Írjon nekünk

Közélet

Kocsányos tölgyeket fogadtak örökbe a füvészkertben + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

fold_napja_fuveszkert_kht14_gs

Az év fájának választott, akár 40 méter magasra is megnövő kocsányos tölgy egy-egy példányát fogadták örökbe a füvészkertben tartott Föld-napi rendezvényen. A környezetgazdálkodási társaság mellett immár a Somogyi-könyvtár, a vadaspark és a múzeum is büszke fatulajdonos.

Környezettudatosságra nevelő feladatok, bemutatók és ökojátékok is várták a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Föld-napi rendezvényére a családokat az SZTE Füvészkertjébe, ahol bemutatták az önkormányzati társaság járműveit és például kukásautó célba dobó verseny is volt. A korábbi esztendők hagyományát követve ezúttal is menetlevél-térképpel várták a családokat a bejáratnál, akiknek hat állomáson kellett pecsétet gyűjteniük a feladatok teljesítése után ahhoz, hogy tombolasorsoláson vehessenek részt. Ahogy Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője nyilatkozta portálunknak, elsődlegesen a gyerekeket szeretnék megszólítani programjaikkal, hiszen a fiatal korosztály az, amelyik fogékony a környezetvédelem iránt, így a szelektív hulladékgyűjtésen, a kertészkedésen és az állatvilágon keresztül mutatják be nekik azt, hogy miként maradhatnak közel a természethez. „Sajnos Magyarországon nincs túl magas szinten a természet iránti érdeklődés és szeretet, ezen szeretnénk változtatni. Mi együttműködésre törekszünk a szegediekkel és környékbeliekkel, szeretnénk, hogy kapcsolódjanak a munkákhoz, amiért mindössze annyit kell tenniük, hogy nem dobálják el a szemetet, illetve részt vesznek a szelektív hulladékgyűjtésben” – mondta el Makrai.

A hosszú távú jó együttműködést jelképezi a fa örökbefogadás

A hagyományos, immár hazánk egyik legtöbb látogatók vonzó Föld-napi rendezvényén Az év fájának választott kocsányos tölgyek fogadott jelképesen örökbe egy-egy példányt a környezetgazdálkodási cég, a Szegedi Vadaspark, a Móra Ferenc Múzeum és a Somogyi-könyvtár. A füvészkert igazgatója, Németh Anikó elmondta, ez a síkvidékekre jellemző fafaj akár 40 méter magasra megnő, törzsátmérője pedig akár 15 méter is lehet. A legidősebb kocsányos tölgy Dániában található, korát 1500-2000 évesre becsülik. Ennek az Európában igencsak elterjedt fajnak a száma Magyarországon megfogyatkozott, pedig hajdan az Alföld egyik jellegzetes fája volt a kocsányos tölgy. Németh Anikó elmondta, hazánkban a legidősebb példánya a hédervári Árpád-fa, melynek az életkorát a szakemberek 700 évre teszik. A füvészkertben ennél jóval fiatalabbak találhatók, de már az alapítás környékén ültettek kocsányos tölgyeket, így több mint 90 éves tölgyeket csodálhatnak meg a látogatók. „Úgy gondoltuk, hogy ezek a legidősebb kocsányos tölgyek jól szimbolizálják azt, hogy vannak olyan városi intézmények, amelyekkel a füvészkert gyümölcsöző kapcsolata már hosszú időre nyúlik vissza, innen jött a fák örökbefogadásának ötlete. Ezzel szeretnénk köszönetet mondani nekik, hogy részt vettek mindennapi életünkben” – fogalmazott az igazgató.

Az első, az üvegházzal szemben lévő kocsányos tölgyet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. fogadta örökbe. Az önkormányzati társaság ügyvezetője, Makrai László úgy fogalmazott, a Föld Napján arra emlékeztetünk, hogy óvnunk kell a bolygónkat. „Szerencsések vagyunk, mert Magyarország egyedi természeti környezete sok helyen még érintetlen, így bármikor ki tudunk lépni oda, ellentétben sok nyugat-európai országgal” – tette hozzá. A kocsányos tölgy örökbefogadásával kapcsolatban portálunknak elmondta, megtisztelőnek tartja, hogy a füvészkert ezzel a gesztussal kedveskedett, és a hosszú évekre visszanyúló jó kapcsolatot ezzel köszönte meg a cégnek. „Szeged közterületein mintegy 70 ezer fáról gondoskodunk, és ezt a 80 év körüli kocsányos tölgyet is gondozni fogjuk, kiemelt figyelmet fordítunk rá” – hangsúlyozta Makrai László a füvészkertben tartott Föld-napi rendezvényen.

Hírzóna

Ismét megrendezik a Family Expót Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 16-17-én.

Tovább olvasom

Közélet

Tovább szedi áldozatait a zombidrog Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nagyon nehéz fellépni az úgynevezett zombidrogok terjedése ellen. Szegeden is egyre több jel árulkodik arról, hogy az olcsó és rendkívül veszélyes kábítószer egyre inkább elszabadult.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nyílt napra várják a fiatalokat a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

November 28-án,

Tovább olvasom
Hirdetés

Aktuál