/

Veszélyben a Csongrád megyei uniós támogatású projektek? – az ELI-nél nincs ok aggodalomra

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

eli_látványterv_új_02

Nyilvánosságra került a késésben lévő uniós támogatású magyar fejlesztések listája, melyek ha kicsúsznak a határidőből, elveszthetik a támogatást. A felsorolt projektek között mintegy hatvan Csongrád megyei tervezetet találhatunk, köztük az ivóvízminőség-javító projekteket, iskolafejlesztéseket és az ELI lézerkutató-központot is.

A kisebb települések, mint Mórahalom, Fábiánsebestyén, vagy Baks helyi fejlesztései, különböző felújítások, napelem-telepítések, útjavítási tervek, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ számos iskolai fejlesztése is felbukkannak a napokban nyilvánosságra hozott, az európai uniós pályázatok határidejéből kicsúszó projektek között, valamint a Szegedi Tudományegyetemen több tervezete és az ELI lézerközpont beruházása is megtalálható a felsorolásban, azonban nem minden esetben van ok aggodalomra – tudta meg a SZEGEDma.hu.

A teljes országos lista ITT olvasható.

Félreértett kockázatcsökkentés az ELI-nél

Az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. neve is szerepel a csúszásban lévő EU-s projektek között, azonban Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyugalomra int.

„Nem került veszélybe a projekt, ahogy lényeges csúszásról sincs szó” – fejtette ki Lehrner Lóránt hírportálunknak. „Az idei év utolsó hónapjának kifizetendő számláit átütemeztük a következő év első hónapjára, ez azt jelenti, hogy nem a 2007-2013 közötti, hanem 2014-2020 közötti költségvetési forrásból fogjuk ezt megoldani” – tette hozzá. Az ügyvezető igazgató szerint a beruházás finanszírozását illetően egy átcsoportosítás történt, az egyik oldalon csökkent, a másik oldalon ugyanekkora összeggel növekedett a projekt költsége.

„Kockázatcsökkentést csináltunk” – mondta el Lehrner Lóránt. A projekt két pályázati forrással rendelkezik, az egyik a 2007-2013 közötti pályázati periódus, a másik pedig a 2014-2020 közötti pályázati periódus. Az történt, hogy a korábbi periódusból levettek egy összeget, a most decemberig kifizetendő számlát, és a 2014-2020 között kifizetendő számlák közé helyezték át. Az összeget ugyanúgy decemberben tervezik kifizetni, csak nagyobb a biztonság, mert így a lejárati idő nem december, hanem a másik támogatási szerződés határideje.

Mindemellett Lehrner Lóránt arról is tájékoztatott, hogy a jó időnek köszönhetően a beruházás szépen halad, jelenleg jelentős csúszás nem várható, ami veszélyeztetné a projektet, a tervek szerint zajlanak a munkálatok.

Default thumbnail
Előző sztori

A vállalkozások értékteremtő beruházásainak hitelezése a sikeres gazdaság egyik alappillére

Következő sztori

Jó biznisz a háború - privát biztonsági cégek a világ összes csataterén

Legutóbbi hasonló cikkek