Közélet

MÁK-os ügyköröket és kollégákat vesz át a kormányhivatal

MÁK-os ügyköröket és kollégákat vesz át a kormányhivatal

2015. március 23., hétfő
MÁK-os ügyköröket és kollégákat vesz át a kormányhivatal
kormanyhivatal_sajttaj03_gs

A család- és lakástámogatási ellátások is a kormányhivatalokhoz kerülnek, így áprilistól nem a Magyar Államkincstár szegedi irodáját kell felkeresniük a lakosoknak, hanem bármely kormányablaknál is intézhetik ügyeiket.

Tovább zajlik a területi államigazgatás átszervezése, melynek egyik lépése, hogy áprilistól a kormányhivatalok hatáskörébe kerül az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási támogatás, a nagycsaládosok földgáz árkedvezménye, továbbá a fogyatékossági támogatás iránti kérelmek is. Ezeket a feladatokat a Magyar Államkincstártól (MÁK), illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) veszik át a kormányhivatalok, ahol már megkezdték a felkészülést, zajlik az ügysegédek képzése.

Juhász Tünde

kormánymegbízott arról tájékoztatott, hogy jelenleg a MÁK megyei igazgatóságán, Szegeden lehet a családtámogatásokkal, illetve a lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatokat, ügyeket intézni, ezzel szemben a következő hónaptól minden egyes kormányablakban, az ügysegédeknél is lehetőség nyílik erre, vagyis egyszerűbb lesz az ügyfelek dolga, nem kell a megyeszékhelyre utazniuk. Csongrád megyében évente 110 ezer iratot kezelnek a családtámogatási és fogyatékossági támogatási ügyekben, és ezekhez tartozó a jogcímeken havonta 84 ezer átutalást indít el a MÁK, ami éves szinten ez több mint egymillió utalási tételt takar. A fogyatékossági támogatások esetében pedig havi szinten 7000 átutalás zajlik. „Több mint 18 milliárd forint a családtámogatási és fogyatékossági ellátások éves összege Csongrád megyében, ami havi bontásban másfél milliárd forintot tesz ki, ennyi jut a rászorulókhoz” – mondta el a kormánymegbízott. Hozzátette, a nagycsaládos árkedvezményre megyénkben pedig mintegy háromezren jogosultak.

kormanyhivatal_sajttaj02_gs

Az állami lakástámogatással kapcsolatos feladatokat, az azzal kapcsolatos adminisztratív tevékenységet is átveszik a kormányhivatalok. Tavaly megyénkben 1160 ilyen ügyet intéztek, ami 79 folyóméternyi iratot jelent. Juhász Tünde hangsúlyozta, a feladatátvétel MÁK-os kollégák átvételét is jelenti, körülbelül 25-en fognak a következő hónaptól a kormányhivatalokban dolgozni, vagyis ugyanazok foglalkoznak majd a lakosok ügyeivel, akik eddig. Jelentős mennyiségű iratot is átvesz a kormányhivatal, mintegy 800 folyóméter papírt szállítanak majd el. Juhász Tünde arról tájékoztatott, hogy tavaly 30 ezer ügyfél jelent meg a MÁK ügyfélszolgálati irodájában, nekik áprilistól a kormányhivatalok ügysegédeit is elegendő felkeresniük saját lakóhelyükön. Az új ügyfélfogadási iroda Szegeden, a Bécsi körút 5. szám alatt lesz.

Égető Gábortól

, a Makói Járási Hivatal vezetőjétől megtudtuk, a járáshoz tartozó mind a 15 településen dolgoznak ügysegédek, akiknek a felkészítése most zajlik, hogy áprilistól a család- és lakástámogatási ellátásokkal kapcsolatos ügyintézői feladataikat is el tudják látni. „Tudni fogják kollégák, hogy mely kérelemhez milyen mellékleteket kell becsatolni, és tudnak segíteni akár az iratok kitöltésében is az ügyfeleknek” – magyarázta. A konkrét ügyintézés nem a kistelepüléseken fog zajlani, az iratokat a szegedi központba továbbítják majd az ügysegédek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.