Bulvár

Csokoládé-e a csokinyuszi?

Csokoládé-e a csokinyuszi?

2015. április 1., szerda
Csokoládé-e a csokinyuszi?
csokinyuszi_husvet

Nem mindig csokoládé, ami annak látszik - ezt vizsgálták a szakemberek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában. 20 vizsgált termék közül, egy nem felelt meg a szabályoknak.

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán néhány, az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5 százalék lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a "csokoládé", illetve "tejcsokoládé" megnevezések mellett kötelező feltüntetni a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölést - méghozzá jól látható helyen - ott, ahol az összetevők listája is van. http://www.youtube.com/watch?v=GqNQAcAMDBc Az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 20-féle húsvéti csokoládé figurán végzett vizsgálatokat. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a "csokoládé", illetve "tejcsokoládé" elnevezésű termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. A mintavételezett termékek közül 7-féle csokoládé jelölésén szerepelt a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölés, míg 13-féle olyan "csokoládé" illetve "tejcsokoládé" termék is vizsgálat alá került, melyek a "kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölést nem tartalmazták. A Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumának eredménye szerint elmondható, hogy a mintavételezett termékek közül egyetlen termék, a "NICOLE CHOCO® Tejcsokoládé nyúl figura" nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, ugyanis – bár a címkén a "Kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz" jelölést feltüntették – a kakaóvajon kívüli növényi zsírok mért mennyisége 21 százalék volt a Magyar Élelmiszerkönyvben engedélyezett 5 százalék helyett. A terméken feltüntetett "tejcsokoládé" megnevezés tehát megtévesztő a fogyasztók számára, hiszen ez esetben csak egyéb megnevezéssel lenne forgalmazható a húsvéti finomság (például: kakaós figura). A vizsgált termékek listája megtekinthető

ide kattintva

.

Mivé lesz a világ, ha már a csokinyuszikban sem bízhatunk? KLIKK: http://szegedma.hu/?p=523544

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.