasonlóan azt tervezzük, hogy valamennyi alkotócsoport mellett dolgozni fog egy, a színházi írás iránt érdeklődő fiatal, aki egyfajta próbanaplót vezet blog formájában.

Várjuk tehát a színházi írás iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését is, akik a blog jr. kritikus kurzus résztvevőiként szívesen vezetnének próbanaplót az alkotócsoportok munkájáról, valamint tudósítanának a fesztivál előadásairól és lennének értő és kíváncsi résztvevői a szakmai beszélgetéseknek. A kritikus kurzus vezetője Jászay Tamás, a Revizor – a kritikai portál szerkesztője. Az elmúlt év írásai ide kattintva olvashatók” – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a MASZK Egyesület.

Kurzusvezetők:

Benkó Bence és Fábián Péter

Az idei THEALTER fesztivál kiemelt meghívottja, a k2 Színház vezetői, rendezői. Első alkalommal 2011-ben, a kaposvári egyetem színészhallgatóiként mutatkoztak be Szegeden, az I. THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. 2012-ben sikerrel indultak a THEALTER helyspecifikus projekt pályázatán. azt a csöndet nem tudjuk eljátszani című produkciójukkal nem csak közönségsikert arattak, de elnyerték a zsűri fődíját is. Tavaly nagy sikerrel játszották Szegeden a Mielőtt az éj leszáll! című Brecht-adaptációt. 2013-ban elnyerték a FESZ „Pályakezdő” díját, 2014-ben a k2 Színház – immár független társulatként – jelölést kapott a Színikritikusok különdíjára is.

Hegymegi Máté

Színész, koreográfus, rendező, 2014-ben végzett az SZFE fizikai színházi rendező-koreográfus szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában. Az egyetem előtt a nyíregyházi színház tánckarában dolgozott, játszik Székesfehérváron és a Forte előadásaiban, rendezett egyetemistaként (Küszöb, Bűnös természet), koreografál (Katona József Színház, Vígszínház, Budapest Bábszínház, Szputnyik). Dunaújvárosban 2014 őszén rendezte az Amphitryont, jelenleg a Kolhaas Mihály színpadra állításán dolgozik. 2012 óta tart mozgásórákat az SZFE Nyári Egyetemén, 2014 óta tanít színészhallgatókat.

Urbán András

Jászai Mari- és Párhuzamos Kultúráért-díjas rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vezetője, a tavalyi THEALTER kiemelt meghívottja. Egyesületünk 2003 óta 13 előadást készített Urbán Andrással koprodukcióban, amelyek az elmúlt évtizedben 3 kontinens fesztiváljain arattak nagy sikert, nyertek el számos szakmai díjat.

A kurzusok időpontja: július 19-25.
Tréningbemutató: Régi Zsinagóga, július 25., a fesztivál záró programja

A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást (egyetemi kollégium háromágyas szobáiban), valamint a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítunk.

Jelentkezni június 21-ig a matild@maszk.hu e-mail címen lehet, egy rövid bemutatkozó levéllel. A szervezők kérik a jelentkezőket, jelöljék meg, melyik kurzusvezetővel szeretnének dolgozni, szükségük van-e szállásra, és azt is, milyen méretű pólót hordanak.

Maximális létszám: kurzusonként 10 fő, blogjr műhely 5 fő!

Hírzóna

Online kiállítás nyílt a Nap-Fény Fotókör műveiből

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Épített környezet című tárlatot Miklóssy Mária és Deilinger József fölvételeiből állították össze.

Tovább olvasom

Hírzóna

Beváltja a szegedi színház a REKAMIÉ Fesztiválra szóló jegyeket

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A jegyvásárlók dönthetnek.

Tovább olvasom

Hírzóna

Életre keltik az árvíz előtti szegedi belvárost

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kronoszkópot helyeznek el a Móra Ferenc Múzeum kilátójában.

Tovább olvasom

Aktuál