Kónya Imre: a rendszerváltás megtörtént

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rendszerváltás megtörtént – mondta Kónya Imre volt MDF-es politikus, korábbi belügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap az Antall-kormány 25 évvel ezelőtti megalakulására emlékezve.

Magyarországon a szabad parlamenti választást követően parlamentáris demokrácia, magántulajdonon alapuló piacgazdaság alakult ki, megváltozott az ország politikai státusa a Varsói Szerződés megszűnésével, a szovjet csapatok kivonulásával – szögezte le a volt politikus arra az újságírói felvetésre, hogy sokan azt gondolják, mintha nem is történt volna meg a rendszerváltás.

Kónya Imre az MDF 1994-es választási vereségét annak tulajdonította, hogy az emberek csalódtak a várakozásaikban.

Szerinte a rendszerváltozás nem hozta el a jólétet. Az emberek azt hitték, ha olyan rendszer lesz, mint Ausztriában, akkor úgy fognak élni, mint ott az emberek – magyarázta. Megjegyezte: Antall József miniszterelnök nem véletlenül nevezte kormányát kamikazénak, hiszen többször is elmondta, hogy ez nem így lesz, felhívta a figyelmet a nehézségekre.

Kónya Imre a rendszerváltást megelőző, 1988 és 1990 közötti időszakot úgy értékelte, hogy egészen ritka kegyelmi időszaka volt a magyar politikai életnek, mert mindenki a legjobbat adta magából. Elmondta: az Ellenzéki Kerekasztal üléseit vezetve olyan politikusokat ismert meg, akik pártállástól függetlenül keményen vitatkoztak, de készek voltak a megállapodásra.

Előző sztori

Magyar sikerek a Shell Eco-marathon Europe-on – az SZTE is képviseltette magát

Következő sztori

Novák Katalin: javaslat készül a gyerekek napközbeni elhelyezésére