Írjon nekünk

Egészség

Csokoládé-e a csokinyuszi?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

csokinyuszi_husvet

Nem mindig csokoládé, ami annak látszik – ezt vizsgálták a szakemberek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában. 20 vizsgált termék közül, egy nem felelt meg a szabályoknak.

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók.

A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán néhány, az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5 százalék lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a “csokoládé”, illetve “tejcsokoládé” megnevezések mellett kötelező feltüntetni a “kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést – méghozzá jól látható helyen – ott, ahol az összetevők listája is van.

Az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 20-féle húsvéti csokoládé figurán végzett vizsgálatokat. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a “csokoládé”, illetve “tejcsokoládé” elnevezésű termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a “kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat.

A mintavételezett termékek közül 7-féle csokoládé jelölésén szerepelt a “kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés, míg 13-féle olyan “csokoládé” illetve “tejcsokoládé” termék is vizsgálat alá került, melyek a “kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést nem tartalmazták.

A Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumának eredménye szerint elmondható, hogy a mintavételezett termékek közül egyetlen termék, a “NICOLE CHOCO® Tejcsokoládé nyúl figura” nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, ugyanis – bár a címkén a “Kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést feltüntették – a kakaóvajon kívüli növényi zsírok mért mennyisége 21 százalék volt a Magyar Élelmiszerkönyvben engedélyezett 5 százalék helyett. A terméken feltüntetett “tejcsokoládé” megnevezés tehát megtévesztő a fogyasztók számára, hiszen ez esetben csak egyéb megnevezéssel lenne forgalmazható a húsvéti finomság (például: kakaós figura).

A vizsgált termékek listája megtekinthető ide kattintva.

Mivé lesz a világ, ha már a csokinyuszikban sem bízhatunk? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=523544

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 1.

Egészség

A vásárhelyi kórház javára gyűjtenek az ótemplomban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Pénteken rendeznek koncertet a koraszülöttekért.

Tovább olvasom

Egészség

Lassan mindenhová megérkezik az influenza elleni védőoltás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Van olyan gyógyszertár, ahol már el is fogyott a készlet.

Tovább olvasom

Egészség

Már mindenhol felvehető az ingyenes influenza elleni védőoltás

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Érdemes időben felvenni a védőoltást.

Tovább olvasom

Aktuál