Közélet

Fokozott védelem, fokozott kötelezettség - mit tehet az ellenőr a bliccelők ellen?

Fokozott védelem, fokozott kötelezettség - mit tehet az ellenőr a bliccelők ellen?

2015. június 9., kedd
Fokozott védelem, fokozott kötelezettség - mit tehet az ellenőr a bliccelők ellen?
SZS20130517_berletugy_002

Biztonsági szakértőt és volt ellenőrt kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük azon esetről, amelyben egy ellenőr elgáncsolta a menekülő bliccelőt.

A SZEGEDma.hu írta meg vasárnap elsőként

facebookos forrásra hivatkozva, hogy Szegeden egy ellenőr üldözött, megrúgott egy fiatal bliccelő lányt. Az érintett ellenőrt azóta azonnali hatállyal elbocsátotta a helyi tömegközlekedést felügyelő DAKÖRT Kft., és büntetőeljárás is indult ellene. Milyen fizikai és mentális képzést kapnak az ellenőrök, hogyan készülhetnek fel az ilyen esetekre, milyen jogaik és kötelezettségeik vannak? - ezt igyekeztünk körbejárni. „Kapunk hideget, meleget. Mikor dolgoztam, tettlegesség szinte minden héten volt, majd ezt követően rendőrség és bírósági eljárás. Többször fenyegettek meg például a torkom elvágásával” – vallott egy volt ellenőr a kollégáit érő stresszről. Véleménye szerint fontos azt is figyelembe venni, hogyan juthatott el idáig az ellenőr, habár ez egyáltalán nem ad felmentést e durva cselekedetért.

nemeth_ferenc01_gs

Német Ferenc

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke portálunknak elmondta, az ellenőrök fizikai szempontból csupán üzemorvosi vizsgálaton esnek át. A képzésen elmondják nekik, mihez van joguk és mihez nincs. Nincs olyan képzettségük, mint a rendőröknek, akik két évet ülnek az iskolapadban, s ott megtanulják a szakszerű és jogszerű igazoltatás módozatait. Az ellenőrök csupán egy rövid tanfolyam után próbálnak meg megfelelni az elvárásoknak. Általában azért dolgoznak párban, hogy mindig legyen tanúja az intézkedésnek, hiszen erre a bíróságon mindegyiküknek szüksége lehet. „Nekünk azt tanították, ne menjünk utána, ne adjunk okot a támadásra, kerüljük mindenképp az erőszakot. Ennek gyakorlására egyszer háromnapos tréningen is részt vettünk. Kielemeztük a velünk előfordult eseteket is” – mondta el a volt ellenőr, akit hivatalos személyi státusza ellenére is találkozott erőszakkal, de annak csak elszenvedője volt. Német Ferenc kiemelte, igaz az, hogy az ellenőr hivatalos személy minőségben jár el, ami fokozott védelmet jelent számára, ha megtámadják. Ehhez azonban fontos hozzátenni, hogy ezzel együtt fokozott felelősség is van a vállán, hogy szakszerűen, jogszerűen intézkedjen. A kamara elnöke szerint előnyösebb lett volna, ha ketten vannak az ominózus vasárnapi intézkedésnél. Elállva az utat nem szaladt volna el az illető. Az ellenőrnek nem az a feladata, hogy üldözzön, a DAKÖRT Kft. megbízási területe tudomása szerint a járművek és megállóhelyek, autóbusz-állomások (ez utóbbiak azonban közönség számára nyitott helyek) területére szól. Az üldözések valószínűleg azért történnek, mert megpróbálnak megfelelni az elvárásoknak az ellenőrök. Az adott esetben, ehelyett inkább rendőrt kellett volna hívnia, annak kiérkeztéig pedig feltarthatja a bliccelőt. Itt merülhet fel a kérdés, korlátozhat-e mást személyi szabadságában az ellenőr? „Az ellenőr csak visszatarthatja a szabálysértésen ért személyt, amíg a rendőr meg nem érkezik. De nem üthet, rúghat, teperhet le bárkit, ezért kell intézkedésnél két személy. Egy nevelőotthonos gyermeknél pedig fontos figyelembe venni, lehet, hogy bűncselekményt követett el, de az is elképzelhető, hogy áldozattá vált. Nem tudni, milyen megrázkódtatások érték korábban. Egy ilyen fiatal esetében még nagyobb fájdalmat jelent az ellenőri brutalitás” – fejezte ki aggodalmait Német Ferenc. Mi lehet a megoldás? „Sok helyen dolgoznak úgy, hogy a közterület-felügyelőkkel működnek együtt, máshol többen vannak az ellenőrök. Jó példa erre a pesti BKV - ahol szintén vannak panaszok -, de a milliós utazóközönséghez képest elenyésző mennyiségben” – zárta szavait Német Ferenc.

"Mikor dolgoztam, tettlegesség szinte minden héten volt, majd ezt követően rendőrség és bírósági eljárás. Többször...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.