Közélet

Novák Katalin: legyen természetes a legalább fél évig tartó szoptatás!

Novák Katalin: legyen természetes a legalább fél évig tartó szoptatás!

2015. március 26., csütörtök
Novák Katalin: legyen természetes a legalább fél évig tartó szoptatás!

Legyen természetes része az életnek az anyatejes táplálás, a csecsemők legalább fél évig tartó szoptatása, ezért a kormány azt szorgalmazza, hogy alakítsanak ki minél több olyan bababarát helyet, ahol az édesanyák nyugodt körülmények között tudják etetni gyermeküket – erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt egy csütörtöki budapesti, a témában tartott rendezvényen.

Novák Katalin

a Szoptatást támogató nemzeti bizottság konferenciáján azt mondta, bár a szakemberek között egyetértés van abban, hogy az anyatej a legjobb táplálék a csecsemők számára, a szoptatást támogató szemlélet még mindig nem terjedt el mindenhol. Azt hangoztatta, hogy a szoptatás támogatásához, könnyebbé tételéhez bababarát egészségügyi intézményekre van szükség, és ezekből egyre több is van Magyarországon. Arról is beszélt, hogy a családbarát kormányzásnak is nagy szerepe lehet a szoptatás népszerűsítésében. Példaként említette, lehetővé tették az anyák számára, hogy a gyerekük hároméves koráig otthon maradhassanak, vagy úgy dönthessenek, hogy a gyed mellett, akár részidőben, visszatérnek a munkába. Közölte, támogatják a családbarát munkahelyek kialakítását is, hogy a kismamák számára könnyebbé tegyék a család és a munka összehangolását. Elmondta, az ezt ösztönző Családbarát munkahely pályázatra március 31-éig lehet jelentkezni. Az 50 millió forint keretösszegű pályázatra vállalatok vagy költségvetési, közigazgatási szervek, önkormányzatok jelentkezhetnek, amelyek vállalják, hogy legalább egy éven át egy - általuk kitalált vagy már máshol működő - konkrét családbarát programot folytatnak. A program lebonyolítását a tervezett gyerekek megszületését támogató Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány segíti. Az államtitkár egy több évtizedes megfigyelésen alapuló tanulmányt ismertetve arra hívta fel a figyelmet: a hosszabb ideig szoptatott gyerekek - azon túl, hogy az anyjukkal szorosabb érzelmi kapcsolatba kerülnek - felnőttként jobban teljesítenek az intelligenciateszteken és magasabb iskolai végzettséget szereznek. Utalt arra, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) már az 1980-as évek végén végzett felmérésében azt állapította meg, hogy a fejlett országokban aggasztó mértékben visszaesett az anyatejes táplálás mértéke. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország a szoptatás kérdésében európai és nemzetközi összehasonlításban viszonylag jól áll. Elmondta, a szülés előtt álló anyák 95 százaléka készül szoptatásra, és - egy 2013-as védőnői felmérés szerint - minden második csecsemőt négy hónapig, minden harmadikat pedig fél évig szoptattak kizárólag anyatejjel. Az államtitkár fontosnak nevezte a szemléletformálást, azt, hogy természetes legyen a szoptatásról, annak egészségi előnyeiről vagy éppen nehézségeiről beszélni.

Pusztai Zsófia

, a WHO magyarországi irodájának képviseletvezetője az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország még csak részlegesen ratifikálta a WHO-nak az anyatej-helyettesítő készítmények marketingjéről szóló kódexét. Közlése szerint ennek azért van jelentősége, mert Magyarországon az elmúlt tíz évben több mint a kétszeresére nőtt a vényre felírt tápszerre fordított összeg. Elmondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente hárommilliárd forintot költ tápszertámogatásra, de a szoptatást támogató segédeszközökre nem adnak támogatást, pedig éppen ez segíthetné elő, hogy Magyarországon a szoptatási arány javuljon. Véleménye szerint a szoptatási kultúra helyreállítását már az óvodákban, iskolákban és a családban kellene elkezdeni, például azzal, hogy a gyerekek ne csak cumisüveges játékbabákat lássanak. Arra hívta fel a figyelmet, számos jó nemzetközi kampány indult már a szoptatás népszerűsítéséért, például 2007-ben Angliában, annak hatására 13 százalékkal nőtt a szoptatott csecsemők aránya; szerinte Magyarországon is hasonló programokra lenne szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.