Bulvár

Transzzsírstop: a vaníliás karika elhasalt, a Balaton szelet éppen csak megúszta

Transzzsírstop: a vaníliás karika elhasalt, a Balaton szelet éppen csak megúszta

2015. február 20., péntek
Transzzsírstop: a vaníliás karika elhasalt, a Balaton szelet éppen csak megúszta
transzzsir

Pilóta mini vaníliás karika, Norbi Update müzliszelet, Profi Mogyorókrém - többek között ezek a termékek kerültek le február 18-tól a boltok polcairól, magas transzzsírsavtartalmuk miatt. Külföldön ugrásszerű egészségügyi javulást hozott transzzsír-stop, Magyarországon eddig évente 9000 kg-nyit fogyasztottunk el a vegyületből, ez megegyezik az Eiffel-torony súlyával.

Lejárt a tizenkét hónapos türelmi idő - a tavaly februárban hozott jogszabály értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, melyben az összzsírtartalom 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Az Európai Unió országai közül hazánk harmadikként korlátozná a vegyület előfordulását az élelmiszerekben. Legkorábban Dániában vezették be a transzzsír-stopot, elképesztő eredménnyel: néhány év alatt húsz százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések száma az országban. Több népszerű édességet is száműzött a jogszabály, de a külföldi tapasztalatok alapján egyáltalán nem kell ezt bánnunk.

850 BKV-busznyi transzzsírsavat ettünk évente

Az Országos Kardiológiai Intézet legújabb kiadványa szerint minden évben 1000 ember haláláért felelős – részben vagy egészben – a transzzsírsav. Az állagjavító zsírsavként használt vegyület a sült krumpliban, a fánkban, az olcsóbb nápolyikban, a margarinokban, illetve a pattogatott kukoricában volt jellemzően magas, de jó néhány egészségesnek vélt élelmiszer is felkerült az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet feketelistájára. Az OÉTI 2011 óta vételez mintákat, és vizsgálja a kereskedelmi forgalomba került termékeket, melyek transzzsírsav-tartalmáról az

alábbi linkre kattintva

tájékozódhat.

Szócska Miklós

tavaly tájékoztató kampányt is indított az egészséges életmódért, az alábbi videón - óriási médiaérdeklődés kíséretében - transzzsírsav-mentes bejglit készített. Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: Magyarországon évente 9000 kg transzzsírt fogyasztunk el, ez megegyezik az Eiffel-torony vagy 850 BKV-busz súlyával. https://www.youtube.com/watch?v=uI8nZBrEpek

A mekis sajtburger átment, a vaníliás karika és a müzli szelet nem

A

korábbi mérések során

meglepően jó eredményeket produkáltak a gyorséttermi ételek, a McDonald's sült krumplijában 0,8, a Pizza Hut termékében pedig 1,0-s értéket állapítottak meg, a tiltóhatárhoz legközelebb még a mekis sajtburger került 1,8-cal. Több problémás akadt azonban a margarinok között, megbukott a Beviva Omega, a GranMaster és a Holland Premium Light margarin, az Ewa Kulinarna esetében a megengedett határérték több mint tizenkétszeresét, 25,3-at mértek. Furcsamód az egészségesnek hirdetett Norbi Update több terméke is kimondottan rosszul szerepelt az OÉTI listáján, bukott a csokis croissant (7,4), a gyümölcsös (26,2) és a narancsos (23,9) müzliszeletük esetén a megengedett érték több mint tízszeresét mutatták ki a szakemberek. A

HVG kérdésére

Takács Hajnalka

, a Norbi Update dietetikusa úgy nyilatkozott: a listán rossz eredményeket produkáló Norbi müzliszeletek már nem szerepelnek a cég kínálatában, majd hozzátette, minden szükséges lépést megtettek már korábban a termékfejlesztésben. Búcsút kell vennünk a Győri mini vaníliás karikától (9,7) is, illetve a CBA ét-illetve tejcsokis töltött ostyája is túllépte a határértéket. A tejcsokis Balaton szelet éppen csak megúszta a transzzsír-razziát a maga 1,9-es mutatójával. A Győri Keksz Kft. kommunikációs vezetője mindenesetre úgy tájékoztatta a HVG-t: a magas transzzsírsav-tartalmú vaníliás karikát más okból vették vissza a bolt polcairól.

anigif

Piros Györgyi

, a szegedi Stefánia Klinika kardiológusa

korábban úgy nyilatkozott

portálunknak: a jogszabályban lefektetett mennyiség még nem ártalmas az egészségre, viszont nagy mennyiségben fogyasztva károsítja az érfalat, illetve szív- és érrendszeri betegségeket okoz, sőt, szerepet játszik a gyulladásos fehérjék szintjének emelkedésében és akár magában hordozhatja az emlőrák kialakulásának veszélyét is. A zsírsav minden korosztályra nézve kockázatos, Piros Györgyi elárulta, köldökzsinóron keresztül a magzat szervezetébe is bekerülhet, ezért a kismamáknak fokozottan oda kell figyelniük ételeikre.

Nem kell végleg búcsút mondani a problémás terméktől

Farle Csaba

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi igazgatója portálunknak hangsúlyozta: a rendelet az előállítókat kötelezi a felhasznált alapanyag transzzsírsav-tartalmának nyilvántartására. "A mintavételezések során törekszünk arra, az esetlegesen érintett termékeket a lehető legszélesebb körben ellenőrizzük. A határértéknek nem megfelelő transzzsírsav-tartalmú élelmiszer tétel esetében - mivel hosszú távon egészségre ártalmas lehet- a hatóság annak forgalomból történő kivonását azonnali hatállyal elrendeli, amelyről a termék előállítóját és forgalmazóját is értesíti. Ilyen esetekben élelmiszer-biztonsági hibáról beszélünk, ezért élelmiszer-ellenőrzési bírságot is ki kell szabnunk" - mondta az igazgató. Persze a határértéket túllépő portékát nem szükséges örökké száműzni a piacról. "A kifogásolt élelmiszer előállítójának vélhetően az a célja, hogy a fogyasztók körében ismert termékek ne tűnjenek el a polcokról, így valószínűleg a hiba kiküszöbölése érdekében megteszik a szükséges intézkedéseket. Amennyiben a gyártó olyan alapanyagot vásárol, amelyben a transzzsírsav-tartalom a határértéket meghaladja, ki kell számolnia a késztermék, azaz a fogyasztónak átadott termék 100 gramm zsírjára vetített transzzsírsav-tartalmat, aminek természetesen meg kell felelnie a rendeletben rögzített határértéknek" - magyarázta Farle Csaba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.