Közélet

Novemberre készül el az ELI épülete + FOTÓK

Novemberre készül el az ELI épülete + FOTÓK

2015. március 30., hétfő
Novemberre készül el az ELI épülete + FOTÓK
eli06_gs

Három-négyszázan dolgoznak jelenleg az ELI építkezésen, a kivitelezőnek novemberig kell befejeznie a munkálatokat – tájékoztatott Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki a szegedi városvezetést vezette körbe az építési területen.

„A nagy lézeres épületünkre már az oldalpanelek szerelik, az „A” épületen belül már a végső alapok kialakítása zajlik, és azt várjuk, hogy a konzorcium elkezdje az épületgépészeti munkálatokat” – közölte

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azon a bejáráson, amelyen a városvezetés megtekintette az építkezést, míg a sajtó munkatársai a büfénél várakozhattak. Az ügyvezető hozzátette, az építési munkálatok előreláthatólag novemberben fejeződnek be, amit az épületek körül terület rendezése követ, illetve a lézertechnológia fejlesztése.

A Szegedi Tudományegyetem rektora már tavaly nyáron, aCIB ECOdemia Nyári Egyetemén szólt az inkubátorházról

, majd

Szabó Gábor

tavaly novemberben bejelentette

, hogy megkezdődött az ELI mellé létesülő tudáspark tervezése, melynek első fázisa egy 2,5 milliárd forintos beruházást igénylő, 5500 négyzetméter alapterületű inkubátorház létrehozása lesz. A rektor akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a konkrét üzleti terv is elkészült, megvan a finanszírozó bank is, és már 2014 novemberében tartott az engedélyeztetési folyamat.

Botka László MSZP-s polgármester pedig Szeged nagyadózói előtt beszélt arról idén februárban, hogy az ELI beruházás kapcsán a város is beszáll abba a cégbe az universitasszal közösen, mely egy inkubátorház létesítését kezdi meg az első érkező cégek számára. Most az építkezés helyszínén erősítette ezt meg a szocialista városvezető. „Az ELI-re mindannyian büszkék lehetünk, ez Magyarország egyetlen tudományos nagyberuházása, ami az európai unió támogatásával épül. Az SZTE és a város hozta létre az ELI-HU Nonprofit Kft.-t, amely megtervezte és előkészítette a lézerközpont építését. 2009 decemberében döntött úgy az EU, hogy sok rivális várossal szemben Szeged városát választja ennek a beruházásnak a székhelyéül” – emlékeztetett Botka. Az önkormányzat mintegy 1,5 milliárd forintból építi ki a lézerközpont külső kiszolgáló infrastruktúráját, a többi között az egykori szovjet laktanyát és a várost összekapcsoló út- és kerékpárút-hálózatot. Az előző közgyűlésen döntés született arról is, hogy az önkormányzat és az egyetem közös tulajdonában lévő Biopolisz Kft.-ben a város törzstőkét emelt. Az ELI lézer kutatóközpont (ELI-ALPS) első megvalósítási fázisa 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja. A lézerrendszer tervezési és kivitelezési munkáját, hivatalos, nyílt közbeszerzési pályázaton a francia Fastlite nyerte el. A projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Novemberre készülhet el az ELI épülete!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.