Néma főhajtással emlékezett a szegedi Fidesz és a KDNP a trianoni békediktátumra + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fidesz_kdnp_megemlekezes01kf

A Fidesz és a KDNP koszorúzással és néma főhajtással emlékezett meg az országot 95 éve ért tragédiáról az Árpád téri országzászlónál, majd Raffay Ernő történész tartott előadást.

Haág Zalán, a szegedi KDNP elnöke szerint a keresztény ember legfőbb ismérve a jövőbe vetett hit, a bizalom, az utóbbi öt évben pedig olyan dolgok történtek az országban, amelyek reményre adnak okot. Kiemelte, hogy 95, illetve 70 év után újra helyre állhatnak a nemzet megszakadt kapcsolatai a határon túli magyarokkal a könnyített állampolgársági kérelem által. Helyi szinten fontosnak tartja Simor Márton két éve köztérre került országzászló emlékművét, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatott fel. Habár a helyi jobboldal összefogásával, a baloldal akadályozása ellenére valósult meg az alkotás, mégis úgy véli, ez a mű az egész városé.

A Himnusz elszavalását és a rövid ünnepi műsort követően a koszorúk mellett a közönség is elhelyezte az emlékezés virágait, vörös és fehér rózsákat.

A megemlékezést követően a Polgári Esték vendége Raffay Ernő, az SZTE BTK volt oktatója, az Antall-kormány egykori államtitkára volt a KDNP-székházban. A telt házas előadás előtt Szöllősy József nyugalmazott koncertmester örvendeztette meg hegedűjátékával a közönséget, majd Szőke Barnabásné szavalta el Szentmihályi Szabó Péter Trianon sebei című versét.

Raffay Ernő beszélgetőpartnere, Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke kérdéseire válaszolva felelevenítette nemcsak a Trianonhoz vezető utat, hanem annak máig tartó hatásait is. A történész úgy gondolja, hogy társadalmi, politikai, etnikai és gazdasági indokai is voltak az 1920. június 4-i békediktátumnak. Véleménye szerint a világtörténelmet nagyhatalmak irányítják, s csak akkor van esélye egy kis nemzetnek, ha erős lelki szövet köti össze tagjait. Az 1867-től 1918-ig tartó időszakot az osztrák-magyar nagyhatalom korszakának tartja, hiszen ekkoriban Európa második legnagyobb állama volt a Ferenc József vezette dualista monarchia, amely Németországgal együttműködve a középponti (tankönyvekben központi) hatalmak egyike volt. 1914-ben azonban a nagyhatalmak őrlőkövei közé került, annak ellenére, hogy gróf Tisza már 1889-ben tartott beszédében rávilágított egy olyan háború veszélyére, amely elsöpri a monarchiát.

Kiemelte, hogy Németország területének csupán 8%-át, lakosságának 11%-át vesztette el, míg Magyarország esetében az előbbi 70% fölé rúgott, s egyben népességének kétharmada is idegen uralom alá került. Az Osztrák-Magyar Monarchiának azért kellett megszűnnie, mert a franciák nem akarták, hogy Németországnak erős szövetségese legyen a térségben, de Hitler mégis ki tudott robbantani egy újabb súlyos világháborút. A békediktátum szigorúsága ellenére Raffay úgy véli, részben szerencsésen jártunk, hiszen a bukaresti béke szándékai szerint most a Belvárosi hídon lenne a határ, Újszegedet pedig Romániához csatolták volna. Kramář, Csehszlovákia első miniszterelnökének szándékai szerint nem maradt volna Magyarországból más, csak Budapest és környéke. Raffay úgy véli, a magyar kérdés mindig aktuális marad a szomszédos országokban. Egy 1986-ban olvasott tanulmány alapján úgy gondolja, ha fennmaradnak az 1910-es népesedési és magyarosodási trendek, ma 40 millió magyar élne a Kárpát-medencében.

Kritizálta a Károlyi Mihály vezette Népköztársaságot és az azt követő Tanácsköztársaságot, véleménye szerint az előbbi későn ismerte fel a helyes utat, a fegyveres honvédelmet, míg az utóbbi csak súlyosbított az addigi helyzeten, hiszen a kommunizmus rémével fenyegette Európát. “Rossz kormány rossz döntéseinek mindig a nép issza meg a levét” – zárta előadásának e részét.

Gyimesi László kérdésére válaszolva kifejtette, két történelmi folyamat érdemel említést a magyarság sorsának alakulásában. Az első Churchill és Sztálin moszkvai egyezménye, amely Kelet-Közép-Európát a szovjet érdekszférába utalta. Ennek okán visszaálltak az 1938-as, azaz a trianoni határok, sőt további három falu Csehszlovákiához került. Egyben az egész Kárpát-medencében – beleértve hazánkat is – felléptek a polgári magyar nacionalizmus ellen. E fellépés, amely állandó volt a Rákosi- és Kádár-korszak alatt, és csak a rendszerváltozással szűnt meg Magyarországon.

fidesz_kdnp_megemlekezes21kf

A második az ezt követő időszak, amelynek idején a három utódállamból kettő felbomlott.  Románia esetében habár a hadsereg és a belügy ellentéte nagy volt Ceaușescu bukása után, Erdély kérdésében összezár minden politikai oldal. Raffay szavai szerint „Erdély autonómiájára akkora az esély, mint egy lakatlan szigeten a tömegverekedésre”, mégis fontos e kezdeményezés támogatása, hiszen így adhatunk reményt a külhoni magyaroknak. Sajnálja, hogy nem éltünk Csehország és Szlovákia szétválása idején a katonai beavatkozás lehetőségével, mivel ekkoriban 10-12 hónapig de facto nem létezett szlovák hadsereg. Annak ellenére gondolja ezt így, hogy elismeri a szlovákok jogát saját államra, de egyben félti is a Felvidék déli részén élő magyarokat. Elmondta, a délszláv háború kitörésekor a fegyverek küldése mellett érdemes lett volna a horvátokkal szövetséget kötni, vagy később az 1999-es koszovói válság idején beavatkozni. Elárulta azt is, tudomása szerint Leonyid Kucsma, az első ukrán elnök hajlandó lett volna tárgyalni Kárpátalja területéről.

Raffay Ernő úgy véli, a történelem mindig hoz lehetőséget, napjainkban azonban máshogy kell dolgozni. A Nemzeti Összetartozás Napját, az állampolgársági intézkedést és a határon túlra irányuló kötelező középiskolai kirándulások lehetőségét mind kiváló lépéseknek tartja. A beszélgetést követően a volt honvédelmi államtitkár válaszolt a hallgatóság kérdéseire, majd dedikálta könyveit.

no images were found

A magyarság legnagyobb huszadik századi tragédiájáról emlékezett meg a szegedi kormányoldal http://szegedma.hu/?p=543864

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 3.

Default thumbnail
Előző sztori

George W. Bush ma már népszerűbb, mint Barack Obama

Következő sztori

Szabó Pál Csaba Trianon üzenetéről: Egyetlen magyart, egyetlen magyar emléket sem fogunk odahagyni

Legutóbbi hasonló cikkek