Keddi programajánló: jazzdobos a Jazz Kocsmában, tesis buli a Singben

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hegedu

Az Alsóvárosi ferences templomban és a Szent-Györgyi Albert Agórában komolyzenei koncertet tartanak, a Singben tesis buli lesz, míg a Popper Mór Mulatója születésnapját ünnepli kedden.

Kommunikációs problémák, konfliktuskezelés és stressz kapcsán hirdetett egyéni pszichológiai tanácsadást a Megálló – Tarján felett az ég (Budapesti körút 23.). A tanácsadást Tandari-Kovács Mariann pszichológus tartja fél kilenctől, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet a 06/30 697 2004-es telefonszámon tehet meg. Ugyanitt tíz órától lelkigondozást tartanak, 11-től pedig jogi ügyekben adnak útmutatást.

Este hét órától a Millenniumi Kávéházba (Dugonics tér 12.) vár mindenkit
Bagdi Balázs és barátai.

Az SZTE ZMK orgona tanszakának hangversenyét hallgathatják meg a komolyzene szerelmesei kedd este hét órától az Alsóvárosi ferences templomban.

Az Egyetemi Tavasz programsorozatának egyik elemeként az Universitas Szimfonikus Zenekar tartja meg tavaszi koncertjét a Szent-Györgyi Albert Agórában este 19 órától. Közreműködik Kerényi Mariann (zongora), vezényel: Somorjai Péter. A belépőjegy 500 Ft.

Este nyolc órától Jeszenszky György lesz a Jazz Kocsma vendége. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzdob tanára zenéjével már harminc éve a magyar jazzélet élvonalát erősíti. A legfoglalkoztatottabb zenészek egyike, játékát számos rádiófelvétel és album örökítette meg, emellett kiváló pedagógusként dobosok generációit nevelte ki. A koncert másik sztárvendége a Hollandiából hazalátogató nagybőgős, Horváth Andor. Az est házigazdái Blaho Attila (zongora) és Matthew Mitchell (gitár).

A Petőfi Rádió egyik kiemelkedő DJ-je, WONDAWULF szolgáltatja a jó hangulatot a Popper Mór Mulatójában (Széchenyi tér 2.). Május 12-én a születésnapját ünnepli a szórakozóhely, melynek kapcsán italakciókkal és éjszakába nyúló bulival várják a fiatalokat. A belépés 100 forint, Szegedi Egyetemi Napok karszalaggal pedig ingyenes.

Este 11 órától tesis bulit tartanak a Sing Sing-ben (Mars tér 1.). A májusi évzáró vigadalom alkalmával fehérbe öltözik a buli, a dress code így a fiatalos, világos sportos viselet lesz! A fesztivál hangulatú aréna mellett jó idő esetén a kerthelységben is lesz külön dj-tánc-mulatozás. Konfetti show, partyállatok, extra klubdekor!

sing_plakat

Használt kötetekből nyílik vásár a Somogyi-könyvtár Tápai fiókkönyvtárában hétfő délelőtt 10 órától.

Követnéd a BL-meccseket, de egyedül unalmas? Kedd este hét órától a Rongy kocsmában követheted a Bayern – Barcelona visszavágót!

Folyamatos kiállítások, programok:

„Büszke voltam, hogy én vagyok a legfiatalabb Móricz lány” – alcímmel kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár Móricz Lili (1915 – 1999), Móricz Zsigmond harmadik leánya születésének századik évfordulójáról. Könyvek, folyóiratok, lapokban megjelent fotók és cikkek mutatják be a színésznőből lett író életét. Idillikus családi kép a leányfalui birtok kertjéből; együtt a testvérek: Virág, Gyöngyi és Lili; színpadi szerepek (köztük Gertrudis alakítása), a Délmagyarország híradása 1936-ból, amikor Móricz Lili édesapja Nem élhetek muzsikaszó nélkül című regényéből készült vígjátékban lépett föl Szegeden. Érdekesség: Móricz Lili magánéletében is „kötődött” a színművészethez: első férje Both Béla, második György László színművész volt. Az írói munkásság dokumentumai a Pasziánsz, Fecskék a verandán, Kedves Mária!) mellett a kötetekről szóló kritikák ugyancsak láthatók-olvashatók a tárlókban. A kiállítás május 14-ig tekinthető meg.

I_vh_kiallitas12kf

Az első világégésben részt vevő szegedi bakák sorsa elevenedik meg a Móra Ferenc Múzeum Hazatérnek… 1914-1918 című kiállításán, amelyen a különböző fegyverek, mindennapi használati eszközök mellett a híres doberdói fát és egy életnagyságú lövészárkot is megtekinthetnek az érdeklődők. A Kecskeméti Katona József Múzeum vándorkiállításán két teremben fegyvereket, oroszoktól zsákmányolt zászlót, a híres doberdói fát mutatnak be a látogatóknak, akik egy fényvetítésen követhetik a frontvonalak alakulását, illetve egy lövészárokba is bemehetnek, amely visszaadja a háborús mindennapok sötét és félelmetes érzését, majd megemlékezhetnek a katonák eredeti sírköveinél, illetve a tábori kápolnánál is. A kiállítás június 21-ig látogatható.

Gondolatfújás, Bóbita-sarok, versfoltozás és gépelde: így kelnek életre Weöres Sándor versei a szegedi Fekete-házban a Petőfi Irodalmi Múzeum időszaki kiállításán. A megmozdult szótár című tárlaton izgalmas installációk segítségével lehelhetnek életet a legendás író-költő műveibe a látogatók. A tárlaton lehet gondolatot fújni, verset foltozni, rajzolni és szüretelni is. A legkisebbek a Bóbita-sarokban játszhatnak, míg a nagyobbakat a gépelde várja: egy korabeli írógép segítségével saját alkotásokat faraghatnak Weöres műveiből. A falakat az író saját illusztrációi díszítik, így a látogatók teljesen elmerülhetnek Weöres Sándor verseinek csodálatos világában. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

Weöres-nyitás-150306-13

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Megújította együttműködését a Richter, az SZTE és az SZBK + FOTÓK

Következő sztori

Szentesen nyílik kiállítás a Lucien Hervé Kamera Klub fényképeiből